L’IFIC participa en un descobriment pioner sobre fissió nuclear
- Parc Científic
- 16 de maig de 2025

Un equip de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV-CSIC) ha participat en l'observació d'una nova regió de nuclis que fissionen de manera asimètrica –és a dir, que es divideixen en dos fragments de diferent grandària– en nuclis no estables al voltant del mercuri-180. Aquesta troballa, publicada en la revista Nature, amplia el coneixement sobre la manera en què es produeix la fissió nuclear, i revela que aquesta asimetria també pot ocórrer en nuclis no estables.
El descobriment, realitzat amb l'experiment R3B del centre d'investigació GSI-FAIR (Darmstadt, Alemanya) té repercussions en la comprensió dels processos que generen els elements químics més pesats en les estreles, així com en els reactors de fissió utilitzats per a produir energia.
Per a dur a terme l'experiment, l'equip científic internacional, en el qual participa l’IFIC –centre mixt de la UV i el CSIC–, ha dissenyat un mètode innovador d'estudi de la fissió que li permet determinar la composició dels fragments resultants, la qual cosa obri noves vies per a entendre millor aquest procés complex.
La col·laboració internacional R3B està formada per més de 250 científics de 34 institucions de 12 països, que treballen sota la coordinació de Dolores Cortina, investigadora del CSIC en l’IFIC, centre que aporta també la participació dels físics José Benlliure i Enrique Nácher. En l'experiment col·laboren, a més, els grups de l'Institut d'Estructura de la Matèria del CSIC (Madrid) i de les universitats de Coruña, Santiago de Compostela i Vigo.
La participació espanyola en l'experiment R3B es remunta a l'any 2007, quan es va proposar la construcció del nou centre de recerca internacional GSI-FAIR. Des d’aleshores, els investigadors espanyols han contribuït al disseny i construcció de l'experiment R3B. En concret, cal destacar la contribució espanyola a la construcció del calorímetre de R3B, CALIFA, i la recent construcció del detector de traces, el qual registra les trajectòries de les partícules. L’equip espanyol també lidera alguns dels principals programes d'investigació que es desenvolupen amb R3B, en particular estudis de fissió nuclear i de caracterització de matèria densa, com la que constitueix les estreles de neutrons.
La participació de grups d'investigació d’Espanya en R3B està finançada per diversos programes del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, així com programes europeus i regionals (Generalitat Valenciana i Xunta de Galícia).
Referència:
An asymmetric fission island driven by shell effects in light fragments. Nature (2025). P. Morfouace, J. Taieb, A. Chatillon, L. Audouin, G. Blanchon, R. N. Bernard, N. Dubray, N. Pillet, D. Regnier, H. Alvarez-Pol, F. Amjad, P. André, G. Authelet, L. Atar, T. Aumann, J. Benlliure, K. Boretzky, L. Bott, T. Brecelj, C. Caesar, P. Carpentier, E. Casarejos, J. Cederkäll, A. Corsi, M. Zhukov et alii. Nature volume 641, pages 339–344 (2025)
Arxivat en: Física , Astronomía y Astrofísica , Ciencias Tecnológicas , Química