Fundació GeneralUniversitat de ValènciaÀrea d'Activitats Musicals Logo del portal

Miguel Ángel Montesinos Sánchez "Pantorrillas"

Estudiant autodidacta etern de tot allò relacionat amb el ball i música "a l’antiga" propis de la zona sud-est d’Espanya, arreplega el testimoni de la seua tradició familiar dedicada als mons tradicionals. Descendent d’una estirp aurora i “bailaora” que es documenta des de 1831, amb el famós Pedro Abellán Moñíno (Perete Pantorrillas), antic germà major de la Campana de Auroros de La Albatalía i amo d’uns dels berenadors més famosos de l’horta de Múrcia, per l’eixida del Portillo de San Antonio.

A començament dels anys 70 comença la seua marxa en els ambients de l’exhibició folklòrica com a component dels cursos comunals de folklore impartits per Milagros Carrasco en La Alberca de las Torres. D’allà passa a formar part del grup Virgen de la Fuensanta de la Peña La Panocha, que provenia dels grups d’educació i descans dirigits per Santi Campoy.

Quan compleix 16 anys comença a dirigir diverses acadèmies de ball en diferents penyes de l’horta fins a començaments del canvi de segle, que compartia amb la immersió en els contextos naturals des de finals dels anys 80, entrant en la font primària d’aquests balls, residents majoritàriament en les recuperades Cuadrillas y Hermandades de Animeros de tota la regió, les quals continuen sent l’essencial forma de manifestació festiva en què es conserven els diferents reductes on es basen des dels grups d’exhibició teatral.

Realitza des de llavors treballs d’observació, estudi i reconstrucció d’elements tradicionals i estils en el ball "a l’antiga", i incideix en l’estudi de les estructures dels gèneres tradicionals, experimentant la seua evolució i arreplegant diferents execucions d’estil "abolerado" en el marge esquerre del Segura al seu pas per la ciutat, zona de gran influència de Mestres Boleros des de finals del segle XIX.

Actualment dirigeix l’Escuela de Folklore Caldo de Pésoles en La Albalatía, la qual està estesa pel nord-oest murcià, Bullas, Caravaca i Moratalla, Perín a Cartagena i Huéscar en la zona nord-oriental de la província de Granada, on imparteix les seues classes amb metodologia adaptada a l’ensenyament estructural d’aquestes manifestacions populars i dona màxima importància a l’aprenentatge dels gèneres tradicionals des d’una perspectiva natural, empírica, evolutiva i espontània, amb la premissa "aprendre a ballar, i no balls concrets".

PUBLICACIONS i CONFERÈNCIES

  • 2005, Conferència sobre l’evolució del ball popular tradicional en la III Semana Cultural de Guadalupe.
  • 2016 / 2017 / 2018, Conferència teoricopràctica Costumbres tradicionales sobre el

ball tradicional el CEIP Puente Doñana, La Albatalía. Múrcia.

- 2016 / 2017 / 2018, Taller d’especialització al Ball abolerado de l’Horta en Centre Cultural de l’Albatalía. Observatori Patrimonial de l’Horta de Múrcia.

  • 2018, Conferència Saber bailes o saber bailar?, Separación de tradición i representación, Estructuración del baile tradicional i metodologia de ensenyança desde la base . 40è aniversari de la Peña Huertana L’Artesa, Grupo de Coros i Danzas "Virgen de los Peligros". Aljucer, Murcia.
  • 2018, Article "Saber bailes o saber bailar? Del baile tradicional a los bailes típicos regionales". Revista Folklore, Fundación Joaquín Díaz, núm. 439.
  • 2018, Conferència teoricopràctica "Contextos del baile popular" a l’ Escuela Bolera de Fuente-Álamo, Murcia
  • 2018, Conferència "La danza tradicional murciana. Una aproximación conceptual y pedagógica ". Facultat d’Educació, Universitat de Múrcia.
  • 2018, Taula redona " El baile típico y tradicional -folklore-. Su tránsito al escenario ", 50è Aniversari Peña La Crilla, Múrcia.
  • 2019, Conferència " Metodología de enseñanza del baile tradicional en su contexto natural ", I Simposio sobre Baile Popular, Museu de la Universitat de Múrcia.
  • 2019, Taller d’iniciació a la jota al Centro Cultural del Esparragal, Múrcia.
  • 2019, Taller d’iniciació Iniciación al baile "a lo bolero", Malagueñas de la Huerta al Campus de Música i Ball a les Terres de l’Ebre, Tarragona/Castelló.
  • 2019, Taller d’iniciació a la jota, Centro Cultural de Corvera, Múrcia.
  • 2019, Llibre De la mudanza al paso. Introducción a la metodología de enseñanza del baile tradicional hacia su contexto natural en el sureste español, Caldo de Pésoles, Múrcia.
  • 2020, Article " Formación en Folklore. Una asignatura pendiente en la Región de Murcia ".

Diario La Verdad, Múrcia.

  • 2020, Comunicació " Del baile tradicional al baile típico regional ". XXVI Jornadas de

Patrimonio Cultural de la Región de Murcia.

  • 2020, Article " Postizas murcianas: Técnicas y Toques ". Revista de Folklore, Fundación Joaquín Díaz, núm. 469, Valladolid.
  • 2020. Conferència concert " Los contextos naturales de la música y el baile tradicional del
  • sureste". Biblioteca Municipal de Ricote, Múrcia.
  • 2020. Article " La enseñanza del baile tradicional enfocado hacia el mantenimiento de la fiesta popular". Revista XXXVII Encuentro de Cuadrillas Comarca de los Vélez. Almería
  • 2021. Conferència " Una mirada didáctica al baile tradicional ". Facultat d’Educació,   Universitat de Múrcia.
  • 2021. Article " Las postizas en la Región de Murcia: Técnica y toques ". Revista de Folklore, Fundación Joaquín Díaz, núm. 469, Valladolid.

-2021. Conferència taller " Postizas murcianas: Técnicas y toques ". Centro Cultural La Albatalía, Múrcia.