Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Benestar, Assegurançes i Pensions - WIP

La vocació del grup és desenvolupar una investigació el més pluridisciplinària possible, abordant-se els temes, com menys, des d'una perspectiva jurídica, economicofinancera i fins i tot sociològica. Els grans tema a desenvolupar són les assegurances, les pensions, però també qüestions relacionades amb el benestar de les persones que transcendeixen de l'anterior com la dependència, rendes vitalícies, etc

Grup d'Investigació en Comportament Econòmicsocial - CES

L'objectiu del grup d'investigació és analitzar el comportament econòmic i social dels agents econòmics i socials, des d'una perspectiva interdisciplinària basada en metodologies de l'anàlisi econòmica, la teoria de jocs, mètodes quantitatius, experimentals i computacionals.

Grup d'Investigació en Desenvolupament Sostenible, Governança Mundial i Regional, Ordre Internacional i Europeu Contemporanis - DSGMROIEC

El Grup d'investigació al qual es refereix la present sol·licitud es denomina "Desenvolupament sostenible, governança mundial i regional, ordre i valors internacionals i europeus contemporanis". Es tracta d'un tema sobre el qual el Grup d'investigació sol·licitant està treballant des de fa diversos anys amb el suport de diverses ajudes i projectes d'investigació autonòmics, nacionals i internacionals.

En l'actual fase de desenvolupament de les activitats del Grup d'investigació, el biaix s'amplia des de la perspectiva de la protecció del medi ambient als aspectes més amplis del desenvolupament sostenible, que inclou tres pilars: econòmic, social i ambiental. Es tracta d'una preocupació essencial de les comunitats internacional i europea contemporànies, les bases constitucionals de la qual per als pròxims anys han sigut establides en el document titulat "El futur que volem", adoptat en la Cimera de Riu + 20 sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, celebrada al juny de 2012, sota els auspicis de les Nacions Unides. Els elements principals de l'activitat del Grup d'investigació, tal com la seua pròpia denominació indica, són quatre.

En primer lloc, els continguts relatius al paradigma del desenvolupament sostenible en la seua dimensió internacional i europea, incloent, entre altres qüestions: la naturalesa jurídica del concepte de desenvolupament sostenible, el contingut de la noció de desenvolupament sostenible en els seus aspectes econòmic, social, cultural i ambiental, les característiques bàsiques del criteri de sostenibilitat, les qüestions vinculades a les disparitats de desenvolupament dels pobles, el concepte de responsabilitats comunes però diferenciades, les nocions de països desenvolupats, països en desenvolupament i països emergents, així com la justícia intergeneracional.

En segon lloc, s'abordarà l'examen del conjunt de qüestions vinculades a la governança global en l'àmbit del desenvolupament sostenible, prestant especial atenció a l'evolució del marc institucional internacional, tant a nivell mundial (institucions del sistema de l'Organització de les Nacions Unides), com en el pla regional (Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia, Antàrtida, Àrtic), les propostes i realitzacions en l'àmbit econòmic, social i ambiental amb vista a aconseguir el desenvolupament sostenible. En aquest context, es prestarà especial atenció als desenvolupaments que s'efectuen en l'àmbit de la Unió Europea i del Consell d'Europa.

En tercer lloc, atés que el Grup d'investigació està compost principalment per internacionalistes especialitzats en Dret i en Relacions internacionals, es prestarà especial atenció, entre altres qüestions, a la incidència del concepte del desenvolupament sostenible en els diversos sectors del Dret internacional (Dret internacional econòmic, Dret internacional dels drets humans, Dret internacional ambiental, Dret internacional laboral), els desenvolupaments conceptuals i normatius en l'àmbit internacional i europeu, prestant una atenció especial als nous instruments jurídics que s'han adoptat recentment i als quals ho faran en els pròxims anys. Els resultats de la investigació es plasmaran en publicacions científiques, ja es tracte d'articles inclosos en revistes nacionals o internacionals indexades, ja es tracte de monografies publicades per editorials d'excel·lència.

En quart i últim lloc, analitzarem els valors que tant la comunitat internacional, d'una banda, i la Unió Europea, per una altra, estan considerant com a necessaris per a regir les seues relacions i, per tant, dignes de protecció jurídica, tant en els àmbits internacional, europeu i nacional.

