Fundació General UVUniversitat de ValènciaCol·lecció Martínez Guerricabeitia Logo del portal

Ni captius ni desarmats

  • 21 de juny de 2016
Image de la noticia

Aquesta obra és el catàleg que acompanya la mostra del mateix títol exhibida a la Sala Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València entre el juny i l’octubre de 2016 i comissariada per Alfonso de la Torre.

El catàleg reprodueix una mica més de seixanta obres de diversos artistes procedents dels fons de col·leccions particulars (Asociación 9915) i unes quantes, de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València. En el catàleg l´autor reflexionarà sobre l´anomenat “art social - art compromès” (o altres denominacions), la resposta que, des del món de les arts plàstiques, van plantejar, a Espanya, els creadors al clima polític sobretot durant els anys 1939-1975. L´exposició “retrocedeix” alguns anys més, per referir “la història de ruptures i fragments” que, en paraules del comissari, ha simbolitzat la tasca dels artistes del nostre país. La mostra també tindrà una representació de certs artistes abstractes –alguns dels quals inserits en el grup El Paso–, que van plantejar en les seues obres una certa resposta a l´estatus polític imperant. Finalment, l´exposició avançarà cap a l´art de creadors espanyols joves que puguen haver reflexionat entorn de la violència.

Aquest catàleg és el número 5 de la sèrie denominada “Contextos”, de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, sèrie que documenta les exposicions que tenen relació temporal, estètica o ideològica amb les opcions artístiques que dominen en la nostra col·lecció.