Logo de la Universitat de València Logo Càtedra Drets Lingüístics Logo del portal

Publicacions

La col·lecció Quaderns d'Estudi s'inicia amb la constitució de la Càtedra a mitjans de l'any 2019 i consisteix en llibres àgils, breus, rigorosos i orientats a la difusió general i qualificada d'aspectes diversos i complementaris de la realitat dels drets lingüístics a la Comunitat Valenciana d'una manera àmplia i plural.

 • Imatge representativa de la publicació

  Ideologies lingüístiques a la Comunitat Valenciana: Un estudi introductori

  LLedó-Guillem, Vicente.

  València: Universitat de València , 2023. Llibre

  Aquest llibre tracta dos temes fonamentals: primerament, s’explica el concepte d’ideologies lingüístiques amb les seues inevitables conseqüències polítiques. Se’n proporcionen tres exemples: nacionalisme cultural, continuïtat històrica de la llengua i naturalisme sociolingüístic. A continuació, es demostra com aquestes ideologies van tindre un paper central durant les eleccions municipals de la Comunitat Valenciana del 28 de maig del 2023. En aquest sentit, el llibre analitza l’acord entre els dos partits que van formar el Govern Valencià i els seus programes electorals respectius. Autor: Vicente LLedó-Guillem. Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.

  Col·lecció Quaderns d'Estudis, n. 23

 • Imatge representativa de la publicació

  Transmissió: interrupció i revernacularització de les llengües. El cas valencià.

  Mas i Miralles, Antoni i Montoya Abat, Brauli.

  València: Universitat de València , 2023. Llibre

  Aquest treball es vol aproximar a un dels fenòmens més recents que ha aparegut en el marc epistemològic de la sociolingüística: la transmissió intergeneracional de la llengua i els casos de pèrdua de parlants en la transmissió de llengües minoritzades, com també en els d’inversió del procés i recuperació de nadius d’aquesta mateixa llengua. En el present estudi sobre la transmissió lingüística hem pres com a referent l’àmbit geogràfic del País Valencià, espai que, d’altra banda, ha centrat bona part de les investigacions.

 • Imatge representativa de la publicació

  El català a la franja: minorització històrica i substitució en temps real

  Sorolla, Natxo

  València: Universitat de València , 2023. Llibre

  El llibre s'estructura en tres capítols. En el primer s'explora el procés d'històric de construcció del territori i de la llengua, les raons històriques per les quals el català es parla en la Franja. En el segon capítol es tracten els debats polítics contemporanis a Aragó. Finalment, el tercer capítol aprofundeix en la situació sociolingüística de la Franja a la llum de les dades quantitatives. Autor: Natxo Sorolla. Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.

 • Imatge representativa de la publicació

  O cumprimento da carta europea para as linguas rexionais ou minoritarias

  Ramallo, Fernando

  València: Universitat de València , 2022. Llibre

  Estudi dels processos de minorització lingüística i les interaccions entre la tríada llengua-política-societat, així com les seues conseqüències. El llibre es divideix en sis parts, i emfasitza el cas de l’Estat espanyol així com les possibilitats derivades de les noves ratificacions de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Autor: Fernando Ramallo. Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.

 • Imatge representativa de la publicació

  Realitat sociolingüística valenciana

  Hernàndez i Dobon, Francesc J.

  València: Universitat de València , 2021. Llibre

  Realitat sociolingüística valenciana, és una publicació pertanyent a la col·lecció Quaderns d'Estudi, de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, espai de referència per a l'anàlisi, la investigació i la difusió dels aspectes relacionats amb els drets lingüístics i el multilingüisme. Autor: Francesc J. Hernàndez i Dobon. Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.

 • Imatge representativa de la publicació

  Usos de la llengua i garantia dels drets lingüístics a les administracions públiques catalanes

  Pou, Agustí.

  València: Universitat de València , 2021. Llibre

  Usos de la llengua i garantia dels drets lingüístics a les administracions públiques catalanes, és una publicació pertanyent a la col·lecció Quaderns d'Estudi, de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, espai de referència per a l'anàlisi, la investigació i la difusió dels aspectes relacionats amb els drets lingüístics i el multilingüisme. Autor: Agustí Pou Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.

 • Imatge representativa de la publicació

  Els marcs jurídics autonòmics i els drets lingüístics en els mitjans de comunicació

  Vidal Beltrán, J.M.

  València: Universitat de València , 2021. Llibre

  Els marcs jurídics autonòmics i els drets lingüístics en els mitjans de comunicació, és una publicació pertanyent a la col·lecció Quaderns d'Estudi, de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, espai de referència per a l'anàlisi, la investigació i la difusió dels aspectes relacionats amb els drets lingüístics i el multilingüisme. Autor: José María Vidal Beltrán Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.

 • Imatge representativa de la publicació

  Planificación lingüística en la Administración Pública: los perfiles lingüísticos y su lectura jurisprudencial

  Urrutia Libarona, Iñigo.

  València: Universitat de València , 2021. Llibre

  Planificación lingüística en la administración pública: los perfiles lingüísticos y su lectura jurisprudencial, és una publicació pertanyent a la col·lecció Quaderns d'Estudi, de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, espai de referència per a l'anàlisi, la investigació i la difusió dels aspectes relacionats amb els drets lingüístics i el multilingüisme. Autor: Iñigo Urrutia Libarona Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.

 • Imatge representativa de la publicació

  La traducció i la interpretació com a drets de les societats diverses

  Monzó-Nebot, Esther.

  València: Universitat de València , 2021. Llibre

  La traducció i la interpretació com a drets de les societats diverses, és una publicació pertanyent a la col·lecció Quaderns d'Estudi, de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, espai de referència per a l'anàlisi, la investigació i la difusió dels aspectes relacionats amb els drets lingüístics i el multilingüisme. Autora: Esther Monzó-Nebot. Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.

 • Imatge representativa de la publicació

  Drets lingüístics a les illes balears

  Joan i Marí, Bernat.

  València: Universitat de València , 2021. Llibre

  Drets lingüístics a le Illes Balears, es una publicació pertanyent a la col·lecció Quaderns d'Estudi, de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, espai de referència per a l'anàlisi, la investigació i la difusió dels aspectes relacionats amb els drets lingüístics i el multilingüisme. Autor: Bernat Joan i Marí Edició: Càtedra de Drets Lingüístics-Universitat de València.