Continuant amb la tradició del Grup d'investigació, les nostres activitats també inclouran: la participació en diverses activitats investigadores a escala transnacional, l'organització d'i la participació en congressos científics d'àmbit internacional, europeu i nacional, la participació en les Reunions de les Parts en els Convenis internacionals per a la protecció del medi ambient, la contribució a l'elaboració d'instruments jurídics en la condició d'experts internacionals, la pertinença a diverses instàncies vinculades a l'aplicació efectiva de les normes internacionals i europees en la matèria, etc.

Grup d'Investigació en Desenvolupament i Assessorament en Trànsit i Seguretat Viària - DATS

DATS és un Grup d'Investigació de l'Institut Universitari d'Investigació en Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), creat l'any 1995, compost per Professors i Investigadors de reconegut prestigi.

L'objecte del Grup DATS és la realització de Projectes d'Assessorament, Investigació, Desenvolupament, Innovació, Formació i Divulgació en matèria de Transport, Trànsit, Mobilitat i Seguretat Viària.

Desenvolupa els seus projectes tant per a administracions i institucions com per a empreses, ja siguen públiques o privades, nacionals i Internacionals, a fi de donar resposta a les necessitats dels clients, així com en general per a resoldre els problemes socials que representen els accidents de trànsit, la pobresa i la deterioració del Medi Ambient, a tot el món, amb especial atenció als països en vies de desenvolupament.

Per consegüent, una de les principals activitats és l'acompanyament en el diagnòstic de problemes i detecció d'oportunitats, així com per a la definició de solucions i estratègies que guien presa de decisions.

Els Treballs del Grup DATS han contribuït a un augment de coneixement en l'àrea. En aquest sentit, el grup ha fet un esforç en la difusió de troballes mitjançant la seua disseminació a través de llibres, articles en revistes científiques i/o congressos de caràcter científic i divulgatiu. Així mateix i de manera complementària el grup ha participat de manera activa en i amb els mitjans de comunicació de masses amb l'objectiu de comunicar i conscienciar a la població. 

Conseqüentment en la seua carta de Serveis s'inclouen els següents:

  • Confecció/Redacció de Plans Estratègics de Transport, Logística, Mobilitat Sostenible, Locals i Ordenació Urbana, Seguretat Viària i Laboral (accidents in-itinere i en missió).
  • Definició, desenvolupament i implementació d'intervencions, mesures i contramesures en matèria de Transport, Mobilitat i Seguretat Viària.
  • Desenvolupament Legislatiu, Reglamentari i Normatiu.
  • Desplegament de Sistemes Intel·ligents de Transport (ITS).
  • Avaluació i selecció de personal, i especialment de conductors, positiva i negativa, que inclou el desenvolupament d'instruments per a escometre aquests fins.
  • Disseny i impartició de programes de formació i educació, així com dels preceptius instruments i recursos didàctics (entre els quals destaquen els que es basen en tecnologies com la Realitat Virtual, especialment simuladors, i la Realitat Augmentada), dirigit a acadèmics, professionals, tècnics i a usuaris/ciutadans en general .
  • Creació de campanyes de comunicació i publicitat, incloent les pròpies del Màrqueting Social Corporatiu.
  • Avaluació de Plans, Programes, i intervencions, incloent les pròpies de desenvolupaments legislatius, reglamentaris i normatius (Avaluació Legislativa).
Grup d'Investigació en Dret Penal de la Perillositat - DERPEligro

El debat científic sobre la legitimitat i els límits del Dret penal de la perillositat no ha deixat de créixer al nostre país durant els últims anys. I referent a això constitueix sens dubte un factor determinant el notable protagonisme que semblant model d'abordar la lluita contra la delinqüència està adquirint en el marc del dret comparat. L'ordenament penal espanyol no resulta en absolut alié a aquesta tendència i bona mostra d'això són algunes de les novetats que incorpora l'EL 1/2015, de reforma del Codi penal: 

