La Universitat de València i l’Hospital General (a través de la seua Fundació Investigació) han signat un conveni per a crear la primera Càtedra en Cirurgia Robòtica i Avançada de la Comunitat Valenciana. La iniciativa preveu activitats formatives, culturals, d’investigació i d’extensió universitària orientades cap al coneixement i difusió permanent.
Entre aquestes activitats, es preveu la realització de seminaris i jornades nacionals i internacionals, la promoció de cursos i formació postgrau en matèria de cirurgia robòtica i avançada, la realització de pràctiques, projectes de final de carrera, de final de grau i de màster d’estudiants de la Universitat en l’empresa, o la concessió de beques i/o ajudes i contractes pre i post-doctorals. Així mateix, la càtedra propiciarà activitats de formació, d'investigació, i de transferència i divulgació.
Segons afirma Ricardo Guijarro, catedràtic de Cirurgia de la Universitat de València, director de la càtedra i cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital General, “aquesta iniciativa suposa per al nostre centre el salt al futur de la cirurgia, que, sens dubte, serà robòtic. Amb ella, situem a la cirurgia de l'Hospital General en l'avantguarda de la Comunitat Valenciana”.
La Càtedra va ser aprovada en el Consell de Govern de la Universitat el passat 2 de febrer i començarà la seua activitat amb el nou curs acadèmic 2021/2022.
L’origen d’una idea
L'any 2012, amb motiu de la celebració del cinqué centenari de l’Hospital General, es van reunir els caps de servei de quatre dels seus principals serveis quirúrgics: Cristóbal Zaragoza, del servei de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu; Emilio López, del servei d'Urologia; Ricardo Guijarro, del servei de Cirurgia Toràcica; i Juan Gilabert, del servei d’Obstetrícia i Ginecolgia. “La nostra voluntat de retre homenatge a una institució l’interés de la qual per la cirurgia es remunta a més de 5 segles es va concretar en la implantació de la cirurgia robòtica a l'Hospital General; cirurgia que portem desenvolupant des de llavors i que hem implementat sense descans”, subratlla Ricardo Guijarro.
“Des del principi”, destaca el director de la càtedra, “rebem el suport econòmic de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), qui, gràcies al seu finançament de Projectes d’Investigació amb Instituts Tecnològics universitaris, ha ajudat al desenvolupament d’importants investigacions en aquest àmbit”.
“Aquesta aposta pionera per la cirurgia robòtica es veu recompensada ara amb la creació d'aquesta càtedra. Sense la unió d’aquests quatre serveis del nostre hospital, implicats des del principi en aquest projecte, no hauria eixit avant”, afirma Ricardo Guijarro.
Objectius, contingut i personal docent
Entre altres dels seus objectius generals es troba la millora de la formació dels Metges Interns Residents (MIR) i facultatius especialistes en Tècniques Endoscòpiques (laparotoracoscòpiqueas i robòtiques) i la formació en cirurgia laparotoracoscòpica i robòtica mitjançant el desenvolupament d’un programa de capacitació específic per als cirurgians en formació.
El programa de capacitació en cirurgia endoscòpica es basa en activitats teòriques i pràctiques, i utilitza els últims avanços tecnològics amb l’objectiu d'assegurar una bona formació, prèvia a la realització de procediments endoscòpics sobre els pacients.
El personal docent de la càtedra està integrat pels quatre fundadors d'aquesta, tots ells al seu torn professors universitaris de la Universitat, així com per altres professionals.
A més, segons afig el director de la càtedra, també participaran experts de l’IRTIC (Institut de Robòtica i Tecnologies de la Comunicació), i d’altres instituts tecnològics pertanyents a la Universitat Politècnica de València (UPV), com l’IBV (Institut de Biomecànica), AIMPLAS (Institut del Plàstic) o l'AI2 (Institut Universitari d'Automàtica i Informàtica Industrial).
Activitat de la càtedra
“L’activitat de la càtedra es desenvoluparà en dos espais, explica Ricardo Guijarro. D'una banda, en les instal·lacions del propi Hospital General de València, dotat amb un magnífic edifici quirúrgic els quiròfans del qual disposen de la tecnologia més avançada. Aquest edifici es comunica en 4K amb el nostre Centre de Simulació, on s'impartiran les classes i es faran les pràctiques en els més avançats simuladors quirúrgics”.
Els alumnes també tindran l'oportunitat de visualitzar cirurgies fetes en els quiròfans de l'hospital i comentar-les amb els mateixos cirurgians que les practiquen in vivo.
“L’altre espai de la càtedra, amplia Guijarro, és el Departament de Cirurgia de la Facultat de Medicina, dirigit pel Prof. Alejandro Espí”. La Universitat de València aportarà també els aularis i centres de simulació si foren necessaris.