Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Data de concessió: 2 de de febrer de 2000.

A proposta de: Departament de Sociologia i Antropologia Social.

Data de lliurament: 14 de de març de 2001.

Apunt biogràfic:

Isidoro Balaguer Sanchis, més conegut com Doro Balaguer (València, 1931-ibídem, gener 29 del 2017). Pintor i polític espanyol, membre del Grup Parpalló i dirigent del Partit Comunista del País Valencià primer, i fundador d'Unitat del Poble Valencià después.3

Provinent d'una família d'industrials i comerciants, Doro Balaguer va estudiar Belles Arts a València i va viure a París, on va rebre la influència de les tendències més avantguardistes de la pintura dels anys 1950. Es va comprometre políticament ingressant en el Partit Comunista d'Espanya (PCE). En tornar a València, va formar part del grup Parpalló, fundat el 1956. Poc després va abandonar la pintura i es va dedicar a la política.

Durant el franquisme va arribar a ser un dels dirigents del PCE en la clandestinitat a la Comunitat Valenciana. Amb l'arribada de la Transició democràtica i l'agrupació de les formacions comunistes territorialment a València en una sola formació, el Partit Comunista del País Valencià, Balaguer seria un dels seus líders fins als anys 1980, quan al costat d'un sector valencianista, va abandonar la formació per fundar l'Agrupament d'Esquerra del País Valencià, partit de curta vida que en les eleccions generals de 1982 va participar en la coalició Unitat del Poble Valencià (UPV), que al seu torn es transformaria en partit polític dos anys més tard.

A més, Doro Balaguer va ser candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana per UPV en les eleccions a les Corts Valencianes de 1983, on va obtenir poc més del 3% de vots i, encara que va quedar com a quarta força política, no va obtenir escons.

Documents:
Imatges de l'acte de lliurament: