Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Visita guiada a l'exposició "L'experiència de la pandèmia de la grip de 1918" en el Palau de Cerveró

  • 24 de febrer de 2020
L'Auditori Municipal de Oakland, Califòrnia. Hospital provisional en la pandèmia de la grip

Demà dimarts, 25 de febrer amb la participació del voluntariat cultural de la Universitat de València el col·lectiu Alumni farà una visita guiada a l'exposició "L'experiència de la pandèmia de la grip de 1918 i el seu impacte posterior". La visita serà gratuïta per als membres del col·lectiu Alumni i es podrà emportar un acompanyant. S'ha de fer una reserva prèvia escrivint a amics@uv.es a partir del 3 de febrer.

L'horari serà de 18.00 a 19:00h i s'ha d'acudir 10' abans de l'inici de l'activitat en el Palau de Cerveró (Plaza Cisneros, 4 de València). El mínim de participants és de 15 persones i si no es arriba a aquest número l'activitat no es podrà realitzar. Es podrà emportar un acompanyant, encara que no forme part de AlumniUV.

Fa ara cent anys es va produir la crisi epidèmica més important del segle XX, fins a l'aparició de la sida, qualificada recentment com la mare genètica de totes les pandèmies de grip (Taubenberger, Jeffery K.; Bruns, David M. “1918 Influença: The mother of all pandemics”, Emerging Infectious Diseases, 2006). Aquesta greu crisi sanitària, responsable d'un nombre de morts estimat actualment entre 50 i 100 milions, ha passat a la història com la “grip espanyola”.

Es tracta d'un projecte comissariat per les professores María Isabel Porras Gallo i María José Báguena Cervellera, compost per panells explicatius amb imatges de l'època i material procedent de la Biblioteca Historicomèdica i de la Col·lecció cientificomèdica de la Universitat de València.

María José Báguena és professora titular del Departament d'Història de la Ciència i Documentació i membre de l'Institut Interuniversitari López Piñero de la Universitat de València, amb seu en el Palau de Cerveró. Al seu torn, María Isabel Porras és catedràtica d'Història de la Ciència en la Facultat de Medicina de Ciudad Real (Universitat de Castella-la Manxa) i una de les especialistes més reconegudes en la pandèmia de grip del 1918-1919. Ambdues tenen entre les seues principals línies d'investigació la història de la medicina i de les malalties infeccioses.

Activitats febrer 2020