Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

Junts Manolo Gil i Jacinta Gil (1945-1957). Pintures i gravats

 

 
 
 
 
 
 

El propòsit de l’exposició que titulem JUNTS és oferir la visió simultània de l’obra artística creada per Manolo Gil i Jacinta Gil. Amb aquesta finalitat ens hem centrat en el període comprès entre 1945 i 1957, és a dir, des que es van conèixer fins a la mort del primer; uns anys en què van viure junts però van dur a terme individualment els seus respectius treballs artístics.

És cert que l’obra pictòrica de Manuel Gil Pérez ha estat parcialment exhibida a València. Després de l’antològica de l’IVAM (1995), es va poder veure, també a l’IVAM (2006), una exposició que relacionava la seua obra amb la de Rafael Pérez Contel. Així mateix, una àmplia selecció del conjunt dels treballs artístics de Jacinta Gil Roncalés va ser exhibida a les drassanes de València i a la Llotja del Peix d’Alacant (2000).

Aquestes exposicions prèvies no són cap obstacle per al nostre projecte. Més aviat al contrari, ja que a través seu s’ha suscitat un interès –tant historiogràfic com per part dels seguidors de l’art– per comprendre millor l’obra d’ambdós artistes.

Amb l’exhibició de l’obra artística (pintures i gravats), JUNTS ofereix nous elements per al gaudi artístic i el coneixement de les aportacions respectives. Consta d’un total de 43 obres i té com a característica especial el fet que la gran majoria no han estat exposades, o només se’n van veure algunes fa ja molts anys. En aquesta laboriosa tasca de recerca i localització de les peces artístiques que ara es mostren, han prestat la seua valuosa col·laboració col·leccionistes particulars i institucions públiques i organismes culturals. Una gratitud especial hem de manifestar a Jacinta Gil, no solament pel préstec d’obres de la seua col·lecció particular, sinó per l’aportació documental cedida i la transmissió oral de records i experiències emmagatzemats en la seua privilegiada memòria.
 
 
 
 
 

 
 
 
Col·laboren en el catàleg amb sengles textos –que brinden al lector informacions i reflexions de gran interès sobre l’un i l’altra–, les autores de les tesis doctorals (inèdites) que aborden l’obra gràfica de Manolo Gil (Dolores Pascual Buyé) i el conjunt de l’aportació artística de Jacinta Gil (Carmen Ballester Mateu). Així mateix, el doctor Morant Mayor ha preparat una acurada biografia comparada de les trajectòries artístiques i vitals d’aquesta parella artística, al compàs de la creació de les seues obres.

D’acord amb la missió de difusió del Patronat Martínez Guerricabeitia, obrim de bat a bat les nostres portes i oferim, a més, tallers didàctics sobre la mostra, als quals convidem la comunitat universitària i tota la ciutadania perquè gaudisquen d’un moment de reflexió a partir de les obres i del vessant poètic dels dos autors.

Les peces pertànyen a col·lecions particulars i institucions que hi han col·laborat amb el préstec d’obres. Particularment hem comptat amb la generositat de l’IVAM, el Col·legi Territorial d’Arquitectes, la Biblioteca Valenciana i el Centre d’Estudis Nord-americans de València.

Aquesta mostra ha estat possible gràcies al suport i el patrocini de Banco Santander i la col·laboració de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració i de la Fundación Cruzcampo.