Universitat de ValènciaDepartament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga Logo del portal

AMALIA, nou algorisme aplicat a l'anàlisi d'isòtops de plom

  • 11 de setembre de 2023
Image de la noticia

Nou algorisme creat recentment per un equip multidisciplinari i en el qual ha participat el Dr. David Martínez Chico.

La creació d'AMALIA (A Matching Algorithm for Lead Isotope Analyses) suposa una important contribució metodològica en el camp de l'arqueometría. El nou algorisme, consagrat a partir d'ara a l'estudi de les anàlisis d'isòtops de plom, concreta amb major precisió potencials procedències de nombroses mostres arqueològiques. AMALIA s'ha donat a conéixer en un article publicat en Journal of Archaeological Science: Reports. Aquest estudi ha dut a terme una reavaluació de les anàlisis d'isòtops de plom realitzats amb TIMS. Les conclusions més importants són la precisió i la fiabilitat d'AMALIA, subratllant-se la necessitat de reavaluar les dades isotòpiques obtingudes fins ara. L'article també contribueix al camp de l'arqueologia romana en explicar millor com funcionen les foses romanes de galena, proporcionant proves tangibles d'una complexa organització, així com dels circuits comercials regionals i de llarga distància als quals proveïen aquestes foses. Per a posar a punt AMALIA, s'ha analitzat gran quantitat d'objectes (com a precintes de diverses societates mineres) i manufactures de plom procedents del jaciment miner-metal·lúrgic de Font Spitz (La Carolina, Jaén). Segurament l'objecte més destacat és un plom epigràfic laminar, gràcies al qual s'ha documentat l'ofici de plomero ([- - -]usculi plumbari • ex o[ff(icina?) - - -]). El més probable és que es tracte d'un taller privat ja que les officinae publicae s'identifiquen pel nom de la ciutat. L'objectiu no ha sigut caracteritzar isotòpicament i rastrejar amb precisió la procedència del metall en aquests objectes, sinó també interpretar quines funcions tenien aquests jaciments metal·lúrgics a la Hispània romana. Es presta especial atenció a com aquests tallers es proveïen, qui va poder ser el seu propietari, què fabricaven i per on es distribuïen els seus productes pel món romà.

Especial agraïment al Museu de la Carolina i el seu director, Pedro Ramos Miguel, per haver permés analitzar els objectes de Font Spitz.

Referència (en accés obert):
J. Rodríguez, A. G. Sinner, D. Martínez-Chico y J. F. Santos Zalduegui (2023): “AMALIA, A Matching Algorithm for Lead Isotope Analyses: Formulation and proof of concept at the Roman foundry of Fuente Spitz (Jaén, Spain)”, Journal of Archaeological Science: Reports 51, 104192. https://doi.org/10.1016/j.jasrep.2023.104192