Logo UVDegree in Geography and EnvironmentFaculty of Geography and History Logo del portal

CURS 2024/2025:

GEO-IES – CONEIX EL TEU ENTORN: LA GEOGRAFIA AL SERVEI DEL TERRITORI

La Geografia és una disciplina científica que ha estudiat i estudia les relacions entre la societat i el medi, on el component espacial i/o territorial és essencial. L'estudi es desenvolupa tant als nivells educatius preuniversitaris (ESO i Batxiller) com universitaris, amb els graus en Geografia. La nova Llei Orgànica de Sistema Universitari (LOSU) destaca, a l'article 2, entre les funcions de les Universitats, la transferència de coneixement al conjunt de la societat a través de l'activitat universitària, la formació de la ciutadania i el foment de la participació de la comunitat universitària i la ciutadania. Aquí és on s'emmarca aquest projecte.


Les problemàtiques d'incidència territorial i de proximitat a la societat són fonamentals no només per conèixer, analitzar i comprendre els processos, sinó també per actuar-hi. La cooperació entre estudiants ha estat i és fonamental per al desenvolupament cognitiu i educatiu d'aquests, així com també per a l'aprenentatge més gran de diferents disciplines. Els pilars d'aquest projecte es basen en allò exposat per Glasser (1998), que destaca el professorat com un guia per a l'alumne i on el procés d'ensenyament-aprenentatge més efectiu ha d'orientar-se cap a l'explicació, els resums o les elaboracions que realitza el mateix alumnat. D'aquesta manera aprendran el 95% del que ells ensenyin als altres.
L’objectiu general d’aquest projecte d’innovació docent és formar estudiants en competències mediambientals des d’una perspectiva local i de proximitat. D'aquesta manera, posar en valor el paper de la Geografia com a disciplina al servei del territori i la ciutadania. Sense oblidar, la necessitat de posar en valor el territori per part dels estudiants, així com educar futurs ciutadans des d'una perspectiva social, medi ambiental i de sostenibilitat.


La metodologia que es durà a terme entre els estudiants universitaris i els IES es fonamentarà en una triangulació metodològica basada en: l'aprenentatge cooperatiu, l'aprenentatge-servei (ApS) i les sortides de camp. A partir de tres grans àrees d’estudi de la província de València, el professorat universitari implicat contactarà amb els IES per establir els tallers implicats, determinar l’estudi de problemàtiques ambientals locals i concretar els grups de treball cooperatiu. Aquesta problemàtica s'enfocarà a identificar, treballar i millorar un problema ambiental de proximitat des de la geografia física i/o la geografia humana, dirigit sobretot per l’estudiantat universitari i supervisat pel professorat. D'aquesta manera a través de les sortides de camp i unit a l'ApS l’estudiantat, dels diferents nivells, podrà conèixer de primera mà la realitat que l'envolta, les seves problemàtiques, la identificació d'aspectes físics i humans i l'establiment d'accions participatives dirigides a la millora de la problemàtica ambiental.
En definitiva, es pretén que aquestes accions formatives, participatives i integrades entre estudiants universitaris i preuniversitaris fomenti el desenvolupament d'una consciència social i medi ambiental més gran, sense oblidar el treball cooperatiu, interdisciplinari i la formació de ciutadans/es en capacitats.