- Gamificació/ludificació
- Creació de jocs de taula
- Activitats per potenciar la corresponsabilitat social
- Aprenentatge cooperatiu/aprenentatge basat en equips
Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.
Accions per a fomentar l'ocupabilitat i l'emprenedoria.
Accions per a fomentar la igualtat de gènere i la diversitat.
Conceptes com taxa, expropiació, dolo, excedència, reglament… són habituals en el llenguatge jurídic. Tanmateix, molts/es alumnes confonen termes que haurien de ser bàsics en etapes avançades i fins i tot molts/es acaben el grau en Dret sense tindre’ls clars. La proposta que ací es presenta consisteix al desenvolupament i disseny col·laboratiu entre el professorat, l’estudiantat i l’equip de disseny gràfic d’un joc de taula per a aprendre conceptes jurídics i per a integrar la il·lustració i el joc en l’aprenentatge del Dret. Amb el joc es tractarà d’adreçar determinades mancances associades a la docència i aprenentatge d’aquesta matèria, especialment aquelles associades al fet que tradicionalment s’han basat en gran mesura en l’adquisició de competències memorístiques i en què, com a conseqüència, els conceptes fonamentals de les assignatures no han sigut assolits, fixats o apresos de manera profunda per l’alumnat, que és incapaç de recordar-los, entendre bé la seua definició, la seua distinció de termes afins, etc., amb els problemes que això suposa per al seu futur professional. Tot i que serà part del projecte concretar les característiques del joc i la manera en què es podrà jugar a ell, en aquesta fase inicial de sol·licitud ja s’han definit una sèrie d’elements bàsics: a) Aquest joc s’anomenarà IURÚ; b) l’objectiu principal a IURÚ és que la persona jugadora aconseguisca que les seues companyes d’equip endevinen en un termini de temps predeterminat tants conceptes jurídics com siga possible, que constaran a les targetes que ha triat a l’atzar, mitjançant la descripció del concepte, però amb la prohibició d’emprar la paraula en si o cinc paraules addicionals que hi consten en la targeta i c) les targetes que integren el joc contindran conceptes jurídics que s’hauran treballat prèviament durant el curs i permetran tant reforçar el coneixement d’aquests conceptes com millorar la capacitat d’explicació i comunicativa de l'alumnat.
El projecte té diversos objectius. Així, tot i que la finalitat principal és que amb el desenvolupament d’un joc perquè l’estudiantat aprenga i fixe els conceptes jurídics seleccionats mentre hi juga (OBJECTIU GENERAL), també són elements fonamentals:
OBJECTIU ESPECÍFIC 1: que, en els primers anys de creació del projecte i de definició de les diverses targetes/conceptes que l’integren, l’alumnat aprenga mitjançant la seua participació en la ideació i conceptualització de tots els termes que integraran les diverses targetes. No es tracta d'absorbir passivament informació oferida des del professorat, sinó d'incorporar a l'alumnat activament en la cerca d'informació i construcció de la seua pròpia formació.
• OBJECTIU ESPECÍFIC 2: generar una ferramenta (el joc IURÚ) que fomente l’ús de metodologies actives per al desenvolupament de competències.
• OBJECTIU ESPECÍFIC 3: integrar el món de la il·lustració i el disseny en els estudis de Dret, tan allunyats normalment d’aquestes vessants més artístiques que són especialment adients per a millorar l’aprenentatge de conceptes d’una manera més visual, mitjançant l’organització de diversos tallers amb l’equip de disseny per a la definició i concreció tècnica i gràfica del joc.
• OBJECTIU ESPECÍFIC 4: integrar i coordinar el professorat que fa classes en Dret.
• OBJECTIU ESPECÍFIC 5: assegurar l’ús d’un llenguatge inclusiu en la docència universitària.
Amb aquest joc es busca que l’alumnat siga protagonista i agent actiu compromés en el seu procés d’ensenyament-aprenentatge. Així mateix, es pretén generar materials i recursos innovadors que milloren les estratègies i tècniques d’ensenyament-aprenentatge de l’alumnat, així com la seua avaluació.
Subvenció concedida: 400€
35206 Institucions jurídiques de la Unió Europea
35210 Dret administratiu I
35221 Dret del treball I
35219 Dret mercantil I
35211 Dret administratiu II
35222 Dret del treball II
35220 Dret mercantil II
35246 Dret urbanístic
35249 Dret del medi ambient
35238 Dret dels consumidors
35234 Seguretat social
35232 Dret de la competència i la propietat industrial
Estudiants del grau en dret
Pel que fa a les activitats previstes per a portar a terme la difusió dels resultats d’aquest projecte, s’han portat a terme les següents:
•
Organització de 6 tallers de treball col·laboratiu entre alumnat, professorat i equip de disseny per a desenvolupar i determinar el contingut de les targetes.
