Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

El Club QUIJOTE d’Alumni UV debat sobre l’amor en els temps de les xarxes socials

  • Fundació General UV
  • 3 de març de 2021
L'argentí Patricio Pron, quan va guanyar el Premi Alfaguara 2019.
L'argentí Patricio Pron, quan va guanyar el Premi Alfaguara 2019.

El Club de Lectura en castellà QUIJOTE d’Alumni UV va acomiadar el primer trimestre de l’any amb l’anàlisi de la novel·la ‘Mañana tendremos otros nombres’, de Patricio Pron, un relat que s’endinsa en una romàntica i actualitzadíssima visió de l’amor en els temps de les xarxes socials a través d’una parella propera a la quarantena pertanyent a la coneguda com a “generació Tinder”.

El Club es tornà a reunir en l’horari habitual (18 hores) el primer dimarts del mes, dia 2 de març, en modalitat online. El debat, conduït i moderat per la directora del Club, l’Alumni Ana Garcia, va estar servit des del principi, ja que la darrera ficció de Pron “és una mirada a les relacions sentimentals de l’animal humà des d’una òptica sociològica que no exclou la tendresa. És sobretot la gran novel·la de l’amor en els temps de les xarxes”, subratllà.

Guardonada amb el Premi Alfaguara de Novel·la 2019, l’acta del jurat fa la següent sinopsi: “Viuen a Madrid, en l’actualitat. Ella és arquitecta, té por de fer projectes de futur i cerca alguna cosa que no pot definir. Ell escriu assajos, porta quatre anys al seu costat i mai va pensar a veure’s solter de nou, en un “mercat” sentimental del qual ho desconeix tot”.

És una parella que comença a esfondrar-se i és pels clevills de la relació que es claven els consells i les vides de les amistats compartides, aportant així més dubtes que certeses la majoria de les vegades. Aquesta “generació Tinder” està acostumada a eliminar les persones amb tan sols un dit, conscient de que tot el món està exposat constantment en les xarxes socials.

Un dels punts d’obligat tractament en l’anàlisi de l’obra va ser la radiografia que fa de les relacions en l’actualitat: per exemple, la ruptura d’una parella pot dir molt d’un país, almenys d’una idea de convivència en una societat concreta; també les conseqüències de ser pares per obligació; experiments de reinvenció personal que, després de tot, són performances sense públic; i unes tecnologies que ho penetren tot, fins i tot la intimitat.

L’autor
Llicenciat en Comunicació Social i doctor en Filologia Romànica, l’argentí Patricio Pron (1975) és considerat un dels millors autors en llengua castellana, havent sigut reconegut amb el Premi Alfaguara de Novel·la el 2019 amb la ficció ‘Mañana tendremos otros nombres’, també finalista del Premi Nacional de la Crítica espanyola l’any passat.

Patricio Pron publicà la seua primera novel·la el 1998 i, des de llavors, ha escrit relats, antologies i altres textos literaris. Al llarg de la seua carrera com a escriptor ha estat reconegut amb prop d’una desena de guardons, entre ells, el Premi Juan Rulfo de Relat 2004 pel conte ‘Es el realismo’; el Premi Jaén de Novel·la 2008 amb ‘El comienzo de la primavera’, obra finalista, així mateix, del Premi Fundación José Manuel Lara 2009; i finalista en 2016 del Premi Nacional de la Crítica espanyola per ‘No derrames tus lágrimas por nadie que viva en estas calles’.

Amb la lectura de Patricio Pron, el Club QUIJOTE d’Alumni UV va cloure la programació del primer trimestre de 2021, la qual va abordar l’estudi sociològic i el debat a través de les novel·les ‘Elegía para un americano’, de Siri Hustvedt, en gener; i ‘La gente feliz lee y toma café’ d’Agnès Martin-Lugand en febrer.