  1. S'amplia l'àmbit d'aplicació de la llibertat vigilada.
  2. Es fa dependre de paràmetres de perillositat aspectes tan rellevants com el règim de revisió de la nova pena de presó permanent revisable.
  3. S'introdueix com a pena accessòria la possibilitat d'inscriure perfils genètics de condemnats per delictes greus en la base policial de dades d'ADN en tant que puga concloure's l'existència un risc greu de reiteració delictiva.
  4. Es revisa el règim de suspensió de l'execució de la pena privativa de llibertat, condicionant-se expressament la imposició de nombroses regles de conducta a criteris de perillositat del reu.
  5. O, en fi, es reformulen alguns tipus delictius i s'incorporen uns altres de nova creació -entre els quals destaquen figures delictives que eleven a categoria de tipus penal mers actes preparatoris- en els quals és possible detectar una clara influència dels caràcters del Dret penal de la perillositat i de l'anomenada Justícia preventiva (Preventive Justice). En aquesta mateixa línia, el Reial decret 1110/2015 crea el Registre Central de Delinqüents Sexuals.

 El grup d'investigació sobre Dret penal de la perillositat té per objecte l'estudi d'aquesta creixent tendència polític-legislativa centrada en la idea de la seguretat ciutadana i en l'objectiu de combatre a ultrança la perillositat criminal del delinqüent amb predomini de mecanismes inocuitzadors. A tal fi s'analitza, des d'una perspectiva general, el fonament d'aquest model i se subratllen els seus límits des de l'òptica dels principis garantistes que han de presidir la lluita contra la delinqüència en un Estat de Dret; i al seu torn, i sobre la base de l'anterior, s'examinen els variats aspectes i institucions del dret positiu ja referits que constitueixen manifestacions d'aquest paradigma de Dret penal.

La investigació se centra inicialment en la projecció d'aquesta tendència legislativa en el marc dels delictes contra la llibertat sexual i contra la violència de gènere si bé s'amplia amb posterioritat a altres àmbits delictius, com el dels delictes de terrorisme o dels desordres públics, als quals també aconsegueix ja de manera palesa el model del Dret penal de la perillositat.

Tot això s'aborda des d'una perspectiva dogmàtica i política-criminal i sense perdre de vista la referència del Dret comparat, i, en concret, dels sistemes jurídic penals angloamericà, alemany i italià.

Grup d'Investigació en Laboratori Integrat de Sistemes Intel·ligents i Tecnologies de la Informació a Trànsit - LISITT

El grup LISITT es va constituir en 1989 a fi de cobrir el buit existent a Espanya en l'àrea de les aplicacions telemàtiques al camp del trànsit i transport. Les seues activitats inicials es van centrar en l'execució de projectes de recerca i desenvolupament de caràcter internacional dins dels programes Europeus ESPRIT i DRIVE de l'II Programa Marc de la Unió Europea. 

Des dels seus orígens, LISITT s'ha especialitzat en l'estudi i desenvolupament de sistemes intel·ligents de transport (ITS), abastant tant els seus aspectes tecnològics, com a organitzatius i estratègics. LISITT porta més de 20 anys realitzant projectes per a les administracions de trànsit i transport nacionals, entre els quals destaca la Direcció General de Trànsit, el Ministeri de Foment i els seus homòlegs autonòmics del Govern basc i català. Actualment LISITT és un grup multidisciplinari (Llic. Física, Ing. de Camins, Ing. Informàtics, Ing. Telecomunicacions, Llic. Matemàtiques, Llic. Geografia) que agrupa més de 60 professionals, tots ells titulats superiors, entre professors funcionaris, contractats i personal investigador propi i que s'ha consolidat com a grup de referència en temes d'assessoria sobre telemàtica aplicada al transport, en el desenvolupament de sistemes ITS, i consultoria estratègica en temes de gestió i desenvolupament de sistemes de trànsit. 