•
Organització d’1 jornada dedicada a posar en pràctica el projecte i fer un xicotet campionat de IURÚ.
•
Assistència i presentació de 1 comunicacions en congressos d’innovació docent per a explicar el desenvolupament d’aquest projecte. El congrés escollit (que encara no ha tingut lloc) és el Congrés internacional “Innovación docente en Ciencias Sociales, Ciencias Jurídicas y Criminología” de la Universidad de Salamanca (negueda.usal.es), que es celebrarà els dies 23 i 24 de setembre de 2024.
•
Publicació del dossier gràfic elaborat aquesta anualitat en el repositori RODERIC de la Universitat de València. Disponible a https://hdl.handle.net/10550/100069
L’objectiu d’aquest PIEE és el desenvolupament de IURÚ, un joc de taula que tracta d’adreçar determinades mancances associades a la docència i aprenentatge del Dret a través del joc. Així, a IURÚ l’objectiu és que la persona jugadora aconseguisca que les seues companyes d’equip endevinen en un termini de temps predeterminat tants conceptes jurídics com siga possible, que constaran a les targetes que ha triat a l’atzar, mitjançant la descripció del concepte, però amb la prohibició d’emprar la paraula en si o cinc paraules addicionals que hi consten en la targeta per a descriure-la.
Durant aquest primer any de desenvolupament del projecte s’ha treballat en dos principals línies d’actuació: (1) el treball amb els estudiants del contingut de les futures targetes del joc i (2) el desenvolupament gràfic i visual del joc.
Pel que fa al treball amb els estudiants, aquest s’ha portat a terme en dos etapes. Una primera, de preparació de les targetes; i una segona, en què s’han posat a prova els materials elaborats i els coneixements adquirits per l’estudiantat en l'assignatura en la qual s’han desenvolupat.
Així, en la primera fase, després d'una explicació en classe del projecte a desenvolupar, s’ha plantejat la elaboració de targetes com una activitat individual de cadascuna de les alumnes, la tasca de la qual ha consistit a desenvolupar targetes de conceptes relacionats amb el temari estudiat en l'assignatura. En esta fase inicial, els estudiants van revisar el temari prèviament, la qual cosa va facilitar el seguiment de les classes i va millorar la comprensió. Este procés els va permetre fer preguntes pertinents i absorbir millor el coneixement. Els alumnes van realitzar una sèrie d'activitats en alguna de les assignatures dels professors implicats que els permetia identificar quins són els conceptes, institucions i jurisprudència destacats. En aquest sentit, per a poder produir cadascuna de les targetes, havien de conéixer la definició o característiques bàsiques, més importants i que identifiquen per tercers cadascun dels conceptes i institucions seleccionats. Això els va ajudar a incorporar també el llistat de “paraules o conceptes prohibits”.
En la segona etapa s’han realitzat diverses rondes del joc, ja durant les classes, després de dividir a l'estudiantat en equips formats aleatòriament, per a posar a prova les seues habilitats orals -de presentació, de concreció i de correcció- i la seua comprensió. Així, en global, l’activitat va resultar en un esforç per part de l'estudiant que es veu en l'obligació d'explicar-lo als companys sense recórrer al llistat “prohibit”.
Pel que fa a l’avaluació del treball de les estudiants, tant la fase de desenvolupament com la de prova dels materials han sigut objecte d'avaluació per part de la professora. Respecte de la primera fase, s’han valorat (1) els conceptes/termes triats relacionats amb l'assignatura en qüestió, especialment valorat la correcció, qualitat i dificultat tècnica dels conceptes (nacionals i de dret comparat) triats, (2) la precisió jurídica a l'hora de triar tant les paraules prohibides com el concepte/terme triat, i (3) la detecció de targetes elaborades per altres estudiants que requereixen d'una millora o que presenten errades. De la segona fase s’ha valorat (1), l’habilitat oral per part dels i les participants durant el desenvolupament del joc, (2), la precisió en la terminologia triada quan s'estiga tractant d'esbrinar la paraula per part de la persona/s que han d'encertar-la, (3), la precisió de la terminologia triada a l’hora d'explicar el concepte sense esmentar les paraules prohibides per part de la persona/s que ha de descriure-la, i (4), el nombre de respostes correctes encertades i velocitat a l'hora d'encertar les targetes i, (4) finalment, a l'equip en si, per a reforçar la competència, però, especialment la col·laboració entre ells.
