Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

Mosasaurusbeaugei - Setembre

  • 28 de setembre de 2023

L'exemplar d'aquest mes del @museuhn és una mandíbula de Mosasaurusbeaugei, un rèptil marí del Cretàcic del Marroc.

Els mosassaures són un gènere extint de rèptils marins que va viure durant el Maastrichtiense en el període Cretàcic, fa entre 70 i 66 milions d'anys. El seu nom prové del riu Mosa, a la vora del qual es va trobar el primer exemplar en la localitat de Maastricht (Països Baixos) en 1764. Els mosasaurios respiraven aire, eren vivípars, van ser poderosos nadadors i estaven ben adaptats a viure en les mars càlides i poc profunds que predominaven a la fi del període Cretàcic.

Aquesta il·lustració, que podeu trobar en el MUVHN ha sigut realitzada per la nostra col·laboradora Iris Aisea Asensi, estudiant de Ciències Ambientals en la UV. En ella podem apreciar la comparació de grandària entre un Homo sapiens i un exemplar de Mosasaurus hoffmani.

A causa de la similitud al seu sistema mandibular, aquests animals han sigut emparentats molt pròximament amb les serps i els varans, amb els quals probablement compartia la característica llengua bífida que posseeixen tots dos grups.

L'exemplar d'aquest mes procedeix de la conca de Oulad Abdoun (el Marroc) a uns 173 quilòmetres al NO de Marràqueix, a l'Oest del Mitjà Atles; on es troben multitud de mines de fosfats. Els jaciments de fosfats del Marroc contenen un abundant registre de vertebrats marins, especialment taurons, teleostis i rèptils. Els mosassaures són els rèptils més abundantment representats en aquest jaciment, comptant amb almenys sis tàxons: Mosasaurus, Prognathodon, Platecarpus, GlobidensHalisaurus.

La peça del MUVHN constitueix una mandíbula inferior incompleta d'uns 20 cm de longitud que pertany a l'espècie Mosasaurus beaugei que va poder aconseguir els 12 m de longitud i que va ser descrita per primera vegada en 1952 pel paleontòleg francés Camille Arambourg, en els depòsits fosfàtics de Oulad Abdoun a partir d'una dent aïllada.

Imatges: