
L’associació Aromas Itinerarium Salutis (AIS), que presideix la Universitat de València, va anunciar el juny de 2024 que la Ruta europea de les Farmàcies Històriques i Jardins Medicinals va rebre la prestigiosa certificació d’Itinerari Cultural del Consell d’Europa. Aquest divendres, 16 de maig, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull la cerimònia de certificació oficial a les 18 hores, en el Claustre, i comptarà amb la participació de responsables universitaris, de membres dels diferents països europeus adherits a la Ruta i de representants del Ministeri de Cultura.
Aquest reconeixement ha sigut atorgat de conformitat amb els criteris de certificació establits en la Resolución CM/Res (2023)2 del Comité de Ministres del Consell d’Europa. La decisió va ser confirmada pel Consell Directiu de l’Acord Parcial Ampliat sobre els Itineraris Culturals (EPA) mitjançant procediment escrit el 27 de juny de 2024.
Actualment, l’AIS està representada per un consorci d’institucions de 13 països, 12 europeus i l’Argentina. La UV presideix i és la seu oficial, perquè va ser el membre impulsor i fundacional d’aquesta associació, reconeguda per Consell de Govern de la UV en 2021. Està presidida per la rectora de la UV, que delega en la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, i dirigida per la directora de Patrimoni de la UV, Marisa Vázquez de Ágredos. La seua oficina de presidència, comité científic i comité tècnic compta amb representants d’entitats adherides en molts dels països que participen en aquest consorci internacional, que està reunit durant dos dies a la Universitat de València.
La Ruta europea de les Farmàcies Històriques i Jardins Medicinals és un recorregut únic que uneix llocs emblemàtics com a farmàcies monàstiques, antigues farmàcies hospitalàries i laiques, biblioteques històriques i jardins botànics i medicinals. En aquests llocs, la transmissió del coneixement i les pràctiques tradicionals relacionades amb l’ús terapèutic, higiènic, cosmètic, ritual, artístic i culinari de les plantes medicinals ha fomentat al llarg dels segles el diàleg intercultural i interreligiós. Es tracta d’un patrimoni natural i cultural viu que promou el diàleg intercultural, la cohesió social i el desenvolupament humà sostenible.
Actualment, l’Itinerari de les Farmàcies Històriques i Jardins Medicinals està representat per dotze països europeus (Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Croàcia, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Lituània, Polònia, Portugal, Romania, Suïssa) i l’Argentina.
Aquesta Ruta internacional promou activitats d’investigació, comunicació i educació, i impulsen un model de turisme cultural sostenible i inclusiu a Europa, compromés amb l’enfocament de gènere i intergeneracional, i els entorns rurals amb el risc de despoblació. En ells és possible identificar pervivències ancestrals sobre l’ús de la matèria medica com a medicina, aliment i element ritual. És així com la matèria mèdica es presenta com un important patrimoni cultural i natural que connecta la memòria i identitat europea.
Durant la cerimònia de certificació podrà veure’s el documental ‘Spices’, que serà presentat per primera vegada com a part de la Cerimònia de Certificació de la Ruta Europea. Es tracta d’una producció audiovisual realitzada en el marc dels European Heritage Days, finançada pel Consell d’Europa i la Unió Europea. Està rodada sobretot en zones rurals de Romania, Itàlia i Espanya. ‘Spices’ té l’objectiu de preservar pràctiques vives essencials per a la conservació de la biodiversitat, el territori i herències culturals a través de la matèria medica que poden conduir a models sostenibles de cohesió social i desenvolupament humà.
La certificació com a Ruta Cultural del Consell d’Europa confirma la importància i rellevància d’aquest projecte en el panorama cultural europeu i, al mateix temps, és el resultat de l’excel·lent treball de col·laboració i cooperació realitzat pels socis de la Xarxa Internacional Aromes Itinerarium Salutis (AIS).