La labor realitzada des dels seus orígens ha consolidat al LISITT com un grup espanyol de referència en temes d'assessoria sobre telemàtica aplicada al transport, en el desenvolupament de sistemes ITS, i consultoria estratègica en temes de gestió, desenvolupament i manteniment de sistemes de trànsit per a administracions, com reflecteix el fet que LISITT participa des de fa més de 10 anys com a assessors experts representant a la Direcció General de Trànsit en diferents comités de normalització nacionals i internacionals i en grups europeus de treball sobre sistemes ITS, entre els quals destaquen el Comité Mundial de Normalització en sistemes ITS ISO/TC204, el Comité Europeu de Normalització de sistemes ITS CEN/TC278 i el Comité Espanyol de Telemàtica aplicada al transport i a la circulació per carretera AEN/CTN 159. Destacar també el paper jugat pel LISITT en la creació, assistència i seguiment del projecte Euro-regional SERTI (1995 - 2006), del projecte Euro-regional ARTS (1997 - 2006) i del projecte europeu EasyWay (2007-2013). 

A part d'aquestes activitats de consultoria en els grups de normalització en el camp dels sistemes ITS, els projectes més importants de LISITT s'agrupen entorn dels següents temes:

  • Consultoria a administracions de trànsit sobre coordinació i organització de projectes internacionals de control i gestió de trànsit.
  •  Assistència tècnica a administracions públiques en sistemes de gestió i informació de trànsit.
  •  Estudi, desenvolupament i manteniment de sistemes d'informació de trànsit per a administracions públiques de trànsit.
  • Coordinació i execució de projectes d'I+D+i, tant de la Unió Europea com de convocatòries nacionals.
  •  Anàlisi, disseny, construcció i desenvolupament de sistemes d'informació per a empreses privades.
  •  Seguretat informàtica, protecció de dades i privacitat.
Grup d'Investigació en Lingüística de Corpus: Desenvolupaments i Aplicacions - CORPLING

La lingüística de corpus (LC), amb un enfocament decididament empíric en la investigació de les llengües, ha enriquit enormement paradigmes anteriors fins a convertir-se en un obligat referent metodològic en el panorama dels estudis lingüístics actuals. 

Ens interessa destacar dos vessants, una que tracta dels desenvolupaments de la lingüística de corpus i una altra que se centra en les seues aplicacions. Igual que altres investigacions empíriques en el si de la lingüística, la investigació en LC se situa a cavall entre les humanitats i les ciències socials, sobre la base de la lingüística computacional. De les humanitats pren el seu interés primordial per l'estudi de la llengua en els seus múltiples vessants, de les ciències socials ha pres gran part de la seua metodologia entorn de la quantificació (matemàtiques, estadística, etc.), i de la informàtica, el desenvolupament d'eines analítiques cada vegada més sofisticades. Referent a això, les metodologies emprades en la LC, lluny d'estatisme, continuen evolucionant i incorporant desenvolupaments importants, ja siga a través de la creació de paquets informàtics cada vegada més sofisticats en la investigació de corpus ad hoc, com en la creació de portals específics, o bé en la creació d'eines centrades en una diversitat de tasques d'investigació.

La investigació entorn dels desenvolupaments de la LC està relacionada amb els mètodes d'anàlisi qualitativa, amb l'anotació textual i amb l'ús d'anàlisi quantitativa. A més, alguns desenvolupaments informàtics recents, com ara la denominada anàlisi de sentiment o mineria de l'opinió, han bolcat el seu interés en l'anàlisi de grans quantitats de dades en la xarxa (big data). 

Pel que fa a les seues aplicacions, la lingüística de corpus no té límits, sent la seua gran fortalesa la investigació sobre bases de dades importants que l'analista no pot manipular de manera efectiva mitjançant l'anàlisi manual. La LC s'està aplicant hui dia a qualsevol àrea d'investigació lingüística, ja siga a gèneres digitals de qualsevol tipologia com als no digitals. En el cas dels gèneres no digitals, la solució passa necessàriament per la digitalització, atés que la LC opera necessàriament sobre textos digitalitzats. No obstant això, la LC, fins i tot sent la metodologia fonamental per a nombrosos investigadors, no prescindeix de l'anàlisi qualitativa o manual, i en la seua producció científica s'articula en sinergies amb altres aproximacions. Subratllem que hui dia és molt difícil concebre un diccionari o una gramàtica sense el concurs de la investigació de corpus. Però més enllà de la lexicografia, o la fraseologia, les quals han crescut de la mà del corpus, trobarem aplicacions en tota mena d'anàlisi lingüística, ja siguen pragmàtics, discursius, incloent en època més recent, l'anàlisi estilística. Sense oblidar les aplicacions a l'adquisició i ensenyament de segones llengües ensenyament, o la investigació sobre les llengües d'especialitat. I no hem d'oblidar tampoc la inestimable aportació de la LC a la traductologia, atés que el corpus és per als traductors una eina fonamental. Existeixen vertaderes xarxes d'investigadors que dediquen el seu treball a aspectes concrets. 

