Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Data de concessió: 26 de de juliol de 2016.

Data de lliurament: 1 de de desembre de 2016.

Apunt biogràfic:

Joan Francesc Mira (València,1939), és batxiller en Filosofia per la Universitat Gregoriana de Roma, llicenciat per la Lateranense, i llicenciat i doctor per la de València.

Ha col·laborat amb Claude Lévi-Strauss a París (Collège de France, Sorbona) i amb el Consell Internacional de Ciències Socials, Centre de Viena. Ha estat Visiting Fellow a la Universitat de Princeton, catedràtic d’institut i professor de grec a les Universitats de València i Jaume I. 

Va fundar i dirigir l’Institut Valencià de Sociologia i Antropologia Social i el Museu d’Etnologia de València, i és membre de l’Institut d’Estudis Catalans -- Secció de Filosofia i Ciències Socials--, i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

És autor de més de quaranta llibres, que van de les ciències socials i l’assaig a la narrativa o a la traducció de textos clàssics com la Divina Comèdia o l’Odissea. Entre les seues novel·les hi ha Els treballs perduts, Borja Papa, Purgatori o El professor d’història, i entre els assaigs Crítica de la nació pura, Cultures, llengües, nacions, Hèrcules i l'antropòleg,  Sobre ídols i tribus o En un món fet de nacions, a més de diversos reculls d’articles i prop d’un centenar de publicacions acadèmiques.

Entre altres distincions ha rebut la Lletra d’Or, la Creu de Sant Jordi, el Premio Nacional de Traducción, diversos Premis Nacionals de la Crítica, i la Medalla d’Or de la Ciutat de Florència. És Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2004 i Premi de les Lletres Valencianes 2016.

Documents:
Imatges de l'acte de lliurament:
Vídeos de l'acte de lliurament: