Què oferim
- El nostre equip ha desenvolupat un programa d'activitats denominat “Pla de Redacció i Lectura Crítica de la Investigació Científica (PRe)” dirigit a l'alumnat i professional científic l'objectiu principal del qual és proporcionar competències fonamentals de redacció i lectura activa de la literatura juntament amb la presa de consciència dels problemes que actualment (i com a procés cíclic al llarg de la història de la Ciència) afecten la qualitat de l'evidència o proves que aporten els resultats de les investigacions. Es tracta de formació en metodologia d'investigació aplicada a la lectura crítica i, també, al desenvolupament d'investigacions empíriques que aporten la millor evidència científica. Qüestions com la integritat del personal científic, les denominades Pràctiques d'Investigació Qüestionables (PIC), les fortaleses de la Ciència en Obert, la cultura de la investigació, el biaix de publicació, l'estudi del risc de biaix dels estudis primaris i secundaris o la transparència en la redacció dels informes i articles són qüestions que s'aborden en el pla PRe. En este sentit, la nostra unitat d'investigació també s'ha convertit en un “Laboratori de Principis d'Integritat en la Ciència (Pi-Science)” desenvolupant investigació sobre les temàtiques esmentades.
- També tenim un pla d'activitats de divulgació de les activitats científiques i d'imatge social de la Ciència dirigit a l'alumnat no universitari i universitari i a la societat en general. El seu principal objectiu és abordar els temes clau del procés de disseny d'investigació i la publicació dels seus resultats tractant que el públic comprenga per què es fa Ciència, com es fa la Ciència i com es difon la Ciència. Estes activitats són fonamentals per a divulgar i explicar els resultats científics i evitar interpretacions errònies quan es reben notícies o imatges de la Ciència, desenvolupant en els participants una valoració crítica o activa de la informació que diàriament reben pels mitjans de comunicació. Estes activitats s'emmarquen en una línia de treball de divulgació de la Ciència denominada “Emociona't amb les dades”.
- Participar com a membres del grup de treball en Projectes d'Investigació dirigits a donar resposta a necessitats de coneixement que s'aborden des d'una perspectiva de Pràctica Basada en l'Evidència
- Desenvolupar instruments de mesura (escales, índexs, enquestes) adaptats a les necessitats de la investigació i fenòmens objecte d'estudi.
- Integrar l'ús de programes estadístics d'accés lliure a la metodologia de treball de l'investigador (línies d'actuació de la reforma estadística).
- Aportar reflexions teòriques i metodològiques com a experts per a l'avanç del coneixement científic dins dels debats sobre els problemes del mètode científic i la investigació aplicada.
- Aportar visibilitat a la Universitat de València dins dels àmbits científics d'investigació nacional i internacional.