University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

NOTICIA 64 de 100. NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: "Regió" d'Adriana Minor (Centro de Estudios Históricos, El Colegio de México)

  • March 23rd, 2023
Tipus de la provincia de Medellin

 

Segon volum de “sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/

Categoria "Geografies"

Estudi, espai i significats en la història de la ciència.

Les regions, com les èpoques, sorgeixen de la percepció i la comprensió de la realitat i mesclen l’experiència de qui les viu o ha viscut amb la de qui les estudia.”

Bernardo García Martínez, Historia regional de México (2008)

L’enfocament regional en la història de la ciència s’ha expressat de tres formes principals: com a escala d’anàlisi històrica, objecte d’estudi científic i element articulador alhora que produït per la ciència. Aquestes expressions de la regió remeten a la convergència de ciència, geografia i història, ingredients essencials de l’anomenat gir espacial en la història de la ciència. Aquesta perspectiva ha afavorit l’interès per entendre les maneres en què la regió determina el coneixement científic i les seves pràctiques, així com els significats associats a aquesta escala que contribueixen a generar al seu torn espais i cultures regionals. L’enfocament regional es presentarà en aquest text mitjançant alguns exemples de la història de la ciència a Amèrica Llatina.

L’estudi i caracterització de les regions com a medi físic diferenciat va tenir gran importància en la geografia del segle XIX i inclús hi va haver geògrafs que van considerar la regió com l’objecte d’estudi principal d’aquesta disciplina. Precisament, l’enfocament corogràfic –interessat per les parts i les seves singularitats– va ser escollit per al projecte de caracteritzar el territori de la naixent república independent de la Nueva Granada a mitjans de segle, amb ressonàncies de llarg abast en la construcció de Colòmbia com a país de regions, a través d’una combinació de mapes, textos i il·lustracions produïdes per l’anomenada Comisión Corográfica. El 1850, Agustín Codazzi (1793-1859), un enginyer militar italià autor de mapes corogràfics del veí territori veneçolà, va ser comissionat pel govern de Nueva Granada per aixecar informacions al llarg del territori amb la finalitat de produir cartes i mapes detallats que permetessin, com tota empresa geogràfica, un major control del territori, els seus recursos i els seus habitants, a més de donar un sentit d’unitat i identitat a la nació.

Per a continuar llegint:

https://sabersenaccio.iec.cat/regio/