En general ha sigut un projecte senzill d’avaluar i en general el professorat participant del projecte ha considerat molt satisfactòria la participació de l’estudiantat, ja que ha ajudat a la comprensió dels conceptes bàsics del Dret espanyol i ha ajudat a explicar la importància d’emprar formalment i correctament els distints termes jurídics. Així, el projecte a ajudat a corregir les deficiències detectades en els estudiants, particularment en la comprensió d'institucions bàsiques del Dret espanyol i comparat, així com en l'ús correcte de termes jurídics a través d'un joc, de manera que s'involucraren de manera activa en el procés de l'adquisició del coneixement d'estes institucions i en l'aprenentatge de conceptes essencials necessaris per a la comprensió de les diferents assignatures i de l'ordenament jurídic en general. A banda, realitzar la revisió del temari i aplicar-la en el joc ha ajudat a que l’estudiantat puga seguir les classes amb més facilitat i major comprensió i ha permés que es facen millors preguntes a classe i s'absorbisca millor el coneixement. El grau de consecució dels objectius inicials ha sigut significatiu, ja que s’ha aconseguit una major implicació activa dels estudiants en el procés d'aprenentatge i una millora en la comprensió i ús dels termes jurídics.
Addicionalment al treball de l’estudiantat en l’elaboració de targetes, i atesa la finalitat d’integrar el món de la il·lustració i el disseny en els estudis de Dret, tan allunyats normalment d’aquestes vessants més artístiques que són especialment adients per a millorar l’aprenentatge de conceptes d’una manera més visual, el projecte articulava una segona línia d’actuació de desenvolupament gràfic del joc. Pel que fa al desenvolupament gràfic i visual del joc, aquesta línia d’actuació ha sofert un element o obstacle central en la consecució dels objectius projectats per una falta de pressupost. Així, pel que fa al desenvolupament gràfic del joc, com constava al document de sol·licitud del PIEE, la proposta inicial preveia que, una vegada estigueren realitzades les fases intel·lectuals de desenvolupament del projecte, i revisades i testades les targetes per cadascun dels professors responsables, estes s'imprimiren, de manera professional, en forma de joc de taula. Per a escometre esta última fase es va sol·licitar un pressupost de 2.904 euros, dels quals només van concedir finalment 400 euros.
Esta circumstància ha llastrat significativament l'execució d'esta última fase. Com que es va sol·licitar una ajuda econòmica de 2.904 €, que anava a anar íntegrament destinada a finançar la FASE 1 del pressupost elaborat per l’empresa de disseny memosesmas i finalment l’ajuda econòmica concedida va ser de 400 € s’ha hagut de reconsiderar les tasques a portar a terme aquest primer any. Amb aquesta quantitat, s’ha portat a terme un estudi previ gràfic que s’ha plasmat en el dossier que s’acompanya en el següent epígraf d’aquesta memòria, elaborat per l’empresa memosesmas, en què, després de diverses reunions de treball per a aprofundir sobre l’objecte de l’encàrrec, s’han treballat tant les diverses opcions per a solucionar gràficament el joc. Al document es treballen: tant el perquè del joc, les seues claus principals, el joc com a aprenentatge, les referències que treballarem en el desenvolupament del joc -en quins altres jocs ens basarem o ajudarem per a poder elaborar aquest-, els objectius del joc des d’un punt de vista del desenvolupament gràfic, les fases de desenvolupament, etc.
En aquest aparatat s’aportarà, en primer lloc, el material docent creat per l’alumnat (les targetes del joc) i, en segon, el treball fruit de la col·laboració amb el dissenyador gràfic.
Pel que fa al treball amb l’estudiantat, aquest consistix, fonamentalment, al desenvolupament de les targetes del joc. Durant el curs 2023/2024 s’han elaborat les següents:
Dret constitucional
1.
Decret llei: Extraordinària / Urgència / Provisional / Govern / Convalidació
2.
Llei: Norma / Corts Generals / Cambres parlamentàries / Constitució / Diputats
3.
Constitució: Llei fonamental / Superior / Organització / Drets / Institucions
4.
Reserva de llei: Principi de legalitat / Reglament / Corts Generals / Garantia / Absoluta
5.
