
Debat amb motiu de la publicació del llibre de Manuel Sanchis. EEPLLV. Centre Cultural La Nau
Escola Europea de Pensament Lluis Vives
Debat amb motiu de la publicació del llibre The Poverty of Economics: The Philosophical Anatomy of an Empty Rationality, de Manuel Sanchís i Marco Ed. Springer (2024) (Ethical Economy Book 69) (English Edition)
Intervenen
Jesús Conill Sancho
Catedràtic emèrit de Filosofia Moral _UV
Isabel Giménez Zuriaga
Directora General FEBF. Doctora en Economia Aplicada _UV
Fernando Mut Oltra
Arquitecte i urbanista
Guillermo Quintás Alonso
Professor titular de Filosofia Moderna i Contemporània _UV
Manuel Sanchis i Marco
Professor titular d'Economia Aplicada _UV i autor del llibre
Presenta
Ester Alba Pagán
Vicerectora de Cultura i Societat _UV
Sinopsi
Aquest llibre persegueix reconciliar la ciència econòmica amb la idea de justícia, que és la primera virtut de qualsevol institució social, d'acord amb Rawls. A aquest efecte, el llibre proporciona el marc analític necessari per a concebre una economia justa. Mentre que la noció actual d'economia afavoreix l'economia de l'extorsió, aquest llibre proposa un model que transcendeix la relació canònica de Lionel Robbins entre fins i mitjans. El llibre reivindica una noció més completa de racionalitat que la de Robbins perquè incorpora una àmplia gamma d'atributs humans, i defensa que les decisions econòmiques han de justificar-se en raons adequades i bones, com reclama Rescher, perquè tant els mitjans com els fins requereixen una deliberació racional. Per aquest motiu, el llibre qüestiona la confiança que expressa Robbins a l'hora de convertir conceptes generals com escassetat, costos, etc. en principis econòmics universals que guien el comportament humà en el buit.
La pilota és a la teulada de l'economia neoclàssica que descansa sovint en una racionalitat buida mitjançant l'aplicació de formulacions abstractes de proposicions econòmiques desconnectades de la realitat. Procedint així pretenen que la ciència econòmica pot ser racionalitzada en un espai moral neutre. El llibre passa revista a les tres visions rivals de la ciència econòmica que imperen en l'actualitat: el formalisme de naturalesa axiomàtica, l'empirisme de tall tecnoconseqüencial i l'institucionalisme axioideològic, i subratlla que, encara que qualsevol economista pot moure's en el nivell de cadascun d'aquests tres plans analítics, li resultarà impossible connectar aquestes tres visiones rivals de l'economia perquè es refereixen a universos mentals diferents i desconnectats.
Entrada lliure, aforament limitat