Fundació GeneralUniversitat de ValènciaÀrea d'Activitats Musicals Logo del portal

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) fou creada l’any 1995 per a donar resposta i cohesió a les diverses ofertes d’agrupacions instrumentals formades per estudiants. Té una plantilla de 80 joves músics, majoritàriament universitaris, l’edat mitjana dels quals és de 20 anys. La seua finalitat és proporcionar-los una formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat per a cada una de les famílies instrumentals. Des que es va fundar fins a l’any 2010 va estar dirigida per Cristóbal Soler, des de 2011 fins a 2018 per Hilari García, i des de setembre de 2018 Beatriz Fernández Aucejo és la seua directora titular.

Al llarg dels quasi vint-i-cinc anys d’història, han passat per l’OFUV més d’un miler de joves músics, molts dels quals a hores d’ara desenvolupen la seua activitat interpretativa en orquestres espanyoles i europees o exerceixen la docència en diferents conservatoris professionals i superiors. Així mateix, ha participat en un gran nombre de produccions de caràcter variat, com ara l’estrena de la cantata L’adéu de Lucrècia Borja (2001) de Carles Santos, la recuperació de l’òpera de J. Melchor Gomis Le Revenant (2003), l’estrena en Espanya d’Éclairs sur l’au-delà d’Olivier Messiaen (2006) o els ballets Le sacre du printemps d’Ígor Stravinski (2013) i Les biches de Francis Poulenc (2017).

Entre els directors de renom que han actuat amb l’OFUV es troben José Collado, Laszlo Heltay, Carlos Riazuelo, Carles Santos, Juan Luis Martínez i José M. Rodilla. També han estat abundants els solistes de prestigi que hi han col·laborat: Montserrat Caballé, Stephan Schilli, Luis Michal, Marta Carfi, Michele Marasco, Duncan Guifford, Maria del Mar Bonet, etc.

L’OFUV actua regularment al Palau de la Música de València i a l’Auditori de Saragossa i ha efectuat nombrosos concerts en diverses sales de concert d’Espanya i Europa com el Palau de les Arts Reina Sofia de València, l’Auditori de Barcelona, l´Auditori de Lleó, l’Academia Philharmonicorum de Liubliana, l’Austria Center Vienna o el Mozarteum de Salzburg. A més, ha dut a terme algunes gires nacionals i internacionals: en 1997 va intervenir en el Festival Internacional de Música Universitària (FIMU) que va tenir lloc a Belfort (França), en 1998 va participar en la XXVII edició del Concurs Internacional de Joves Orquestres realitzat a Viena (Àustria), on va obtenir el primer premi en la categoria d’orquestres simfòniques, i en 2002 va actuar en diferents ciutats d’Àustria i Eslovènia.

El seu repertori inclou obres que van des del Barroc fins a l’actualitat, passant pel gran repertori simfònic clàssic i romàntic i per les peces musicals més representatives del segle XX. En aquest camp, l’OFUV dedica una especial atenció als compositors valencians des de dues perspectives: la recuperació del patrimoni musical valencià (Martín i Soler, Gomis, Giner, Esplà...) i l’estrena d’obres d’autors contemporanis (Orts, Santos, Roncero, Coll, Fayos...). Una mostra d’aquesta dedicació es troba en la seua discografia, d’entre la qual destaquen els enregistraments Cinc segles de música valenciana (1999), L’adéu de Lucrècia Borja (2001) i Giner infreqüent (2009).

L’OFUV forma part de la Xarxa Europea d’Orquestres Universitàries (ENUO). Gràcies al seu impuls, es crea el 2015 SINERGIA (Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles), de la qual és membre. Des de setembre de 2020 participa como sòcia al projecte Erasmus+ Meets (Music in higher Education to dEvelop Transversal Skills). 

A més, València Violins  hi col·labora en el manteniment i la cura dels seus instruments de corda. Les activitats de l’OFUV es realitzen amb el patrocini de l’Àrea d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València.