Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Transformació del Model Econòmic. Economia Circular en el Sector de l'Aigua Logo del portal

L’aplicació de l’economia circular és sinònim d’estalvi i bones pràctiques als ajuntaments valencians

  • 19 de novembre de 2020
L’aplicació de l’economia circular és sinònim d’estalvi i bones pràctiques als ajuntaments valencians

El 19 de novembre es va celebrar la jornada-debat Promoció de projectes d’economia circular en la administració local, organitzada per la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat de València, sent la segona de les jornades on-line que han versat al voltant la importància del nou model econòmic. Així, s’ha exposat la seua vigència a diferents àmbits com són els recursos hidrics i les polítiques aplicades als municipis. Una sessió que ha comptat, com la primera, amb la coordinació del director de la Càtedra, Francesc Hernández.

Hui han participat com a ponents la vicepresidenta primera de la Diputació de València i diputada de l’àrea de medi ambient, MªJosep AmigóManuel Civera, vocal a la comissió de medi ambient de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i alcalde de Llíria i Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria i president del Consorci València Interior.

Mª Josep Amigó ha explicat que “des de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València s’ha posat en marxa enguany l’estratègia ‘REACCIONA‘, que ha comptat amb un gran èxit entre els 266 municipis valencians, que han implementat més de 800 sol·licituds d’ajudes per un valor de vora 14 milions d’euros“.

La responsable de l’àrea de medi ambient de la institució provincial ha recordar que “dins REACCIONA tenim diferents línies de projectes que van des de l’autoconsum energètic, passant per la gestió de la massa forestal o l’educació ambiental als centres educatius”.

D’altra banda, l’alcalde de Llíria i membre també de la FEMP, Manuel Civera, ha assegurat que “estem davant un repte apassionant, un canvi de model que té com a protagonista l’economia circular, amb pautes clares com la reducció d’emissions de CO2”.

Per a Civera “és molt important que cada municipi conega el seu consum energètic i les seues conseqüències. A Llíria hem analitzat vora 500 activitats de tot tipus a la població, per determinar el impacte a les emissions de gasos amb efecte hivernacle i el seu impacte a l’entorn forestal”.

“Ara, l’energia tèrmica i la geotèrmica combinada amb la fotovoltàica està donant ja com a resultat edificis eficients i autosuficients, amb l’estalvi que això suposa per a un ajuntament. Podem reduir molt la factura i destinar eixos recursos a corregir desequilibris i treballar per una societat més justa i amable”, ha declarat.

En tercer lloc, Robert Raga ha donat també els detalls pel que fa al seu municipi, Riba-roja, indicant que  “formem part de diferents xarxes de temàtica mediambiental com ara la Red Española de Ciudades por el Clima” i tenim en marxa el Pla Estratègic 2017-2025″.

Raga ha afegit el “projecte GUARDIAN“, finançat per l’UE dins el programa Urban Innovative Actions (UIA) “i que també té a vore amb la implantació de models d’economia circular en benefici dels recursos forestals, i on s’han invertit prop de 5 milions d’euros”. No ha deixat tampoc passar l’oportunitat de compartir altres iniciatives com els premis Eco-Riba Circular o Eco-Riba Integra, aquest últim involucrant a persones amb diversitat funcional del municipi, reconeixent les bones pràctiques en matèria de recollida de residus urbans”.

Així mateix, Francesc Hernández ha recordat que “el que es pretén des de la Càtedra és que l’economia circular siga el motor de transformació del model econòmic. No és tracta ni d’una moda ni d’un caprici, és tracta d’una necessitat i els ajuntaments en són una peça clau, per ser els més propers als ciutadans i aplicar el seu exemple a casos quotidians”.