Logo de la Universitat de València Logo Disseny i Anàlisi en Psicologia Aplicada (REME) Logo del portal

Línies d'investigació

La principal producció científica de la Unitat d'Investigació REME s'ha desenvolupat dins de l'àmbit de l'anàlisi metodològica i l'aplicació de les tècniques estadístiques i de disseny d'investigació al camp aplicat. Destaca l'estudi dels dissenys d'investigació, l'impacte de la reforma estadística, la potència estadística i la grandària de l'efecte, revisions sistemàtiques i meta-anàlisis i, en definitiva, l'estudi dels elements que estan relacionats amb la validesa de conclusió estadística i la qualitat de l'evidència (proves) dels resultats. No obstant això, els seus treballs de recerca i publicacions també s'han dirigit a l'àmbit aplicat on s'ha desenvolupat un cos de coneixements que han sigut publicats en revistes amb alt factor d'impacte i amb alta repercussió social.

Les àrees d'investigació específiques fan referència a l'estudi de l'educació i re-educació estadística (per exemple, problemes de comprensió dels conceptes d'inferència estadística, usos i abusos de les proves de significació estadística, clau per a la comprensió dels elements de la inferència bayesiana), la cognició estadística i el pensament meta-analític, la inferència causal, la sensibilitat del disseny d'investigació i la validesa de conclusió estadística, les revisions sistemàtiques i els treballs de meta-anàlisi (meta-anàlisi i meta-anàlisi en xarxa), la meta-investigació / meta-Ciència, la dona en la Ciència, la integració de la perspectiva de gènere en la docència, l'educació patrimonial i el desenvolupament de nous instruments de mesura que ajuden a la comprensió de les noves realitats socials vinculades principalment amb estereotips i discriminació cap a grups minoritaris i qüestions de mobilitat humana (com a migracions, mobilitat humana, diversitat sexual, famílies amb pares del mateix sexe, homofòbia internalitzada, homofòbia maternal / paternal internalitzada, micro-agressions cap als grups minoritaris). També l'educació emocional a l'aula i l'autoregulació cognitiva i emocional de l'alumnat són temes que s'estan investigant des de la nostra unitat d'investigació. Actualment, s'ha introduït l'estudi del bon ús de la Intel·ligència Artificial generativa en la formació de l'alumnat. La Unitat d'Investigació ha sigut l'element de cohesió dels membres de l'equip d'investigació que han participat en diversos projectes d'investigació finançats pel Ministeri d'Educació i per la Universitat de València.

Les principals línies d'investigació del seu grup d'investigació són les següents:

  1. Educació, re-educació, cognició estadística i meta-investigació. Incomprensió del procés d'inferència estadística. Estudi de l'impacte de la reforma estadística entre els investigadors, docents, professionals i alumnat universitari. Pràctica Basada en l'Evidència. Revisions sistemàtiques, meta-anàlisis i meta-anàlisis en xarxa. Meta-Ciència. Validesa dels resultats científics. Replicació. Graus de llibertat de l'investigador. Integritat i ètica del científic
  2.  Aspectes emocionals, meta-cognitus, rendiment acadèmic i benestar de l'alumnat i professorat en l'Educació Superior per a la millora del procés d'ensenyament-aprenentatge.
  3. Mesurament de constructes psicològics i l'elaboració d'instruments de mesura. Anàlisi de la validesa de constructe, validació i construcció d'instruments de mesura. Estudi de la qualitat dels informes psicomètrics. Qualitat de l'adaptació transcultural dels instruments de mesura. Invariabilitat de les puntuacions. Usos i abusos de l'anàlisi factorial exploratòria i de l'anàlisi factorial confirmatòria. Ús apropiat dels estadístics de consistència interna en funció de l'escala de mesura de les variables.
  4. Estudi de les qüestions metodològiques i teòriques vinculades amb l'àrea dels aspectes psicològics i socials que estan relacionats amb la innovació educativa, les migracions, la mobilitat humana, la diversitat sexual, la perspectiva de gènere, la formació universitària amb perspectiva de gènere, dona i Ciència i l'afrontament de situacions de catàstrofes (per exemple, per la COVID-19 o per malalties infeccioses). Anàlisi del prejudici i rebuig dels membres dels grups minoritaris (com persones immigrants, persones amb una orientació sexual homosexual i persones transsexuals). Anàlisi de les variables relacionades amb l'homofòbia internalitzada, homofòbia maternal/paternal interioritzada i les micro-agressions de la vida diària. Estrés minoritari.
  5. Innovació docent. Ús de les noves tecnologies, la intel·ligència artificial i l'educació en obert. Innovació docent en les matèries vinculades a l'àrea de la metodologia d'investigació (ús del cinema, l'humor, el dossier, aprenentatge per problemes, aprenentatge col·laboratiu, aprenentatge actiu de l'alumne). Anàlisi dels aspectes emocionals relacionats amb l'aprenentatge del contingut de les matèries de metodologia d'investigació (ansietat acadèmica, acte eficàcia, ansietat estadística). Acte-regulació de l'aprenentatge.