No obstant això, tornant al punt de partida, ens interessem per centrar la investigació en aquells aspectes que avaluen la fortalesa de propostes basades en tècniques desenvolupades dins de la lingüística de corpus en la investigació en diferents fronts.
 

Grup d'Investigació en Màrqueting i Innovació en Comerç i Serveis - INNOMARK

INNOMARK, com a grup d'investigació de la UVEG, desenvolupa activitats en línia amb la innovació metodològica i temàtica d'estudi en màrqueting, tractant de comprendre dominis assenyalats com a preferents en la distribució comercial i els serveis. Els treballs del grup atenen anomenades d'investigació en aquests camps, mobilitzant coneixement des d'escenaris de treball més tradicionals de l'equip com el comportament del consumidor, la marca, la creació valor, les relacions entre empreses, la innovació i el turisme. Aquests tòpics configuren les seues principals línies d'investigació. L'experiència d'INNOMARK i la seua consolidació com a equip, és avalada per la participació dels seus membres en diferents projectes d'I+D finançats en convocatòries públiques, més de 30, així com de contractes I+D d'especial rellevància amb Empreses i/o Administracions en els quals s'han analitzat realitats econòmiques o problemàtiques empresarials relacionades amb les TIC, el comerç minorista, l'empresa turística, la segmentació o la satisfacció. La qualitat de la investigació i la importància dels resultats del grup, es constata en les seues múltiples contribucions a congressos (més de 100 treballs presentats a fòrums internacionals) així com per les seues publicacions. Més de 80 investigacions han sigut publicades en revistes internacionals, moltes d'elles recollides en el JCR (p.e. Annals of Tourism Research, Tourism Management, Journal of Chemometrics, Industrial Management & Data Systems, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Industrial Màrqueting Management, Service Industries Journal, Journal of Consumer Behavior, International Journal of Hospitality Management, Journal of Business & Industrial Màrqueting, Journal of Services Màrqueting, etc.), en les bases de dades ISI, en el SJR o en bases de dades com ABI INFORM, EMERALD Reviews, etc. Els membres del grup han obtingut diferents reconeixements a la seua trajectòria investigadora. Així, entre els assoliments de l'equip cal destacar: 1 Awards for Excellence 2009 (Gallarza y Gil 2009), Tourism Review. 2 Best paper 2008 (Gil et al., 2008), Industrial Màrqueting Management. 3 Outstanding Paper Awards for Excellence 2010 (Gil et al., 2009) Industrial Management & Data Systens. 4 Premi AEMARK-ASEDAS 2011 (Ruiz-Molina et al., 2010). 5 Awards for Excellence 2013 (Gallarza et al., 2013), Tourism Review. 6. Premi AEMARK 2014, (Gallarza et al., 2013), Annals of Tourism Research. 7 Premi Millor Tesi Doctoral àrea de màrqueting 1994 (Dra. Gil), Congrés Nacional de Màrqueting. 8 Premi Millor Tesi Doctoral sobre Gestió de Qualitat Total 1995, Club Gestió de Qualitat (Dra. Gil). 9 Premi Investigació en Màrqueting ESIC-BANCAIXA 2000 (Dra. Moliner). 10 Premis Extraordinaris Doctorats Universitat de València 1995 i 2011 (Dra. Gil i Dra. Fonts). 11 Premi AEDEMO Investigació i Màrqueting 1994 (Dra. Gil). 12 Premi MK. Màrqueting i Vendes 1993 (Dra. Gil). 13 Premi Investigació Empresarial, Ajuntament de Torrent/Caixa Popular 2000 (Dra. Gil). 14 Premi "Turisme" Tesi Doctoral. AVT. Finalista 2003 (Dra. Gallarza). 15 Premi Júnior Investigació i Màrqueting AEDEMO 1999 (Dr. Servera). 16 Premis Extraordinaris Llicenciatures de la Universitat de València 1987 i 1995 (Dra. Gil i Dra. Ruiz). 17 Premi Jove Economia 2003 Fundació General de la Universitat Complutense de Madrid (Dra. Ruiz). Finalment destacar que fins hui, la Dra. Gil ha dirigit 8 tesis doctorals en les línies d'investigació nucli d'INNOMARK. Tot l'anterior acredita una tradició de treball en equip i una massa crítica suficient per a afrontar qualsevol desafiament en l'àmbit de la investigació acadèmica en màrqueting, donat el seu caràcter multidisciplinari, sent capaç de mobilitzar el coneixement cap a la solució de problemes en el s. XXI.

