Converses amb escriptors i artistes per a començar el curs amb Alumni UV
- Fundació General UV
- 3 d’octubre de 2024

Alumni UV, el col·lectiu d’amics i antics alumnes de la Universitat de València, arranca el curs aquest octubre amb una programació que recupera els ja consolidats clubs de lectura en valencià (TIRANT) i castellà (QUIJOTE) i proposa una visita exclusiva al taller del pintor Josep Esteve Adam a Algemesí, on també podran contemplar els Ribalta de la Basílica de Sant Jaume Apòstol.
El programa d’activitats ha començat aquesta mateixa setmana amb la tertúlia que va protagonitzar l’escriptor valencià Alfons Cervera en el Club de Lectura QUIJOTE. El grup va conversar al Centre Cultural La Nau amb l’autor al voltant del seu últim llibre, ‘El boxeador’ (Piel de Zapa, 2024), una història de postguerra a través de la qual insisteix en la necessitat de “contar” perquè la paraula no siga el mateix que el silenci. “Ho he dit i escrit moltes vegades: allò que no contem és com si no haguera existit”, va afirmar. I en ‘El boxeador’, Cervera ret homenatge a la memòria escrita: “La pregunta final és: si no escrivim perquè desapareguen de les nostres vides l’oblit, la por i el silenci, per què dimonis escrivim?”.
El Club de Lectura QUIJOTE finalitzarà l’any 2024 amb les lectures de les novel·les ‘Un verdor terrible’ de Benjamín Labatut el 5 de novembre i ‘El cielo es azul, la tierra blanca’ d’Hiromi Kawakami el dia 10 de desembre. Aquesta darrera, la gran història d’amor japonesa que ha marcat una fita en la literatura contemporània, guanyadora del prestigiós premi Tanizaki.
Les reunions del club tenen lloc a la Sala Gonzalo Montiel del Centre Cultural La Nau UV a les 18 hores, i per a formar-ne part només has d’inscriure’t ací.
Elvira Cambrils, en el Club de Lectura TIRANT
La segona activitat del mes correspon al Club de Lectura en valencià TIRANT, que comptarà amb la visita de l’autora, l’escriptora alacantina Elvira Cambrils, per a analitzar i debatre sobre la seua novel·la ‘Argila i Calç’ (Bromera, 2023). Serà dilluns 14 d’octubre, també a La Nau (18 hores).
Premi Enric Valor de novel·la en valencià el 2022, ‘Argila i Calç’ es presenta estructurada en una doble línia narrativa que són les dues històries personals de les dues protagonistes femenines principals, Amina Hodan i Blanca Miralles. D’aquesta manera, la trama va conformant-se com un trencaclosques on, peça a peça, es configura i combina la vida quotidiana actual i el retrat històric de les seues vides, així com la de les persones estimades que transiten pel seu voltant.
Com en les anteriors novel·les, Elvira Cambrils està convençuda que les dones valentes i lluitadores es mereixen obtindre la recompensa de reconciliar-se amb la vida, i en proposa una alegria de viure farcida d’esperança i harmonia per vèncer els entrebancs.
Elvira Cambrils (Pego,1955) és narradora i novel·lista valenciana. Llicenciada en Filosofia per la Universitat de València, va obtindre la càtedra de Filosofia de batxillerat l’any 1981 i va exercir la docència en instituts valencians fins al 2015. És autora de diverses novel·les, i ha escrit un significatiu volum de publicacions, tant de narrativa com de contes i relats, que li ha permés rebre diversos premis literaris.
El Club TIRANT ja ha avançat les lectures per al curs 2024-25 que seran: ‘La promesa’ (Les hores, 2022) de Damon Galgut el pròxim 9 de desembre; ‘Les calces al sol’ (La Campana, 2023) de Regina Rodríguez Sirvent el 3 de febrer de 2025; ‘Els nens són reis’ (Ed 62, 2022) de Delphine de Vigan el 7 d’abril; i ‘La colònia’ (Ed. del Periscopi, 2024) d’Audrey Magee el 2 de juny.
Si vols apuntar-te al Club TIRANT, entra ací.
El taller del pintor Esteve Adam i els Ribalta de la Basílica d’Algemesí
Clourà les activitats d’octubre la visita cultural a Algemesí el matí del dia 25 (divendres). Dins del programa gratuït Alumni Comparteix, per iniciativa dels mateixos membres del col·lectiu, i amb el títol ‘Tradició i present a Algemesí’, hi haurà una eixida guiada per l’Alumni Joan Vicent Esteve al taller del pintor Josep Esteve Adam, des del qual s’acostaran després a la Basílica de Sant Jaume Apòstol per a contemplar els Ribalta que atresora el temple.
“És una proposta molt interessant: a més de la visita al pintor Esteve Adam al seu estudi -pinta paisatge valencià contemporani, des del meu punt de vista, molt atractiu-, anirem a veure els Ribalta de la Basílica que tenen una gran qualitat pictòrica. Veurem els de l’altar major i també els que tenen guardats”, assenyalen des de l’Oficina Alumni UV.
Josep Esteve va nàixer a Algemesí (La Ribera) en 1946 i la seua primera formació artística va ser al costat de l’escultor local Leonardo Borràs. Després d’un període dedicat a l’agricultura, es va llicenciar en Belles Arts, on va rebre els ensenyaments de professors com Felipe Garín, Francesc Lozano, Lluís Arcas i Josep Amérigo, entre altres. En 1973 va obtindre la beca de paisatge del Paular, a Segòvia, i més tard la seua mirada va anar xopant-se de l’obra de pintors de tot el món. Això ha fet que finalment l’obra d’Esteve Adam s’haja convertit en un treball amb un llenguatge molt personal.
Professor de Secundària, ha sabut compaginar la docència amb la creació artística. La seua obra es troba constituïda per natures mortes, retrats i, especialment, paisatges; i ha estat reconeguda amb diferents guardons al llarg de les darreres dècades.
Pots inscriure’t en aquesta activitat gratuïta a partir del dia 7 d’octubre en aquest enllaç.
Més informació:
Arxivat en: Fundació General UV , Alumni UV