La Universitat de València acull una setmana d’activitats relacionades amb la microbiologia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de juliol de 2024
 
VI Reunió del Grup de Docència i Difusió de la Microbiologia (DDM)-SEM, celebrada al Campus de Burjassot.
VI Reunió del Grup de Docència i Difusió de la Microbiologia (DDM)-SEM, celebrada al Campus de Burjassot.

Diverses seus de la Universitat de València (UV) han acollit activitats amb motiu de l’any de la Microbiologia a València durant la segona setmana de juliol del 2024. Així, entre el 8 i l’11 es va celebrar el XXVII Curs d’Iniciació a la Investigació en Microbiologia, promogut per la Societat Espanyola de Microbiologia (SEM), al Jardí Botànic. Els dies 11 i 12 l’activitat va continuar al Campus de Burjassot amb la VI Reunió del Grup de Docència i Difusió de la Microbiologia de la SEM. Els dos esdeveniments es van fondre el 10 de juliol amb l’activitat divulgativa Microbis al Rectorat.

L’objectiu global de les activitats realitzades ha estat la millora en la docència i la difusió de la microbiologia, tant a nivell local com estatal, des del públic més general fins al professorat més especialitzat. En els actes, hi han participat prop de 400 persones.

El 25 de maig de 2024 es va iniciar l’any de la Microbiologia a València. El Jardí Botànic va ser la seu de la I Matinal de Microbiologia amb la participació d’Ignacio López (Museu de Ciències de la Universitat de Navarra), Carmen Amaro (Departament de Microbiologia i Ecologia de la Facultat de Biologia de la UV) i Jéssica Gil (Departament de Genètica, Fisiologia i Microbiologia de la Universitat Complutense de Madrid). L’activitat va ser coordinada per Belén Fouz i Sergi Maicas (Departament de Microbiologia i Ecologia de la UV).

El 8 de juliol es va iniciar al Jardí Botànic el XXVII Curs d’Iniciació a la Investigació en Microbiologia (XXVIICIIM) Professor Julio Rodríguez Villanueva. Hi van participar els i les alumnes amb els 20 millors expedients en graus universitaris relacionats amb l’àrea de coneixement, seleccionats per la Comissió de Joves Investigadors de la SEM (JISEM). El vicerector d’Investigació de la UV, Carlos Hermenegildo, va inaugurar l’acte, que va comptar amb ponències magistrals impartides per representants dels diferents grups especialitzats de la SEM, visites al Jardí Botànic i al Parc Científic de Burjassot-Paterna (Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus), així com altres activitats al Col·legi Major Rector Peset. El curs va ser coordinat per Belén Fouz, Elena González-Biosca i Sergi Maicas.

La microbiologia es va traslladar a Burjassot els dies 11 i 12 de juliol, on va tenir lloc la VI Reunió del Grup de Docència i Difusió de la Microbiologia (DDM)-SEM, amb més de 175 participants (personal investigador, professorat i estudiantat d’universitat, i centres preuniversitaris) d’Espanya i el Marroc. Sis taules rodones, cinc tallers, 62 pòsters i una selecció de nou comunicacions orals van tenir el punt d’inici amb la conferència inaugural impartida per Kenneth N. Timmis (Technische Universität Braunschweig d’Alemanya), que vanacabar amb la ponència de cloenda a càrrec de Bruno González Zorn (Universitat Complutense de Madrid). Aquesta reunió va ser coordinada pel Grup d’Innovació Docent en Microbiologia de la UV i professorat de les universitats Miguel Hernández (UMH) d’Elx, Jaume I de Castelló i Cardenal Herrera – CEU de València.

A més, dimecres 10 de juliol, de vesprada, tots dos esdeveniments es van fusionar al Rectorat de la UV, que va obrir les portes a la societat per a les xarrades divulgatives englobades amb el títol Microbis al Rectorat, en les quals la professora Jéssica Gil i els professors Ignacio López, Manuel Sánchez (UMH) i David Peris Navarro (Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments-CSIC) van aportar pinzellades interessants a l’estudi del món microbià.

Aquestes activitats han tingut la col·laboració de l’Ajuntament de Burjassot, el CEFIRE-CTEM, el Rectorat de la UV, la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, el Jardí Botànic, la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus, la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València i diferents empreses patrocinadores.

 

Enllaços:

XXVII Curs d’Iniciació a la Investigació en Microbiologia Professor Julio Rodríguez Villanueva

VI Reunió del Grup DDM-SEM

I Matinal de Microbiologia

 

Peu de foto annex:

Curs d’Iniciació a la Investigació en Microbiologia (XXVIICIIM) Professor Julio Rodríguez Villanueva, al Jardí Botànic de la Universitat de València.

Imatges: