La Càtedra UNESCO destina 28.000 euros a 11 projectes de cooperació al desenvolupament
- 6 d’abril de 2016

La Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València ha resolt la convocatòria de 2015 amb la concessió de 28.000 euros que es destinaran a l’execució d’11 projectes de formació i sensibilització en cooperació al desenvolupament, consistents en seminaris, tallers, trobades, accions teatrals, conferències, jornades i exposicions, que tindran lloc a la Universitat fins a desembre de 2016.
La present convocatòria ha augmentat la seua partida pressupostària en un 6,46%, la qual cosa ha permés aprovar fins a 11 projectes.
L’objectiu d’aquesta convocatòria és donar suport a les iniciatives, activitats i projectes organitzats per membres de la comunitat universitària que fomenten la formació en desenvolupament humà i sostenible en qualsevol disciplina, i també a aquells projectes que promouen la sensibilització sobre la cooperació al desenvolupament i la lluita contra les causes de la pobresa en el món.
Amb aquesta convocatòria, la Càtedra UNESCO col·labora, difon, incentiva i transversalitza els estudis sobre desenvolupament humà i sostenible en la docència, la vida acadèmica i social de la Universitat de València, així com les accions de sensibilització en aquesta matèria.
Organitzen la convocatòria la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, a través de l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València, i el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació.
La resolució contempla accions en tots els campus de la Universitat de València i abasta disciplines com ara dret constitucional, didàctica, anàlisi econòmica, història de l’art, nutrició i salut, ciències experimentals i socials, educació comparada o física.
Es pot consultar el document de resolució de la convocatòria 2015 en el següent enllaç: http://links.uv.es/iffM9h0
Descripció de les activitats
En aquesta convocatòria es desenvoluparan quatre seminaris que abordaran temàtiques molt diverses com ara gènere i prostitució, creativitat i innovació, bones pràctiques en projectes de patrimoni cultural als països del Sud, o l’elaboració de materials formatius per als docents de la secundària itinerant rural de la província de Salta, a Argentina. També hi haurà un taller sobre avaluació d’impacte experimental.
Quant a les jornades, es desenvoluparan les següents: jornada de sensibilització i exposició per a la presentació del material didàctic del projecte ‘Talis. Cuentos del Mundo’, l’última publicació del qual és un llibre de contes interculturals bilingües espanyol-anglés sobre el Perú; trobada entre la Universitat de València i els col·lectius en torn del gènere, la diversitat cultural i l’ús social del patrimoni que acollirà ponències, taules redones i una exposició; jornada sobre nutrició i salut en poblacions desplaçades o refugiades en contextos de conflicte armat; i jornada sobre el paper de l’educació en l’abordatge dels conflictes socioambientals des del diàleg, la participació i la mediació.
També es duran a terme accions teatrals amb el títol ‘Refugi-arte’. Aquest projecte consisteix en la posada en marxa de cinc representacions de teatre social sobre migració i refugi en l’àmbit de l’educació per al desenvolupament i la sensibilització. El seu objectiu és acostar la comunitat universitària a situacions de vulneració de drets al Nord i al Sud.
Per últim, la convocatòria 2015 aportarà part del finançament a un projecte de cooperació per a la recerca en Física Mèdica i Radioactivitat Ambiental. Aquesta recerca es desenvoluparà en l’àmbit de la dosimetria de radiacions ‘in vivo’ aplicada a la radioteràpia, i en tècniques nuclears aplicades a la prevenció de la degradació ambiental mitjançant caracterització radioactiva dels sòls.
A finals del pròxim mes de juny, una nova convocatòria de projectes de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València s’obrirà per a que PDI i PAS de la institució acadèmica presenten les seues iniciatives per a 2017.
Arxivat en: Projectes de desenvolupament , Càtedres , Sensibilització cooperació , Vicerectorat d'Internacionalització i Multilingüisme