Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible Logo del portal

Jornada sobre les xarxes de solidaritat amb impacte en els processos de recuperació de dones víctimes de violència de gènere

  • 25 de maig de 2020
Image de la noticia

Data possible de realització (estimada i provisional a consensuar): Desembre 2020.

La present iniciativa de cooperació universitària s'emmarca a l'àrea de persones de l'Agenda 2030 i contribueix específicament a l'assoliment del ODS 5: “Aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar a totes les dones i xiquetes”. Això es cristal·litza a través d'increment del coneixement sobre els grups de suport i de les actuacions formals i no formals de solidaritat per a dones en situació de violència de gènere que s'estan realitzant en l'àmbit comunitari en pobles i ciutats. 
Així mateix, també contribuirà a la consecució de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través del seu compromís amb el foment de la democràcia i la justícia social. Concretament, a través del foment de la sensibilització sobre la necessitat de conéixer amb profunditat les actuacions de solidaritat comunitàries, en els barris i els pobles, que estiguen contribuint a la recuperació de dones en situació de violència de gènere. 
L'objectiu general de la investigació que fonamenta la present Jornada és identificar i analitzar actuacions de solidaritat que estiguen contribuint a la recuperació de dones en situació de violència de gènere, posant especial èmfasi en aquelles que han demostrat contribuir a llarg termini. Moltes d'aquestes dones són immigrants i/o refugiades, per la qual cosa enfronten una major vulnerabilitat. 
La identificació dels elements comuns ens permetrà examinar la seua possible transferibilitat a diferents contextos, i, per tant, elaborar recomanacions per al disseny d'intervencions i polítiques públiques que incidisquen en la recuperació de dones víctimes de violència de gènere en l'Estat espanyol i de formació per a les i els professionals en la matèria (Medicina, Treball Social, Psicologia, Dret, Educació Social, etc…)
Aquesta iniciativa suposa, per tant, una acció singular de cooperació universitària en matèria d'educació per al desenvolupament impulsada per la Universitat de València, ja que promou una funció social que va més enllà de constituir únicament una institució creadora i difusora de coneixement, perquè donarà veu no sols a expertes en la matèria, sinó a les protagonistes d'un col·lectiu silenciat com són les dones en situació de violència de gènere.  
En aquest sentit, els ODS contribueixen a establir les bases de la transformació global que conduïsca a models de desenvolupament incloents i sostenibles i, específicament, en la promoció d'un canvi estructural en l'increment de les capacitats de les dones i les seues oportunitats i en l'augment de la participació en els processos de presa de decisions i de visibilitzar la seua contribució a la democràcia i a la construcció d'una cultura de la igualtat destinat a la societat en el seu conjunt. 

JORNADA DE TRANSFERÈNCIA DELS RESULTATS D'INVESTIGACIÓ VINCULADA A l'ODS5 SOBRE XARXES DE SOLIDARITAT AMB IMPACTE EN ELS PROCESSOS DE RECUPERACION DE DONES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE. 

Equip de treball:

Patricia Melgar Alcantud (Universitat de Girona), Elena Mut Montalvá (UV), Gabriela Moriana Mateo (UV) i Mercedes Botija (UV).
Jornada en la qual es divulgaran els resultats previs de la investigació d'àmbit estatal i es discutirà sobre les recomanacions formulades amb professionals de diferents disciplines, representants polítics, persones implicades en moviments socials que treballen per la superació de la violència de gènere i dones supervivents de violència de gènere de diferents localitats de la Comunitat Valenciana.
Amb això es visibilitzarà la seua contribució a la construcció d'una cultura de la igualtat destinat a la comunitat universitària i a la societat en el seu conjunt. 
Públic destinatari: investigadors/es; professorat; PAS i estudiants de Grau; màsters i doctorats i diferents serveis de la Universitat de València (Unitat d’Igualtat i Diversitats de la UV), de la UJI i de la Universitat d'Alacant, moviments i entitats socials que treballen per la superació de la violència de gènere en la Comunitat Valenciana i CVONGD, . 

Data possible de realització (estimada i provisional a consensuar):  Desembre 2020