Corts Generals: Cambres / Parlament / Sobirania / Congrés dels Diputats / Senat
6.
Moció de censura: Responsabilitat política / Govern / Cessament / Congrés dels Diputats / Constructiva
7.
Consell de Ministres: Òrgan / Constitució / Govern / President / Moncloa
8.
Qüestió de confiança: Responsabilitat política / President del Govern / Consell de Ministres / Programa / Congrés
9.
Recurs d'inconstitucionalitat: Tribunal Constitucional / Sentència / Llei / Norma / Estatut d'Autonomia
10.
Estatut d'Autonomia: Norma bàsica / Llei orgànica / Comunitat Autònoma / Organització territorial / Constitució
11.
Recurs d'empara: Tribunal Constitucional/ Drets Fonamentals/ poders públics/ vulneració/ objecció de consciència
12.
Tribunal Constitucional: Constitució, Recurs, Politització, òrgan judicial, 12 membres.
13.
Llei orgànica: Drets Fonamentals, matèries reservades, majoria absoluta, congrés diputats, estatuts d'autonomia.
14.
Senat: Congrés dels Diputats, Corts Generals, Sobirania, representants, Madrid.
15.
Congrés dels diputats: Corts generals, Senat, Sobirania, Parlament, representants.
16.
Defensor del poble: Institució, Constitució, Drets Fonamentals, recurs d'inconstitucionalitat, poders públics.
17.
Llibertat d'expressió: Pensament, honor, informació, opinió, dret.
18.
Estat d'alarma: Lloc, excepció, llei orgànica, pandèmia, coronavirus.
19.
Dret de reunió: Manifestació, prohibició, autorització, via pública, assemblea.
20.
Dret a la vida: eutanàsia, avortament, poders públics, mort digna, pena de mort.
21.
Igualtat: Dret, 14, Constitució, discriminació, principi
Dret de la Unió Europea
1.
Directiva: Unió Europea / Acte jurídic / Transposició / Estats membres / Adaptació
2.
Principi de subsidiarietat: Unió Europea / Necessitat / Conveniència / Parlaments nacionals / Competència
3.
Tractat de Funcionament de la Unió Europea: Unió Europea / Norma / Competències / Organització / Polítiques
4.
Consell Europeu: Unió Europea / Institució comunitària / Caps d'Estat o de Govern / Cimera / Majories
5.
Llibertat de circulació: Estats / Moviment de persones / Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea / Tractats / Espai Schengen
6.
Parlament Europeu: Unió Europea / Cambra / Diputats / Institució / Eleccions
7.
Iniciativa Ciutadana Europea: Unió Europea / Iniciativa Legislativa Popular / Acte jurídic / Firmes / Procediment
8.
Qüestió prejudicial: Unió Europea / Tribunal de Justícia de la Unió Europea / Jutge Estat membre / Pregunta / Interpretació
9.
Advocat general TJUE: Unió Europea / Conclusions / Assumptes / Assistència / Estats membres
10.
Recurs d'incompliment: Tribunal de Justícia de la Unió Europea / Comissió Europea / Procediment / Control / Estats membres
11.
Reglament Europeu: Vinculant, aplicació directa, Dret Derivat, Dret originari, Estats membres.
12.
Llibertat de circulació de treballadors: Carta dels Drets Fonamentals de la UE, desplaçament, residència, Unió Europea, familiars.
13.
Comissió Europea: Estats membres, poder executiu, Unió Europea, institució, agències.
14.
Tribunal de Justícia de la UE: poder judicial, institució, qüestió prejudicial, Tribunal General, jurisprudència.
15.
Carta dels Drets Fonamentals de la UE: Constitució, Tractat de Lisboa, Carta de Niça, institucions UE, Estats membres.
16.
Decisió: acte jurídic, vinculant, institució europea, Estats membres, Unió Europea.
17.
Tractat de Lisboa: Tractat de Funcionament de la UE, Carta de Drets Fonamentals de la UE, 2009, dret originari, Unió Europea.
18.
Banc Central Europeu: Euro, Política monetària, rescat bancari, institució europea, tipus d'interés.
19.
Principi de primacia: Estats membres, inaplicació, norma, incompatible, jerarquia.
20.
Comité Econòmic Social Europeu: treballadors, empresaris, òrgan consultiu, dictamen, institucions.
Dret administratiu
1.
Competències: atribució, distribució, comunitats, deures, funcions
2.