Grup d'Investigació en Nous Conflictes i Procés Judicial - NCPJ

L'activitat investigadora a desenvolupar pel Grup d'Investigació "Nous Conflictes i Procés" se centra en l'estudi de la constant adaptació de les normes processals als nous conflictes que es generen en la societat, tant per la situació conjuntural de crisi econòmica -que exigeix una interpretació de l'ordenament jurídic d'acord amb el context en el qual s'aplica-, com per la creixent evolució de les relacions jurídiques a través de la societat de la informació, i, en general, per la massificació de la litigiositat.

L'instrument processal ha de ser adequat perquè tant els particulars que acudeixen als òrgans jurisdiccionals, com aquests últims, puguen obtindre i atorgar, respectivament, la tutela judicial dels drets i interessos legítims. La falta d'adaptació de les normes processals als nous conflictes generats per l'actual societat, pot suposar un obstacle per a obtindre la tutela judicial efectiva (art. 24 CE), un dels drets fonamentals consagrats per la nostra Constitució. En el procés civil, per exemple, és cada vegada major la tendència a una socialització d'aquest, passant d'un procés individual entre dos subjectes enfrontats, a un procés per a la defensa d'interessos col·lectius d'abast general i la defensa del qual no pot correspondre, per raons pràctiques, a subjectes individuals. Pel que respecta al procés penal, la projectada reforma del mateix requereix incorporar la doctrina elaborada pel TC -i que ha sigut objecte d'estudi detallat per aquest grup d'investigació-. 

Aquest grup d'investigació compta ja amb una llarga trajectòria avalada per projectes d'investigació subvencionats tant a nivell nacional com internacional i en els quals han sigut analitzats temes com les tècniques per a millorar l'efectivitat d'uns certs drets; la reforma del procés civil i l'actual aplicació pels professionals del dret; el sistema de recursos davant els alts tribunals de justícia, la reforma del procés penal o el dret al recurs en el procés penal, tema aquest últim sobre el qual està treballant en aquests moments.
 

Grup d'Investigació en Religió, Dret i Política - REDEPOL

El grup d'investigació "ReDePol" (acrònim de "Religió, Dret i Política") naix com a llit de difusió i intercomunicació de totes les activitats investigadores i de transferència relacionades amb l'estudi del règim jurídic del factor religiós -entés com a element integrant de la cultura i la identitat col·lectiva-, de les seues conseqüències polítiques i socials.

Malgrat les tradicionals dificultats per a definir el religiós, és innegable que el religiós fa referència a la relació de l'home amb la transcendència, relació que suposa inicialment un acte d'acceptació racional i lliure per part de l'home, que és l'acte de fe. Així l'acte de fe és la primera i fonamental característica del fet religiós en les societats actuals. Al costat d'això, el religiós té altres components essencials: un doctrinal (creences), un altre cultural (ritus) i un altre moral (comportament ètic). Si al que s'ha dit afegim que l'exteriorització dels actes humans és una necessitat antropològica, la religió adquireix una dimensió social per ser originada, precisament, en un acte humà (l'acte de fe). És a dir, l'home sempre ha procedit associadament per a l'expressió i exercici dels seus sentiments religiosos. Conseqüentment, el fenomen religiós, que té el seu origen en un acte intern, adquireix una dimensió social o comunitària, que com a tal societat necessita d'un ordenament jurídic que l'estructure. [Ubi societas, ibi ius.] La rellevància jurídica del fet religiós va inscrita en la rellevància social. La religió es desembolica en la societat civil, es relaciona amb altres ciutadans no pertanyents a la religió, està sotmesa a les Autoritats civils... En conseqüència, el fenomen religiós té rellevància pública per al Dret estatal punt per a preveure les conseqüències civils del comportament religiós, les seues relacions amb altres membres de la comunitat política aliens a la pròpia religió, o el sotmetiment de les confessions o grups de creients a les normes estatals. Aquest ordenament jurídic és l'objecte d'estudi de la ciència del Dret Eclesiàstic de l'Estat. Però no s'esgota el fenomen religiós en el seu tractament jurídic, sinó que ha de ser abastat també des de l'estudi d'altres disciplines socials i humanes (psicologia, antropologia, política, filosofia, educació, etcètera). 

