Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

El col·lectiu Alumni UV estrena el club de lectura en valencià TIRANT

  • Fundació General UV
  • 6 d’octubre de 2020
Fragment de la portada original del 'Tirant lo Blanch' publicada a Barcelona a finals del segle XIX.
Fragment de la portada original del 'Tirant lo Blanch' publicada a Barcelona a finals del segle XIX.

El col·lectiu d’amics i antics alumnes de la Universitat de València posa a l’abast dels Alumni UV dos clubs de lectura per a aquest curs: el Club de Lectura QUIJOTE, de literatura en castellà, i el Club TIRANT, una nova proposta per a promoure la lectura en valencià, dirigida per l’Alumni Joan Lloret, que ha arrancat aquest dilluns, 5 d'octubre, amb una sessió online.

El Club de Lectura TIRANT serà bimestral i se celebrarà els primers dilluns d’octubre, desembre, febrer, abril i juny. Aquest dilluns, el grup s'ha presentat i ha debatut sobre l’obra ‘VERSO’ (2002), de l’escriptor valencià Manuel Baixauli. Nascut a Sueca (Ribera Baixa), entre les seues activitats també es troba la pintura, “de fet es va formar en Belles Arts, gràcies a la qual té dedicació a la docència de les arts plàstiques. La seua trajectòria literària es va iniciar l’any 1998 amb la publicació de la seua opera prima, ‘Espiral’, que tracta sobre relats i microrelats. En 2002, va publicar la seua novel·la ‘VERSO’, que havia estat guanyadora als Premis Ciutat d’Alzira de Novel·la el 2001. Després d’aquest darrer llibre, ha publicat diverses novel·les, alguna de les quals premiades en diversos certàmens del nostre àmbit lingüístic”, apuntava Joan Lloret.

En ‘VERSO’, l’autor “reflexiona sobre el talent en qualsevol de les branques artístiques i també tracta sobre l’èxit d’un autor, escriptor o pintor. Tot envoltat per una trama intrigant, on en el rerefons està present Roma i una població valenciana de la costa. En tota l’obra, l’art de la pintura és una constant i determinats pintors queden reflectits d’alguna manera en les pàgines de la novel·la”, avançava el director del club.

La creació d’aquest nou Club de Lectura, que es reprendrà en desembre amb l’obra ‘Aprendre a parlar amb les plantes’ (2018), de l’escriptora catalana Marta Orriols, compta amb el suport d’Alumni UV perquè, segons explica la coordinació del programa universitari, “des del col·lectiu, i en sintonia amb la Universitat de València, volem promoure una actitud sociolingüística favorable al valencià i a la diversitat lingüística i dinamitzar l’ús efectiu, normal i igualitari de la llengua dins de les nostres activitats”.

QUIJOTE
Així, Alumni UV mantindrà el club de lectura en castellà, QUIJOTE, que a partir d’enguany dirigirà l’Alumni Ana Garcia, el primer dimarts de cada mes. Hui, dia 6, el grup es reunirà per a posar en comú la primera lectura del curs, ‘Lluvia fina’, la darrera ficció de l’escriptor Luis Landero que narra la història d’una família plena de conflictes amb una difícil reconciliació.

Les lectures previstes per al primer trimestre són ‘Cicatriz’ (2015), de l’escriptora i periodista madrilenya Sara Mesa, que es llegirà en novembre; i ‘La ley del menor’ (2014), del novel·lista i guionista britànic Ian McEwan.

Per raons de seguretat i higiene, i com a mesura de prevenció davant la covid-19, els clubs de lectura es realitzaran aquest primer trimestre del curs en la modalitat online.

Llista d'enllaços: