University of Valencia logo Logo Scientific Culture and Innovation Unit - Chair for Scientific Dissemination Logo del portal

Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual

  • April 26th, 2018
Foto: editorialgranada.com
Foto: editorialgranada.com

El 26 d’abril es commemora el Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual. Aquesta celebració, una iniciativa de Nacions Unides, té per objectiu reconéixer el treball de les persones creadores, i fer visible la seua contribució al desenvolupament de la sensibilitat i el pensament de les societats. En aquesta ocasió, el lema escollit per l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) és 'Artífexs del canvi: les dones en la innovació i la creativitat'.

Cada 26 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual per a donar a conéixer la funció que exerceixen els drets de propietat intel·lectual (patents, marques, dissenys industrials, dret d’autor) en el foment de la innovació i la creativitat.

Es va triar aquesta data perquè els estats membres de l’OMPI van signar el Tractat de Cooperació en Matèria de Patents (PCT) el 26 d’abril de 1970, el qual posteriorment es va esmenar (1979) i es va modificar en dues ocasions (1984 i 2001). Amb ell, actualment és possible sol·licitar protecció en un gran nombre de països al mateix temps i a través d’una única sol·licitud internacional: el que es coneix com a petició de patents per via PCT.

L'OMPI proposa cinc blocs temàtics en els quals la innovació i la seua conseqüent protecció a través dels drets de PI són clau: les energies renovables, l’educació, la salut, l’agricultura i la comunicació.

Segons indica l’OMPI, la societat s’ha de plantejar quines són les innovacions que més han millorat la vida de les persones i han convertit els problemes en progrés. Així, proposa cinc blocs temàtics en els quals la innovació i la seua conseqüent protecció a través dels drets de PI són clau: les energies renovables, l’educació, la salut, l’agricultura i la comunicació.

 

Les dones en la innovació i la creativitat

Anualment, l’OMPI proposa dedicar aquesta jornada a un tema concret, perquè tinga ressonància i aconseguisca els seus objectius de sensibilització del públic. Així doncs, la campanya del Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual del 2018 celebra el talent, l’enginy, la curiositat i el valor de les dones que impulsen el canvi al món i plasmen el futur comú.

No debades, les dones aconsegueixen invencions revolucionàries cada dia, així com creacions que milloren i transformen la vida de les persones i fomenten la capacitat de comprensió de l’ésser humà en àmbits que van de l’astrofísica a la nanotecnologia, la medicina, la intel·ligència artificial o la robòtica, entre d’altres. En l’àmbit creatiu, ja siga el cinema, l’animació, la música, la moda, el disseny, l’escultura, la dansa, la literatura, l’art i altres esferes, les dones estan reinterpretant la cultura i posant a prova els límits de l’expressió artística i creativa, i per això plantegen nous móns d’experiències i percepcions.

En definitiva, la celebració del Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual d’aquest any constitueix una oportunitat per a posar en valor la manera en què el sistema de propietat intel·lectual pot recolzar les dones innovadores i creatives (i, de fet, a totes les persones) pel que fa a l’objectiu de portar les seues extraordinàries idees al mercat.