Les línies de treball de l’Àrea d’Activitats Musicals es concreten en tres àrees diferents:
1- Gestió:
La tasca prioritària de l’Àrea d’Activitats Musicals és la coordinació tècnica i administrativa de totes les activitats que ha desenvolupat l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València l’Orfeó Universitari de València: assaigs, actuacions, gires, etc. Ambdues agrupacions tenen en comú el seu caràcter universitari i la seua gran qualitat musical. A més, des d’octubre de 2001, es va posar en marxa l’Escola Coral la Nau de la Universitat de València, en 2011 el Club Coral de la Nau Gran de la UV i en 2106 la Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat de València.
2- Producció:
L’Àrea d’Activitats Musicals produeix projectes musicals de caràcter singular i té com a objectius primordials promocionar i difondre la música valenciana i donar major projecció a les seues agrupacions musicals. Com a produccions pròpies de l’Àrea destaquen:
- Cinc segles de música valenciana» (1999): concert monogràfic dedicat a la música coral valenciana dels segles XVI al XX. El concert interpretat per l’Orfeó Universitari de València i l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València que fou enregistrat i editat en CD, va incloure diverses obres de recuperació musicològica i l’estrena mundial de l’obra d’encàrrec «Esperits clars» del compositor valencià J. A. Orts.
- L’any 2000, tot coincidint amb la celebració dels cinc-cents anys de la Universitat, vam organitzar la IV edició del Festival Internacional de Cors Universitaris (FICU 2000), que tingué lloc entre el 18 i el 23 de setembre de 2000. Vam rebre la visita de tretze cors universitaris d’arreu el món que van participar en el Festival.
- L’adéu de Lucrècia Borja» de Carles Santos (2001), amb motiu dels cinc-cents anys de la butlla papal atorgada per Alexandre VI a la Universitat de València. La realització d’aquesta obra simfonicocoral es va encarregar al famós compositor valencià Carles Santos. L’obra fou estrenada a València i a Barcelona.
- Le Revenant» de J. M. Gomis (2003): aquesta òpera fou estrenada a València per vuit solistes valencians, l’Orfeó Universitari de València i l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, sota la direcció musical de Cristóbal Soler i direcció escènica de Tono Berti. A més, es realitzà el primer enregistrament mundial que serà editat a començaments de l’any 2004.
3- Cursos:
L’Àrea d’Activitats Musicals programa cursos de formació musical. Cada any, des de 1998, més de 1.000 alumnes s’acosten a la música des de tots els seus vessants, des de cursos d’iniciació musical fins a cursos d’especialització.