Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

Dones del Congo. El camí cap a l'esperança. Isabel Muñoz

Sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Amb motiu del seu trentè aniversari, la Fundació Mainel organitza aquesta exposició de la fotògrafa Isabel Muñoz, en col·laboració amb Casa África.

El projecte naix de la cooperació entre Isabel Muñoz, premi Nacional de Fotografia 2016, i la periodista congolesa Caddy Adzuba, premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia 2014. Amb el títol Femmes du Congo. La Route vers l’Espérance, aquesta exposició es va inaugurar a Kinshasa el 2015, a la seu de l'Institut Francès i amb el suport de l'ambaixada d'Espanya. La Fundació Mainel recupera ara aquesta exposició per mostrar el context en què desplega els seus projectes de cooperació al desenvolupament a la República Democràtica del Congo, considerada per les Nacions Unides un dels pitjors llocs del món per a nàixer dona.

Les imatges són testimoniatges sobre les dones que han sobreviscut a la violència sexual que han patit als voltants de Bukavu, capital de Kivu Sud, a la zona oriental del país. Narren les històries d'unes valentes que han aconseguit alliberar-se i sobreviure al sofriment, que estan compromeses a tirar avant amb els seus fills i les seues feines. Elles van compartir amb la fotògrafa el seu dia a dia, la seua lluita per la vida mateixa, que demostra que estan preparades per a prendre les regnes del seu destí. Juntament amb les activistes que les acompanyen, aquestes dones mostren en les fotografies la seua dignitat, la seua determinació a enfrontar-se al sofriment i dir definitivament NO a la seua condició de víctimes. Una autèntica marxa cap a la victòria en contra de la violència sexual.

Aquesta exposició forma part de la línia de treball ‘Trobades amb la col·lecció’ de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, dedicada a artistes representats en ella o que hagueren pogut estar-ho, com en el cas d'Isabel Muñoz.

 

mainel.org/mujeresdelcongo