University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

III Matinal de matemàtiques

Matemàtiques d’ús diari. Instruccions d’ús.

Dissabte 20 de febrer de 2021

 
Intervencions:
11-12h Amelia Simó Vidal
12-13h Raúl Ibáñez Torres
13-13:30h preguntas

INSCRIPCIÓ https://encuestas.uv.es/index.php/434571?lang=ca-valencia 

 

Amelia Simó Vidal

Les matemàtiques que s’amaguen en les aplicacions informàtiques: Photoshop, Google, Gmail.

 

Amelia Simó Vidal

Resum

En aquesta xarrada es descobreix, d’una manera senzilla i pràctica, com les matemàtiques estan darrere de moltes de les aplicacions informàtiques que avui dia usem quasi diàriament. En particular veurem:

  • Què és en termes matemàtics una imatge digital i com, si realitzem operacions matemàtiques senzilles a una matriu, podem retocar o restaurar una imatge com ho fan algunes aplicacions tan conegudes com Photoshop.
  • Com gràcies als seus grans coneixements en àlgebra lineal, els creadors del cercador Google van poder dissenyar un algorisme per a ordenar i mostrar les pàgines oposades.
  • Com tècniques clàssiques d’estadística multivariant ens proporcionen eines per a fer un filtre de correu electrònic.

 

Ressenya personal

Llicenciada i doctora en Matemàtiques per la Universitat de València. Es va incorporar al Departament de Matemàtiques de la Universitat Jaume I l’any de la seua creació, 1991. Actualment, és catedràtica d’Estadística i Investigació Operativa en aquest departament. Des de 2018 és directora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l’UJI, centre on s’imparteixen totes les titulacions de la branca de ciències i de la branca d’enginyeria i arquitectura. Anteriorment, va ser la vicedirectora d’aquest centre responsable del grau en Matemàtica Computacional i, com a tal, va ser la presidenta del Comitè Acadèmic que va conduir a la implantació d’aquest grau en l’UJI l’any 2010.

Coordinadora del grup d’investigació “Anàlisi de formes 3D i aprenentatge estadístic en intel·ligència artificial”, la seua investigació s’ha centrat en l’anàlisi de dades espacials: imatges digitals, escaneig de cossos 3D, localitzacions en mapes, etc. Ha participat en més de 25 projectes d’investigació en els quals ha col·laborat amb investigadors de diversos camps d’investigació, com enginyeria, medicina i biomecànica. Ha publicat més de 40 articles científics en prestigioses revistes i dirigit 6 tesis doctorals. En 2018, el seu grup d’investigació va rebre el premi de divulgació científica Universitat Jaume I-Banc de Santander.


 

 

Raúl Ibáñez Torres

Però… Qui va empresonar Sally? (Les matemàtiques en la banqueta dels acusats)

 

Raul Ibáñez Torres

Resum

La probabilitat i l’estadística són potents eines amb importants aplicacions en la nostra vida, però la mala utilització de les quals, així com una mala interpretació del seu significat, pot tenir greus conseqüències. Així mateix, amb freqüència són utilitzades per a manipular-nos i modificar les nostres opinions.

Amb l’objectiu d’il·lustrar les anteriors afirmacions, en aquesta conferència s’analitzaran alguns exemples reals i en alguns casos dramàtics. Falsos positius en medicina, innocents que acaben a la presó, estudis científics paradoxals, manipulació d’informacions periodístiques o l’estudi estadístic de la vacuna de la pòlio.

Ressenya personal

Professor titular de Matemàtiques, en la Universitat del País Basc (UPV/EHU). La seua investigació se centra en la Geometria Simplèctica i en la Cultura Matemàtica. Director del portal DivulgaMAT, Centre Virtual de Divulgació de les Matemàtiques. Guionista i presentador de l’espai “Una de Mates” del programa de TV (La 2), Órbita Laika (2014, 2015). Col·laborador habitual dels programes Graffiti (2005-2013) i La mecánica del caracol (2013-), en Ràdio Euskadi. Autor dels llibres “La cuarta dimensión”, “El sueño del mapa perfecto” (2010) i “Dels ajedrez a los grafos, la seriedad matemática de los juegos” (2015), de la col·lecció “El mundo es matemático” d’RBA. Autor del llibre “Cayley, el origen del álgebra moderna” (2017), de la col·lecció “Genios de las Matemáticas”, RBA. Autor del llibre “Los secretos de la multiplicación” (Catarata, 2019). Ha organitzat cicles de conferències, cursos d’estiu, exposicions, concursos literaris, programes divulgatius a les biblioteques escolars, editat llibres, impartit conferències divulgatives, cursos i tallers, escrit articles divulgatius i guies didàctiques, col·laborat amb mitjans de comunicació, etcètera. V Premi José María Savirón de Divulgació Científica (modalitat nacional), en 2010. Premi COSCE a la Difusió de la Ciència 2011.

 

 

 

INSCRIPCIÓ https://encuestas.uv.es/index.php/434571?lang=ca-valencia