Termini: temps, període, acció, “plaç”
3.
Principi de legalitat:
4.
Potestat reglada: amplitut, normes, possibilitats, discrecció, poders
5.
Potestats discrecionals: elecció, cas per cas, solució, administració, poders
6.
Al·legacions: parts interessades, reclamació, escoltar, tràmit d’audiència, procediment
7.
Reglament: rang, inferior, norma, regla, llei
8.
Principi de jerarquia: superior, piràmide, rang, relació, administracions
9.
Acció popular: interés, respecte, persones, associacions, participació
10.
Desistiment: renúncia, fi, procediment, part interessada, dret
11.
Audiència: part, defensa/defendre, obligatori, al·legacions
12.
Caducitat: interrupció, reiniciar, límit, termini, finalització
13.
Recurs: denegar, defensa, empara, període, reposició
14.
Principi de legalitat: respecte, poders, llei, regles, constitució
15.
Acte administratiu: acció, administració, legalitat, resolució, procediment
16.
Persones interessades: participació, interessos legítims, legitimació activa, afectat, dret subjectiu
17.
Admissibilitat: acceptar, permetre, procediment, iniciació
18.
Prova: document, reconeixement, administratiu, fase, anàlisi
19.
Òrgans perifèrics: delegar, territori, gestió, ministeris
20.
Ministeri: president, govern, òrgan, competent, tipus
21.
Denúncia: queixa, demanda, contra, procediment, inici
22.
Reformatio in peius: pitjor, posició, persones interessades, procediment, canvi, recurs
23.
Informe: document, procediment, administratiu, obligatori, fase
24.
Sanció: procediment, infracció, conseqüència, patrimoni, multa, negatiu
25.
Indefensió: vulnerabilitat, drets, part interessada, recurs
26.
Prescripció: dies a quo, caducitat, termini, fi
27.
Nul·litat de ple dret: invalidesa, anul·labilitat, retroactivitat, acte administratiu
28.
Òrgans col·legiats: òrgans unipersonals, grup, administració pública, organització
29.
Silenci administratiu: Administració, inactivitat, resposta, procediment, negatiu, positiu
30.
Comunitats autònomes: descentralització, furs, estatuts, fronteres, govern
31.
D’ofici: administració, iniciar, procediment, voluntat
32.
Anul·labilitat: finalitzar, acabar, terminar, error, nul·litat ple dret
33.
Ius variandi: modificació, substancial, canvi, condició, unilateral
34.
Discrecionalitat: marge, llibertat, elecció, criteri, opció
35.
Principi de no regressió: medi ambient, manteniment, contaminació, canvi climàtic, jurisprudència
Dret laboral
1.
Ius Variandi: Poder de direcció, canvi, unilateral, modificació, condicions
2.
Incapacitat temporal: Baixa, Alta, Metge, Malaltia, Accident
3.
Conveni Col·lectiu: Norma, Acord, Sindicat, Patronal, Pacte
4.
Excedència: Reincorporació, Cures, Mare, Voluntària, Deixar de treballar
5.
Seguretat Social: Cotització, Pagament, Pensió, Alta, Prestació
6.
Extrasalarial: Nòmina, Salari, Fora, Complements, Plus
7.
Contracte indefinit: Permanent, Fix, Duració, Sempre, Ocupació
8.
Jornada laboral: Hores, Parcial, Temps, Completa, Demà
9.
Sindicat: Drets, Negociació, Llibertat, Treballadors, Unió
10.
Hores extraordinàries: Addicional, Jornada, Ordinària, Força major, horari
Altres matèries:
1.
Dolo: mal, prohibit, antijuridicitat, conducta, injust
2.
Societat anònima: anotació, acció, oberta, capital social, responsabilitat
- GIMENO FERNANDEZ, CLAUDIA
- PDI-Ajudant Doctor/A
- RODILLA MARTI, CARMEN TERESA
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- Coordinador/a Curs
- GIMENO FERNANDEZ, CLAUDIA
- PDI-Ajudant Doctor/A
- RODILLA MARTI, CARMEN TERESA
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- Coordinador/a Curs
- BETHENCOURT RODRIGUEZ, VICTOR
- PDI-Ajudant
- Coordinador/a Curs
- PALMA ORTIGOSA, ADRIAN
- PDI-Ajudant Doctor/A
- Coordinador/a Curs
- SORIANO ARNANZ, ALBA
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- TODOLI SIGNES, ADRIAN
- PDI-Titular d'Universitat