Logo de la Universitat de València Logo Càtedra Drets Lingüístics Logo del portal

La Facultat de Dret acull la jornada “Llengua i Dret: els reptes de la terminologia jurídica”

  • Càtedra Drets Lingüístics
  • 23 de maig de 2022

El dimarts 24 de maig es celebrarà aquest simposi en el que diversos experts compartiran els seus coneixements sobre terminologia jurídica i l’ús de la llengua en l’àmbit del dret. La jornada tindrà lloc al Saló de Graus de la Facultat de Dret de la Universitat de València.

La inauguració de la trobada, a les 9:30 hores, serà a càrrec de Ferran Suay, director del Servei de Llengües i Política Lingüística de la Universitat de València; Verònica Cantó, presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ; Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme; Javier Palao, degà de la Facultat de Dret de la Universitat de València ; i Vicenta Tasa, professora de Dret Constitucional de la Universitat de València, codirectora de la Càtedra de Drets Lingüístics i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

A les 10 hores, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, abordarà junt a Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, la transcendència de les institucions normatives en el marc de la terminologia jurídica. 

A continuació, Vicenta Tasa, codirectora de la Càtedra de Drets, impartirà una ponència titulada “La necessitat d’un ús normal i general de la llengua en l’àmbit jurídic. reptes i mancances”. 

A les 12 hores, Francisco Javier Palao, professor d’Història del Dret de la Universitat de València i degà de la Facultat de Dret de la Universitat de València, oferirà la conferència “La formació dels juristes”. 

Desprès, Josep Cruanyes (advocat i membre de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics) i  Antoni Llabrés (professor de Dret Penal de la Universitat de les Illes Balears)  debatran en torn al títol “Terminologia jurídica, la construcció del corpus necessari”. Aquesta taula redona serà  moderada per Rosa Agost, professora de Traducció i Interpretació de la Universitat Jaume I i membre de la Secció de Terminologia i Assessorament Lingüístic de l’AVL).

En la sessió de la vesprada, hi haurà un panell d’experts en el que es discutirà sobre la realitat de la llengua al món del Dret. Moderarà la sessió Brauli Montoya, professor de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i president de la Secció de Foment de l’Ús del Valencià de l’AVL.  Hi participaran Àngel Ilario, magistrat en el Jutjat Contenciós Administratiu de València; Margalida Victòria Crespí, jutgessa del Jutjat de 1ª Instància nº 24 de Palma de Mallorca; Jesús Muñoz, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sueca; i Rogeli Montoliu, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic, i president de la Comissió de Llengua del Consell d’Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya.   

La cloenda de la jornada serà a càrrec de Carles Padilla, vicerector d’Internacionalització i Multilingüisme de la Universitat de València; Rafael Castelló, professor de Sociologia de la Universitat de València i codirector de la Càtedra de Drets Lingüístics ; i Artur Ahuir, president de la Secció de Terminologia i Assessorament Lingüístic de l’AVL.

Aquesta jornada ha sigut organitzada per la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de Valencia i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, en col·laboració la Facultat de Dret. Es certificarà l’assistència dels i les inscrites que acrediten la seua presència.