Femella d'esfinx dels baladres (Daphnis nerii (Linnaeus, 1758)). Col·lecció d'Entomologia de la Universitat de València. Codi: ENV00030688.
Els esfíngidos són papallones nocturnes que aconsegueixen grandàries importants. Es tracta de grans voladors, característics per l'allargament de les ales anteriors i la menor grandària relativa de les posteriors. A Espanya, es presenten unes vint espècies.
El gènere Daphnis està representat per nou espècies de distribució tropical o subtropical en el Vell Món. Però a Europa només arriba, de manera excepcional i per desplaçaments migratoris, una d'elles, Daphnis nerii (Linnaeus, 1758). Els hàbitats naturals d'aquesta espècie es troben a Àfrica i Àsia tropical, des d'on tots els anys, en nombre variable d'exemplars, es desplacen cap al nord en els seus moviments migratoris. En general, aconsegueixen Europa i anualment es registren observacions d'exemplars, dispersos i escassos, en el continent. No són capaços de tornar a les seues àrees originals i moren en el trajecte, però sovint deixen descendència durant el seu viatge. Les femelles depositen els ous en les fulles i flors de baladres i vincapervincas i les erugues s'alimenten d'elles. Són espectaculars, de gran grandària i colors verds amb dues taques blaves en el costat anterior del cos, que imiten ulls de vertebrats i se suposen serveixen com a defensa enfront d'ocells i altres depredadors.
>A Espanya, la primera cita coneguda és del segle XIX, a la qual li van seguir una sèrie de registres, molt dispersos i comptats, fins a finals de la dècada dels 60 del segle XX. Des de llavors, no s'havia tornat a localitzar cap exemplar fins a la tardor de 2016, en el qual es van observar diverses larves a la província de Castelló i, posteriorment, en la tardor de 2018 amb quasi una desena de registres en tota Espanya. No es coneix el perquè de la presència de l'esfinx dels baladres en aquests dos anys, però ha sigut coincidents amb altes temperatures tardorenques i marcades sequeres.A principis de 2019, Pepe Greño, col·laborador de la nostra institució, ens remet un exemplar d'aquesta espècie localitzat en una de les pistes de l'aeroport d'Alacant - El Altet (municipi d'Elx). Es tracta d'una femella que havia sigut atropellada i estava en l'asfalt. Malgrat el seu estat, vam poder recuperar-la i preparar-la seguint el protocol adequat. L'exemplar es troba, ja catalogat, en les col·leccions d'Entomologia de la Universitat de València.
Com pot observar-se, la vistositat de l'adult és notable, de colors verds i roses intensos i una envergadura alar d'entre 90 i 110 mm. Es tracta d'una espècie molt característica i fàcilment identificable. Des del MUVHN, animem als nostres seguidors a notificar la presència d'aquesta espècie, en cas d'observar-la.