Logo de la Universitat de València Logo Museu de la Universitat de València d'Història Natural Logo del portal

30 de juny, dia internacional dels asteroides

  • 30 de juny de 2020
Meteorit "Valencia"
Clica en la imatge per a veure a alta resolució
Foto: Miguel Lorenzo

El 6 de desembre de 2016, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució A/RES/71/90, en la qual es declarava el 30 de juny el “Dia Internacional dels Asteroides”, per a celebrar cada any a nivell internacional l'aniversari de l'impacte de Tunguska, a Sibèria, ocorregut el 30 de juny de 1908, i per a augmentar la consciència pública sobre el perill d'impacte dels asteroides.

Què és un asteroide?

Els asteroides són cossos rocosos que poden mesurar des de desenes de metres fins a diversos centenars de quilòmetres de diàmetre. Els més antics tenen l'edat del Sistema Solar (4600 milions d'anys) però a més també poden existir altres més joves. Encara que la major part es troben orbitant al voltant del Sol en el cinturó d'asteroides situat entre Mart i Júpiter també poden provenir de les trajectòries orbitals que comparteixen amb altres planetes. A vegades, es produeixen xocs entre asteroides i aquests poden canvien la seva trajectòria podent arribar a impactar, ja com a meteorits, en la superfície terrestre.

Entre els fons geològics del Museu de la Universitat de València d'Història Natural, podem contemplar un dels exemplars més importants d'aquest museu. Es tracta del meteorit batejat oficialment com “València”, amb un pes de 33,5 kg i dimensions de 37 x 24,5 x 19,5 cm.. Geològicament és una Condrita tipus H5, amb una composició química formada principalment per silicats (forsterita, clinoenstatita, i en menor quantitat albita), aliatges de ferro-níquel (kamacita, taenita), sulfurs (troilita), oxidos (periclasa, hercynita) i sulfats (yavapaiita).

A més de la seva importància científica, “València” podria ser la caiguda meteorítica més antiga documentada i que possiblement va ocórrer en 1520 (Oliva-Gandia). Per tant, podria ser un dels meteorits més antics que formen part del catàleg internacional. El seu origen incert és pel fet que és un dels pocs elements rescatats de l'incendi que va assolar l'antic Museu d'Història Natural de la Universitat de València en 1932, durant el qual es van perdre també les dades de la seva troballa i dipòsit.

Els meteorits posseeixen dues edats diferents, la primera corresponent a la seva edat de formació, i la segona a la seva edat quan es va separar de la roca mare del cinturó d'asteroides on orbitava. Aquesta última edat ha estat establerta analitzant els isòtops d'Heli, Argó i Neó en 6,9 Milions d'anys, que correspon al temps en el qual el meteorit va estar exposat en l'espai. El meteorit “València”, va ser inclòs pel Comitè de nomenclatura de meteorits de la Societat Meteorítica en 1998. És l'únic meteorit autenticat a Espanya en els anteriors 50 anys. Actualment el meteorit pot veure's a partir de l'1 de juliol del 2020 en l'exposició “Sistema Humboldt. Pensar/Pintar” organitzada per la universitat de València en el Centri Cultural La Nau de la Universitat de València. (sistemahumboldt.com).

Cometes, asteroides, meteors, meteorits, semblen el mateix, però existeixen importants diferències entre aquests cossos celestes, descarrega't el pòster que hem preparat perquè aprenguis a diferenciar-los (descàrrega pòster)

Referències: (Grossman, J. N. (1998)València. The Meteoritical Bulletin, No. 82, 1998 July. Meteoritics & Planetary Science, vol. 33, Supplement, 221-239.), Muñoz-Sanz, J., Martínez-Frías, J., Lavielle, B. i Gilabert, E. (1999) Spain get first approved meteorite in Spain in 50 years. Geotimes, 44-9: 11-12.