SuperBugs FORTHEM
Professors i estudiantat de les universitats d'Opole i Valencia

Acció en la Universitat d'Opole (Polònia)

Superbugs FORTHEM és un projecte transnacional liderat pels professors Belén Fouz i Sergi Maicas (Departament de Microbiologia i Ecologia, Facultat de Biologia, Universitat de València) en cooperació amb la Università degli Studi di Palerm, Uniwersytet Opolsky i Johannes-Gutenberg-Universität Magúncia i centres de secundària vinculats.

Entre el 21 i el 24 de maig de 2023 s'ha celebrat l'última reunió del projecte en la Universitat d’Opole. Professors i estudiants han realitzat diferents activitats dins i fora del centre d'ensenyament secundari Publiczne Liceum Ogólnoksztalcacer nr II de Opole i han debatut sobre futures accions dins de l'aliança FORTHEM.

El conjunt del projecte ha permés formar a un centenar d'estudiants universitaris (US) que han treballat en més de 30 centres d'ensenyament secundari d'aquests països. Els US han establit relacions didàctiques entre la crisi dels antibiòtics, la resistència als antimicrobians i els ‘superbacteris’, utilitzant com a eina principal una exposició infogràfica. Els nostres estudiants actuen com a monitors en els centres de secundària, utilitzant jocs de preguntes i respostes en classe per a implicar els alumnes i millorar l'aprenentatge. A més, les activitats s'avaluen mitjançant enquestes anònimes.

El mal ús dels antibiòtics és un problema de salut pública a causa de l'aparició de ceps resistents en quasi tots els patògens humans, la qual cosa dificulta el tractament de les malalties infeccioses. La cerca de solucions requereix el desenvolupament de nous antimicrobians, així com estratègies noves, entre les quals s'inclou l'augment de la conscienciació social sobre el problema.

La crisi d'antibiòtics que patim en l'actualitat requereix conscienciació i capacitat de transmissió a altres col·legues, estudiants més joves, amics i familiars i, en general, a la societat europea i mundial.

El principal objectiu del Projecte Superbugs ha sigut expandir l'activitat a diferents universitats de l'aliança FORTHEM. De fet, hem establit diferents nodes capaços de transmetre el problema sanitari en els seus respectius entorns.

Aquest projecte també ha comptat amb el suport del Programa Erasmus+ de la Unió Europea, el Centre d'Educació i Qualitat (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa), el Servei d'Idiomes, les Unitats d'Igualtat i el Servei d'Informació i Promoció Estudiantil de la Universitat de València.

Imatges: