Universitat de ValènciaFundació General UValumniuv Logo del portal

L’il·lustrador i ecologista Miguel Brieva cerca alternatives de futur en una conferència a La Nau de la Universitat

  • Fundació General UV
  • 13 de maig de 2025
Miguel Brieva. FOTO: Irene Medina. Cortesia de Fundación Telefónica.
Miguel Brieva. FOTO: Irene Medina. Cortesia de Fundación Telefónica.

L’Observatori Cultural UV organitza, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València dijous dia 15 (18 hores), la conferència ‘La necessitat d’una visió comuna’, a càrrec de l’il·lustrador i ecologista Miguel Brieva (Sevilla, 1974). L’entrada requereix inscripció gratuïta prèvia en www.uv.es/observatoricultural

Brieva, dibuixant, escriptor i músic -com es defineix ell-, tractarà d’oferir les claus per a “alliberar la nostra imaginació i així il·luminar alternatives de futur” davant els “relats dominants del moment” que resumeix en tres idees fonamentals o “mites fanàtics”: la convicció del “creixement perpetu” vinculat al progrés de la Il·lustració, un concepte que en l’actualitat ha resultat “pervertit”; el sistema capitalista com un “estat natural de l’ésser humà” i que Brieva qualifica de “fals”; i la idea hobbesiana que “l’home és un llop per a l’home”, que “malgrat no ser real, ha acabat per formar un mite en la nostra societat”.

Per a Miguel Brieva, es tracta de tres conceptes “falsos” i relacionar-nos com a éssers socials a partir d’aquestes creences acaba construint una “realitat destructiva”.

Les seues reflexions conviden l’oient a “cobrar consciència del que som” a partir del “suport mutu” que aconseguiria iniciar “la transició cap a una nova cosmovisió”. “En poques dècades es podria aconseguir un món millor. Els éssers humans ens guiem per narracions compartides, així que només cal canviar el relat”, sosté.

En aquest sentit, proposa “decréixer de forma planificada i replantejar la nostra relació amb la tecnologia, prioritzar la dignitat humana i la protecció de la vida en totes les seues formes, i fomentar un sentit col·lectiu que inspire esperança i acció enfront dels desafiaments presents”.

Ací, al seu judici, és “crucial” el rol que juguen els sectors cultural i creatiu “com a generadors naturals de nous imaginaris, capaços d’articular visions diferents”.

Per a això, Brieva acompanyarà el seu discurs oral amb el relat gràfic que ell mateix crea i produeix mitjançant vinyetes d’humor, il·lustracions i còmic. Un art que s’oposa a la “ineficàcia de la crítica i la sàtira presents” i obri el camí cap a un horitzó esperançador.

Després de la intervenció de Brieva, hi haurà espai per al debat entre l’il·lustrador i el públic, moderat pel responsable de l’Observatori Cultural UV, Raúl Abeledo.

La conferència de Miguel Brieva tindrà lloc a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de València, aquest dijous 15 (18 hores), amb el suport de l’Ajuntament de València i Caixa Popular, i per a assistir només cal inscriure’s gratuïtament en el web de l’Observatori: www.uv.es/observatoricultural 

Dibuixant, escriptor i enamorat de la música
Miguel Brieva (Sevilla, 1974) és dibuixant, escriptor i es considera un “enamorat de la música”. Ha centrat gran part del seu treball en la crítica social, política i antropològica del model actual de creences -el capitalisme-, i de la seua insostenibilitat tant humana com ecosistèmica.

Ha col·laborat com a il·lustrador i humorista gràfic en nombroses publicacions, i és autor dels llibres Bienvenido al mundo, Dinero, El otro mundo, Memorias de la Tierra, Lo que me está pasando, La gran aventura humana, La vida La muerte, Obras incompletas de Marcz Doplacié, Manuela y los Cakirukos, Se busca un futuro posible en el que desear vivir, i en col·laboració amb uns altres, La odisea Ilustrada, juntament amb Carmen Estrada; Al final, juntament amb Silvia Nanclares; i Ecotopías, juntament amb diversos autors.

És membre del Consell Editorial de Libros en Acción, l’editorial d’Ecologistas en Acción, i del grup musical Las buenas noches.