Per això, aquest grup naix amb la vocació d'incorporar a especialistes d'aquestes disciplines, a fi de completar una visió del fet religiós des d'una perspectiva global.

Grup d'Investigació en Règim Jurídic Constitucional de les Llibertats, el Govern Obert i l'Ús de les Noves Tecnologies - clrfoguit

Cotino (director) ha sigut l'IP de Tres projectes consecutius nacionals sobre aquests temes, un centrat en l'e-govern (2005-2008), un altre llibertat i participació en la web social (2010-2012) i l'actual sobre Govern Obert (2013-2015) matèria sobre la qual es pretén la continuïtat. Pendent de resolució de nou projecte I+D+I, del Ministeri d'Economia i Competitivitat, "L'avanç del Govern Obert. Règim jurídic constitucional de la implantació de polítiques de transparència, accés a la informació, dades obertes, col·laboració i participació especialment a través de les TIC i del govern electrònic" DER2015-65810-P (pendent de resolució). També Cotino com IP. Els resultats són més que evidents tant en la xarxa com en centenars de publicacions i ponències. A més d'alguns reajustaments, es potencia aquesta ocasió la internacionalització reforçant l'equip estranger. Tots els membres de l'equip han treballat i cooperat activament en els últims anys.

En aquest grup UV s'afigen dos membres que no ho són del projecte del Ministeri, dos investigadors de total referència a Espanya, Fernández Salmerón i Valero Torrijos, de Dret administratiu.

Es continuarà amb el tractament jurídic dels continguts i les llibertats en internet, responsabilitat de prestadors, discurs de l'odi, límits, censura, etc. D'altra banda, davant el relativament eteri del concepte de govern obert i el predomini d'altres disciplines, es considera necessari el tractament jurídic constitucional per a decantar, sedimentar i destil·lar jurídicament tots aquests canvis i avanços que s'acaben de donar en els últims anys respecte dels continguts del concepte del Govern Obert (transparència, participació, col·laboració, dades obertes, etc.) i la seua projecció en l'ordenament jurídic així com els drets fonamentals implicats. Es pretén la continuïtat perquè que ens situem davant el moment de desenvolupament crucial del Govern obert. Estem en plena culminació d'un procés de fundamentalització del dret a la transparència i accés a la informació pública. Aquest procés ni molt menys ha sigut acabat ni pel TEDH, ni el TJUE ni, especialment pel nostre Tribunal Constitucional i Tribunal Suprem. Serà especialment important analitzar la interpretació per autoritats de protecció de dades, autoritats de transparència, defensories amb competència en la matèria i, per descomptat, els tribunals ordinaris i constitucional.

S'ambiciona fer una anàlisi i seguiment tant de l'aplicació de la llei de transparència com a noves lleis administratives i reforma de la llei de reutilització, decret de desenvolupament de la llei de transparència, 2015, així com de l'ona de lleis autonòmiques del període 2013-2015 de l'àmbit autonòmic-local.

Més enllà de la mera anàlisi normativa, es tracta de tindre en compte la implantació pràctica i les polítiques de Govern obert, especialment a Espanya en els diferents nivells municipal, autonòmic i estatal. Es tracta d'una qüestió en plena "ebullició" en 2015-16 a Espanya. No obstant això, donada la transnacionalitat del fenomen, es farà un seguiment també en perspectiva comparada i supranacional europea i iberoamericana.

No sols es pretén analitzar el desenvolupament jurídic constitucional del govern obert, sinó, en la mesura que siga possible, influir en el mateix en els diferents operadors jurídics.

