University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Teachers of the Faculty of Medicine (1922)

.

Calligraphy of diseases

Seminari: "Con los tapones de plata. Fantasías distópicas del discurso médico en torno a la construcción de las sexualidades abyectas"

 

Organitzat per Javier Fernández Galeano (IILP-UV)

CICLE: Noves Perspectives de Gènere en Història de la Medicina a Llatinoamèrica

Aquest cicle està compost de tres seminaris: del professor Carlos Figari (ELAG) el dia 2 de febrer; del professor Justin Pérez (UCSC) el dia 16 de febrer; i de la professora Jennifer Lambe (Brown University) el dia 24 de febrer. En aquestes ponències s'abordaren nous enfocaments interdisciplinaris que fomenten el diàleg entre la història de la medicina, l'antropologia, els estudis culturals i altres disciplines, per a subratllar la centralitat del gènere en la relació entre la producció de coneixement mèdic, epidemiològic i psiquiàtric i les dinàmiques d'inclusió i exclusió que defineixen l'àmbit del polític, la construcció de l'estat-nació, i la distribució de recursos per part d'organismes internacionals. El marc cronològic i geogràfic del seminari cobreix des de finals del segle XIX fins a principis del segle XXI, i del Con Sud i els Andes fins al Carib.

Data: Dimecres 2 de febrer de 2022 a les 18 hores on line

“Con los tapones de plata. Fantasías distópicas del discurso médico en torno a la construcción de las sexualidades abyectas”

Seminari impartit per Carlos Figari (ELAG- Escuela de Estudios Latinoamericanos y Globales)

Carlos Figari https://umontreal.academia.edu/CarlosFigari

El orden burgués y secular de las repúblicas que se consolidaban en América Latina, luego de los dramáticos procesos de independencia y organización nacional, implicaba un nuevo ethos moral y corporal que se extendería a todas las áreas del cotidiano del ciudadano, inclusive su sexualidad. La tarea de redefinir una formación discursiva que interpelara como ciudadano al hombre burgués, blanco, heterosexual suponía la movilización de representaciones abyectas que encarnarán los cuerpos feminizados, racializados, carentes o débiles de razón, amorales, infantilizados y animalizados. Este exterior constitutivo de “lo humano” movilizaba todo tipo de significados metafóricos y fantásticos que circulaban rizomáticamente entre los diferentes aparatos ideológicos del estado justificando la exclusión y legitimando la represión. 

En este trabajo me propongo describir y analizar discursivamente una intertextualidad, principalmente fantástica, acerca de los seres que conformarían una sexualidad abyecta, producto de la relación semiológica entre textos de registro literario y textos médicos insertos en revistas científicas en Argentina en el período de 1880-1940.

Carlos Figari va obtenir el seu doctorat en sociologia en l'Institut Universitário de Pesquisas do Rio de Janeiro (IUPERJ). Resideix actualment a Espanya i és professor de l'ELAG - Escola d'Estudis Llatinoamericans i Globals. Ha exercit en els últims anys tasques d'investigació i docència en The Mark S.Bonham Centre for Sexual Diversity Studies (University of Toronto) i en el Réseau d'études llatí-americanes de la Universitat de Montréal (RÉLAM). Va ser professor i investigador de CONICET en la Universitat de Buenos Aires i en la Universidade do Estat do Rio de Janeiro. La seua investigació s'enfoca en la teoria queer a Llatinoamèrica, el discurs mèdic sobre la sexualitat i en la història de la sexualitat a Llatinoamèrica. És autor Eróticas de la disidencia en América Latina (2009), @s outr@s cariocas: Interpelações, experiências e identidades homoeróticas no Rio de Janeiro (séculos XVII ao XX) (2007) y Sexualidad, religión y ciencia (2007). És coeditor de La construcción de la sexualidad: políticas y regulaciones sexuales en la Argentina (2012), Prazeres dissidentes (2009), Cuerpo(s), Subjetividad(es) y Conflicto(s): Hacia una sociología de los cuerpos y las emociones desde Latinoamérica (2009) i Todo sexo es político: Estudios sobre sexualidades en Argentina (2008). Les seues més recents produccions són “Queer argie” American Quarterly Vol 66, Number 3 (September 2014); “Queer Articulations” (2016) in Critical Terms in Caribbean and Latin American Thought (comp. Yolanda Martínez-San Miguel, Ben. Sifuentes-Jáuregui and Marisa Belausteguigoitia).  

 

DURATION: 103 min