Logo de la Universitat de València Logo Departament de Filosofia Logo del portal

El Departament de Filosofia

En 1955 es va crear la Secció de Filosofia a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Literària de València. Llavors van començar a arribar fins ací nombrosos professors joves que van iniciar un moviment sense precedents de renovació de la filosofia que en els anys seixanta es va estendre a la resta d’Espanya, paral·lel a les transformacions polítiques i socials d’aquella època. L’impuls rebut pels estudis filosòfics en els departaments fundats després va convertir València en un dels referents indiscutibles de la filosofia a la Península.

Amb la finalitat de donar compliment als Estatuts de la Universitat de València, el 2015 es va iniciar el procés d’unificació dels departaments de Filosofia, Lògica i Filosofia de la Ciència, Metafísica i Teoria del Coneixement i de la secció departamental de Filosofia Moral, que va culminar el 2016 amb la creació del Departament de Filosofia.

El Departament de Filosofia està integrat a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, ubicada a l’edifici de l’antiga Facultat de Dret. L’activitat del departament cobreix la docència del grau en Filosofia, a més de participar en diferents matèries en els graus en Filologia Clàssica, Filologia Catalana, Estudis Hispànics: Llengua Espanyola i les seues Literatures, Estudis Anglesos, Llengües Modernes i les seues Literatures, Traducció i Mediació Interlingüística, Comunicació Audiovisual, Història, Història de l’Art, Pedagogia, Educació Social, Infermeria, Podologia, Odontologia, Nutrició Humana i Dietética i Ciència i Tecnologia dels Aliments.

Pel que fa al Postgrau, el Departament de Filosofia organitza i assumeix majoritàriament el Màster en Ètica i Democràcia, interuniversitari (UV-UJI), i el Màster en Pensament Filosòfic Contemporani. També participa en el Màster en Investigació i Desenvolupament en Biotecnologia i Biomedicina, Infermeria Oncològica, Atenció Sociosanitària a la Dependència, Gènere i Polítiques d’Igualtat i Professor/a d’Educació Secundària.

A més, el Departament de Filosofia manté l’organització d’un programa de Doctorat en Ètica i Democràcia i un altre programa de Doctorat en Pensament Filosòfic Contemporani i participa en un programa interuniversitari de Doctorat en Lògica i Filosofia de la Ciència, que permeten desenvolupar activitats formatives investigadores i orientar projectes que culminen amb la defensa de la tesi doctoral.

Cal destacar també la col·laboració del Departament de Filosofia amb càtedres institucionals i organitzacions de la societat civil, així com la col·laboració amb centres d’educació secundària i l’alumnat i el professorat de batxillerat. A més de l’Itinerari en Filosofia i Humanitats de La Nau Gran, hi ha una àmplia oferta de cursos d’extensió universitària, seminaris, cicles de conferències, jornades, tallers i congressos, oberts a qualsevol persona interessada.

Malgrat tots els avenços realitzats, encara queden molts reptes per complir. Un dels principals reptes que enfronten els departaments de filosofia a tot arreu és impulsar en l’àmbit acadèmic la formació en valors, la igualtat de gènere, la formació del talent i la transferència de coneixement, fomentant la inserció laboral i la cohesió social i promovent el valor de la responsabilitat social. La filosofia és indispensable per al desenvolupament humà, ens ajuda a prendre consciència del nostre propi ésser, a pensar per nosaltres mateixos, a prendre posició, a generar coneixement i posar-lo al servei de la societat, donant respostes concretes als reptes que ens planteja el context actual.

Esperem que la pàgina web cobrisca les vostres expectatives i vos oferisca la informació necessària. A través d’ella es pot accedir a l’Aula Virtual o a la Bústia de suggeriments, queixes i/o felicitacions. En qualsevol cas, estem a la vostra disposició a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, o al nostre correu electrònic (dep.filosofia@uv.es).

Gràcies per visitar-nos.

L’equip de direcció de Departament.