Es compta amb sòlida experiència en la difusió de continguts jurídics d'alta qualitat en formats clàssics (més de nou obres col·lectives i deu congressos), en part a través de www.derechotics.com o el Cyberlaw clinic i de perfils de Twitter de gran visibilitat d'alguns dels membres. A més de generar i difondre coneixement acadèmic, es realitzarà un observatori de la e-administració 2.0, anàlisi de webs de referència espanyola i internacional; un document de recomanacions jurídic pràctiques i cauteles.

Grup d'Investigació en Seguretat Global i Drets Fonamentals - SGyDF

En l'actualitat, els problemes de seguretat global (terrorisme, disputa pels recursos naturals, inestabilitat financera, crim organitzat, ciberamenaces...) han patit una gran transformació i es plantegen com a desafiaments per a la seguretat dels estats i per a la humanitat, i es consideren d'importància similar a les tradicionals amenaces militars contra la pau i la seguretat internacionals. Existeix una preocupació creixent i legítima en països i regions caracteritzades per gaudir de sistemes polítics constitucionals i democràtics (com és el cas espanyol i europeu), sobre la repercussió que aqueixa transformació de la seguretat, i en conseqüència els mitjans que els estats estan implementant per a defensar i protegir els seus ciutadans de les noves amenaces, té sobre els drets fonamentals de ciutadans i no nacionals dels països que els adopten. 

Aquesta preocupació és natural, perquè tant la seguretat com la llibertat, tant la protecció de les persones com el compliment de l'ordenament jurídic i de les obligacions internacionals en matèria de drets assumides pels estats, són béns comuns que han de preservar-se de forma equilibrada. 

Des d'aquesta perspectiva, l'equip d'investigació que ací es presenta tracta, específicament, d'un problema real de la nostra societat, a saber, de com estan afectant les respostes dels estats a determinades amenaces (en concret les respostes -normatives i d'acció política-als conflictes armats, el terrorisme, les ciberamenaces, el crim organitzat i l'espionatge) sobre la garantia de les llibertats públiques dels ciutadans (en concret a la privacitat, el secret de les comunicacions, la llibertat personal i altres drets vinculats a això com el de no patir tortures o tractes inhumans, la llibertat d'expressió, la llibertat d'associació i manifestació i els drets processals). Això amb la intenció de dur a terme una sèrie de propostes de plantejament, normatives, de polítiques públiques dirigides a contribuir en la resolució dels problemes que aquesta afectació pot suposar, tant per a l'efectivitat de la protecció i seguretat de les persones com per a la garantia constitucional dels seus drets. Paraules clau: drets i llibertat.

Grup d'Investigació en Unitat de Desenvolupament Rural i Avaluació de Politiques Públiques - UDERVAL

El grup treballa en les següents línies d'investigació:

  1. Capital social i desenvolupament territorial: xarxes socials, elits de poder i lideratges en zones rurals. En aquesta línia de treball s'utilitza l'enfocament d'Anàlisi de Xarxes Socials. Aquesta línia d'investigació es completa amb la temàtica de crisi i resiliència en les comunitats locals.
  2. Polítiques i estratègies de desenvolupament local i territorial en àrees rurals: processos de transformació socioeconòmica, noves activitats, actors en la gestió del territori i polítiques de desenvolupament territorial.
  3. Teixit empresarial i els sistemes soci-productius en zones rurals i intermèdies: cultura i xarxes empresarials, els processos d'innovació, xarxes socials i, en general, factors que contribueixen al capital social territorial i als processos de transformació social i econòmica.
  4. Serveis a la població en zones rurals (educació, sanitat, serveis socials, activitat comercial, infraestructures, equipaments d'oci i turisme, culturals, etc.) com a factors d'atracció demogràfica, dinamització econòmica (ingressos i mercat laboral) i cohesió social.
  5. Vulnerabilitats, exclusió social i (nova) pobresa en el medi rural, com a resultat de la crisi i retirada de l'Estat de Benestar (reducció i/o desaparició de les prestacions socials, privatització i/o desregulació de serveis públics, etc.).
  6. Xarxes socials en l'àmbit sanitari, amb especial referència a les zones rurals.