Logo de la Universitat de València Logo Zoologia Marina (ZOOMAR) Logo del portal

Comencen les accions del projecte CONCEPTU MARIS

  • Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
  • Patricia Gozalbes Aparicio
  • 6 de febrer de 2023
Dofis mulars
Dofís mulars

La Universitat de València participa en un projecte europeu que té com a objectiu principal augmentar el coneixement dels cetacis i tortugues del Mediterrani per a poder establir plans de conservació consensuats en l'àmbit internacional.

El projecte europeu LIFE CONCEPTU MARIS recollirà dades de cetacis i tortugues marines durant els pròxims 4 anys, utilitzant noves metodologies per a augmentar el coneixement d'aquestes espècies. La detecció de rastres d'ADN dispersos en l'aigua d'aquests animals es realitzarà utilitzant la tecnologia de eDNA - Environmental DNA, A més, es recolliran dades d'albiraments de cetacis obtinguts des de *ferries comercials.

LIFE20 NAT/*IT/001371 CONCEPTU MARIS CONservation of CEtaceans and Pelagic siga TUrtles in Med: Managing Actions for their Recovery in Sustainability”, és un projecte secundat pel programa LIFE, Aquest projecte està coordinat per Ispra (Institut Superior de Protecció i Investigació Ambiental) en el qual també participen Àrea Marina Protegida "Capo Carbonara", Fundació d'Investigació CIM, CMCC Climate, ÉcoOcéan Institut (França), Estació Zoològica Anton Dohrn, Triton Research, Universitat de Milà-Bicocca, Universitat de Palerm, Universitat de València, i Universitat de Torí.

LA Unitat de Zoologia Marina de l'Institut Cavanilles de la UV va realitzar dimecres passat 1 de febrer la primera eixida en els Ferries de Balearia d'Eivissa a València i de Palma a València per a travessar la zona del Corredor de Migració de Cetacis. Es van recollir dades d'albiraments de diferents espècies de cetacis, com a dofí mular, dofí llistat, calderón negre i zifio de Cuvier. A més, es va realitzar un albirament de tortuga babaua.

Una vegada es recullen totes les dades del projecte, s'avaluaran els impactes potencials als quals aquests animals estan sotmesos, i s'identificaran zones per a la conservació de les espècies més amenaçades. Totes aquestes dades serviran a més per a definir un enfocament estàndard per a la vigilància a llarg termini d'aquests animals i fomentar la cooperació internacional.

Imatges: