
Dimarts 8 de juliol, durant la presentació de la nova càtedra Canvi Climàtic, Territori i Riscos Ambientals al Mediterrani, es presentaren dos llibres amb aportacions acadèmiques sobre la qüestió, ben accessibles
- Accés al llibre "Evidencias científicas, efectos, estrategias y políticas públicas sobre cambio climático y territorio en el Mediterráneo ibérico", en pdf
El renovat Espai Vives ha acollit durant el matí del 8 de juliol la presentació de la Càtedra Canvi Climàtic, Territori, Riscos Ambientals al Mediterrani, que la Universitat de València ha creat enguany. Durant la presentació s'ha mostrat la necessitat i actualitat de la tasca encomanada a la càtedra amb la presentació de dos llibres d'estudi sobre el tema. Són els llibres:
- Evidències científiques, efectes, estratègies i polítiques públiques sobre canvi climàtic i territori al Mediterrani Ibèric (PUV)
- Canvi Climàtic i territori al Mediterrani Ibèric (Tirant lo Blanch)
Ambdues obres han estat dirigides i coordinades pels catedràtics Joan Romero i Ana Camarasa, que al seu torn dirigeixen la nova Càtedra d'investigació, i recullen les conclusions de la I Conferència d’Experts sobre canvi climàtic i territori, celebrada el gener passat.
La presentació ha estat conduïda per la catedràtica de Geografia Humana M. Dolores Pitarch, qui ha destacat la importància d’aquesta càtedra com a espai de reflexió i acció davant els reptes ambientals. Tot seguit, ha intervingut Luis Demani, il·lustrador i director artístic de les obres, en representació de l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana. Demani ha reivindicat el paper de la comunicació visual per fer accessibles els continguts acadèmics a la societat, i ha recordat que en el projecte han participat 14 il·lustradors, amb una tipografia dissenyada per un creador afectat per la DANA.
La Càtedra Canvi Climàtic, Territori i Riscos Ambientals al Mediterrani ha estat creada el 2025 per la Universitat de València, sota la direcció d’Ana Camarasa i Joan Romero. Es fonamenta en tres pilars: el coneixement científic, la responsabilitat social i la cooperació institucional. El seu objectiu principal és estudiar els impactes del canvi climàtic sobre el territori, les persones i les economies del Mediterrani, i posar a disposició d’administracions i agents socials estudis, informes i cartografia de riscos. Concretament, els eixos temàtics responen a: 1- El Mar Mediterrani i els seus ecosistemes; 2- El territori i les afeccions derivades del canvi climàtic; 3- Els riscos ambientals associats als canvis globals.