University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Wakolda més enllà de la medicina nazi

  • October 5th, 2018
Wacolda

Títol original: "The German doctor"

Oferim ací una visió autoritzada de la pròxima pel·lícula del cicle “Dictadures i tortura” d'Oscar A. Pérez, professor en el Skidmore College (USA) i estudiant del màster de història de la ciència i comunicació científica (UA-UHM-UV).

Wakolda més enllà de la medicina nazi

Oscar A. Pérez

En aquest treball intente llegir el film Wakolda (2013, Dir. Lucía Puenzo) com més que una representació de la presència del nazisme a Sud-America durant els anys seixanta. És a dir, que a més d'una ficció especulativa que imagina la trobada d'una família argentina amb Josef Mengele, un mèdic nazi que va dur a terme experiments amb humans en camps de concentració, el film també es pot llegir com un comentari de la problemàtica relació entre la globalització neoliberal i l'Argentina contemporània. Així, en aquest treball propose que en comparar els canvis que va haver-hi en adaptar la novel·la homònima de 2011 al mitjà fílmic, els assajos clínics que realitza Josef Mengele en el film es tornen un element per mitjà del com es critiquen les pràctiques de multinacionals farmacèutiques en el país sud-americà, específicament en considerar que el país s'ha convertit en la destinació cada vegada més popular d'assajos clínics. 

El treball d'Oscar Pérez “Ensayos clínicos y neoliberalismo en Wakolda de Lucía Puenzo” en Wakolda de Lucía Puenzo  pot consultar-se ací:  [+]

Oscar A. Pérez es va doctorar en literatura hispànica en la Universitat de Wisconsin-Madison (Estats Units). Les seues recerques se situen en la confluència de la ciència, la tecnologia, la literatura i el cinema en el món de parla hispana. Actualment és professor en Skidmore College, en l'estat de Nova York, Estats Units, i estudiant del máster de historia de la ciencia y comunicación científica (UA-UHM-UV)

Adreça de correu electrònic:  operezhe@skidmore.edu