Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible Logo del portal

II Diàleg per la Responsabilitat Social en la UV

  • 26 de juny de 2023
Diàleg per a la Responsabilitat Social

El divendres passat, 22 de juny, vam celebrar en l'Edifici de Rectorat de la UV l'II Diàleg per la Responsabilitat Social en la UV amb el títol ‘La Compra pública: eina per a avançar en una universitat més responsable, justa i sostenible’.

Inaugurat per Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat Cooperació i Vida Saludable, que va recalcar el paper estratègic que ocupaven les universitats públiques a l'hora de "marcar el camí i liderar el canvi per la compra pública", els Diàlegs es van centrar en exposar tres elements crucials:

  • El marc normatiu de la compra pública i la seua avaluació. Ximena Lazo, Professora Titular de la Universitat d'Alcalà d'Henares i coordinadora del Grup d'investigació sobre compra pública verda, ens va oferir les principals vies legislatives i principis orientadors que des d'Europa es venen fixant per a l'impuls de la compra pública.
  • La transversalitat dels eix social i sostenible en la compra pública. David Comet, expert en consum responsable del grup Idees i Tècnic de l'àrea de Cooperació i Solidaritat de la Universitat de Còrdova, va apel·lar a la necessitat d'entendre els criteris per a la contractació de manera holística i no fragmentada.
  • Exemples pràctics i reptes en la posada en marxa de la compra pública en les universitats. Alberto Gil, Gerent de la Universitat de Saragossa, va apel·lar a la rendibilitat, no sols ambiental i social si no, econòmica de la compra pública.

De la mà de la dinamitzadora, Nuria García, es van anar perfilant nous temes relacionats per a generar una major consciència sobre l'eina de la compra pública com l'obsolescència programada. En aquest sentit, va intervindre Benito Muros, de l'associació Feniss creadora del segell ISSOP per a productes reparables i de llarga duració. Va destacar la necessitat que les administracions valoren el cicle complet dels productes que compren i aposten per béns i serveis alternatius.

Imatges: