Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

L’Observatori Cultural UV analitza el repte del boom de lleis culturals amb un diàleg entre experts a La Nau

  • Fundació General UV
  • 21 d’abril de 2023
D'esquerra a dreta: Raúl Abeledo, Tony R. Murphy i Jesús Prieto, al claustre de La Nau.
D'esquerra a dreta: Raúl Abeledo, Tony R. Murphy i Jesús Prieto, al claustre de La Nau.

L’Observatori Cultural de la Universitat de València va posar sobre la taula el debat entorn a la implementació de les noves lleis culturals, a nivell autonòmic i estatal, en una sessió que, sota el títol ‘Què podem esperar de l’actual boom de lleis culturals?’, protagonitzaren dos experts en dret i polítiques culturals.

En aquesta taula, que es va celebrar el passat 20 d'abril a l'Aula Magna de La Nau, van intervindre, moderats pel director acadèmic de l’Observatori, Raúl Abeledo, Jesús Prieto, catedràtic emèrit de Dret Administratiu i vicepresident de la Fundación Gabeiras para el Derecho y la Cultura, i Tony R. Murphy, doctor en Sociologia de la Cultura i CEO de Culturalink.

El professor Raúl Abeledo va mediar en el diàleg entre els dos experts, els qui tractaren de donar resposta a preguntes, com de quina manera es posen en pràctica les regles contingudes en la Llei de Comunicació Audiovisual o si és suficient l’Estatut de l’Artista per a protegir els treballadors i les treballadores de la cultura.

I és que, segons assenyalaven des de l’Observatori, en les últimes tres legislatures s’han aprovat diverses normatives de summe interés per al sector cultural i creatiu. “Una proliferació legislativa que comporta el complex desafiament de la seua implementació en dos nivells de govern: l’estatal i l’autonòmic. Com afronta aquest desafiament la Comunitat Valenciana i quins altres referents regionals poden resultar d’interés en aquest sentit?”, qüestionaven.

Sobre aquest últim terme, Prieto i Murphy analitzaren críticament aspectes com ara les garanties de la Llei Foral de Drets Culturals de Navarra, el funcionament pràctic de la categorització de béns culturals proposada per la Llei de Patrimoni Cultural Basc o quina utilitat té el nou Sistema Públic de Cultura de Canàries.

“Mitjançant el diàleg, juntament amb la participació del públic, s’identificaran les qüestions més significatives, les seues possibles respostes i les prioritats polítiques, definint una panoràmica sobre la dimensió del repte que aquestes lleis suposen tant per als governs autonòmics com per a l’Administració central”, apuntaven.

Jesús Prieto
Jesús Prieto de Pedro és doctor en Dret de reconeguda trajectòria. Titular de la Càtedra Andrés Bello de Drets Culturals (Conveni Andrés Bello, Universitat Carles III de Madrid i UNED) i catedràtic emèrit de Dret Administratiu (UNED), va ser director general de Belles Arts, i de Béns Culturals i d’Arxius i Biblioteques per al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Pertany a més d’una desena de comités editorials de diferents revistes i ha escrit mig centenar d’articles i monografies jurídiques sobre Dret de la Cultura. Presideix el comité científic de la Fundación Gabeiras, per a l’impuls del benestar i la justícia social a través de la promoció, protecció i defensa de la cultura, els drets culturals i el patrimoni cultural.

Tony R. Murphy
Tony R. Murphy és doctor en Sociologia de la Cultura i CEO de Culturalink. Expert en política cultural i planificació estratègica de la cultura amb més de 25 anys d’experiència professional, ha assessorat i realitzat assistències tècniques per a organitzacions culturals i institucions públiques a nivell local, regional, nacional i internacional. En l’actualitat, el seu treball se centra en les relacions entre cultura, creativitat, innovació i desenvolupament en entorns urbans. Ha sigut coordinador i membre de l’equip d’experts responsables de la redacció de la recentment aprovada Llei del Sistema Públic de Cultura de Canàries.

Vídeo de la conferència