University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Luis Moreno va impartir el curs Comunicar química a la UNAM

  • March 5th, 2020
UNAM

Els passats 3 i 4 de març es va desenvolupar a l'Institut de Química de la Universidad Nacional Autónoma de México  el curs Comunicar química, impartit per Luis Moreno Martínez (IILP-UV) com a professor convidat. Aquest curs va estar dirigit a estudiants de màster i doctorat, i a professionals de l'àmbit de la ciència, l'ensenyament i la divulgació.

La primera sessió del curs va oferir una panoràmica general de la comunicació científica des de l'òptica dels estudis històrics i socials de la ciència. Els assistents van reflexionar sobre el paper de la comunicació en la ciència des dels gabinets de curiositats del segle XVI als grans projectes de divulgació científica de finals del segle XX. Això permet reflexionar sobre els diferents objectius que conviuen i rivalitzen en la divulgació científica actual, des de la democratització del coneixement científic per a la ciutadania a la cerca de futurs integrants de les disciplines científiques o la legitimació professional de certs col·lectius en l'esfera pública. Així mateix, els assistents es van aproximar a diferents models teòrics de comunicació científica (model del dèficit, model contextual i circulació del coneixement) a fi de construir un model propi que van utilitzar per a escometre els desafiaments de la comunicació social de la química. Així, en la segona sessió, el curs es va centrar en l'àmbit de la divulgació de la química a través de la història i la ficció. Partint d'un conjunt d'episodis de la història de la química i d'obres de ficció de la literatura i el cinema, els assistents van reflexionar sobre com visibilitzar a les dones en STEM, l’interès de la perspectiva històrica per a estudiar qüestions socials vinculades a la química i com dissenyar estratègies de comunicació social de la ciència per una alfabetització ciutadana lluny d'una imatge idealitzada i deshumanitzada de la ciència. Aquest curs constitueix una de les activitats en les quals participarà el IILP durant el mes de març a Mèxic i que pretenen crear llaços institucionals entorn de la història, la didàctica i la comunicació de la ciència superant barreres geogràfiques i disciplinares.

 

 

 

 

This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy