Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Investigació en Economia de la Cultura i Turisme (ECONCULT) Logo del portal

La nova guia per a l'avaluació de polítiques públiques dona lloc a la formació de Jordi Sanjuán i Pau Rausell

  • 6 de març de 2023
Polítiques públiques

El divendres 3 i 10 de febrer es van realitzar les formacions sobre la “Nova guia per a l'avaluació de les polítiques culturals locals”. Aquesta guia va ser elaborada per l'equip de Econcult i Culturalink per a la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies).

Aquesta publicació està concebuda per a recolzar en l'elaboració i avaluació de polítiques culturals locals. La Guia conté 173 indicadors que permeten facilitar el treball de les entitats locals per a conéixer l'ecosistema cultural local, tan important per a lluitar contra el repte demogràfic i nodrir a la nostra economia i desenvolupament social.

Com a novetat incorpora aspectes inajornables a les quals ha d'atendre tota política pública que pretenga incidir en la vida cultural de la ciutadania, com ara la igualtat, la sostenibilitat, la connectivitat i les relacions en xarxa de tot sistema cultural.

La guia introdueix àmbits tan vitals com la satisfacció dels drets culturals de la ciutadania; la manera d'incidir i mesurar les relacions entre Cultura i sistema econòmic, Cultura i articulació social, Cultura, salut i benestar, Cultura i educació i Cultura i Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La formació va ser realitzada amb l'objectiu de ser una “formació per a formadors”. És a dir, es tractava d'una formació prèvia per a les persones que es dediquen a formar agents culturals locals i personal dels ajuntaments, concretament de Canàries. Els "formadors formats" eren Álvaro Fierro (Cultumetría), Irene Aláez, Belén Gil i Macarena Pérez (els tres, de "Una más una").

En aquestes formacions es van explicar els propòsits de la guia, així com les seues idees principals i la manera d'aconseguir els diferents indicadors. En els pròxims mesos, un altre equip del departament d'Economia Aplicada (la unitat de "mètodes quantitatius per al mesurament de la cultura") s'encarregarà de traslladar aqueixes dades i posar-los en comú en un sistema d'indicadors culturals que permeta fer seguiment, comparacions i diagnòstics locals.