Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

La Universitat de València acosta a Castelló la mirada artística de la lluita política dels 70 a través de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia

  • Fundació General UV
  • 6 d’octubre de 2023
Image de la noticia

La Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València exhibeix la mostra ‘Llibertat, llibertat. La dècada del 70 en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia: La política i més enllá’ en la Sala Sant Miquel de Castelló.

La Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló acull des del passat 29 de setembre i fins al 2 de desembre l'exposició ’Llibertat, llibertat. La dècada del 70 en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia: La política i més enllá’. La mostra ha estat inaugurada per la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, i el president de la Fundació Caixa Castelló, Serafí Bernat, acompanyats del comissari de l'exposició, el crític d'art i museòleg Juan Manuel Bonet, i el director d'activitats de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, José Martín.

Des dels seus primers inicis la col·lecció que anà conformant el matrimoni format per Carmen García Merchante i Jesús Martínez Guerricabeitia, va adquirir un vessant polític a través de la pintura emergent dels anys finals del franquisme i inici de la Transició. El gest de mecenatge dels col·leccionistes, donant la col·lecció a la Universitat de València l’any 1999, és especialment digne de ser subratllat.

La selecció que es presenta a la Sala Sant Miquel se centra precisament en la dècada dels setanta, en la qual es van succeir esdeveniments de gran rellevància social i política per al nostre país, com ara l'assassinat de Carrero Blanco, la mort del dictador, el retorn dels exiliats o les primeres eleccions lliures, partint de la representació majoritària d’artistes valencians, però també amb una selecció d’artistes nacionals, així com internacionals. 

La nòmina d’artistes de primeríssima línia inclouen a Juan Genovés o Josep Renau, membres de EquipoCrónica, EquipoRealidad, Antoni Miró, Manuel Boix, Artur Heras o Rafael Armengol, a més d'Eduardo Arroyo, Rafael Canogar, Agustín Ibarrola, Carles Mensa o Martín Caballero, entre d'altres. 

Tancant el recorregut, compareixen quadres dels pop polítics italians amb Paolo Baratella, Sergio Sarri i Giangacomo Spadari; l'islandés Errò, o l'alemany Wolf Vostell, membre de Fluxus, així com obra gràfica d'artistes com Richard Lindner o Roy Lichtenstein.

L'exposició, resultat de la col·laboració de la Universitat de València, a través de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, i de la Fundació Caixa Castelló, romandrà oberta al públic fins al 2 de desembre, en horari de dilluns a divendres, de 17.30 a 20.30 hores i dissabtes, d'11.30 a 13.30 i de 17.30 a 20.30 hores.