Universitat de ValènciaCSICInstitut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2sysbio) Logo del portal

María Cebriá defensa la seua tesi sobre el viroma del plasma humà

  • 22 de juliol de 2022
José Manuel Cuevas, María Cebriá
José Manuel Cuevas, María Cebriá

Aquesta tesi doctoral, dirigida per José Manuel Cuevas, permet conèixer la composició del viroma del plasma de donants de sang humana. Part dels resultats han estat publicats a les revistes Scientific Reports i Viruses. La tesi va ser defensada el 22 de juliol de 2022.

El desenvolupament de la viròmica ha impulsat el descobriment d'un nombre notable de noves seqüències de virus, fet que ha permès conèixer la composició de les comunitats virals de múltiples ambients, entre els quals s'inclou el cos humà. En aquesta tesi, titulada “Caracterització del viroma en plasma de donants de sang”, s'ha estudiat el plasma procedent de mostres del Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana. Per fer-ho, s'ha dut a terme la posada a punt d'un protocol d'enriquiment de la fracció viral juntament amb una anàlisi bioinformàtica posterior de les dades obtingudes després de la seqüenciació. A la classificació taxonòmica de les mostres, s'ha vist que la majoria de les lectures obtingudes pertanyen a la família Anelloviridae. Les anàlisis filogenètiques realitzades emprant la seqüència codificant d'aquests genomes han revelat una diversitat enorme i s'ha observat un nombre considerable d'espècies potencialment noves. A més, una petita fracció de les mostres s'ha analitzat a escala individual, cosa que ha permès observar que cada individu presenta el conjunt d'anellovirus personal i distintiu. D'altra banda, en un percentatge molt menor a causa de la baixa prevalença, s'han detectat algunes mostres que presentaven lectures del pegivirus humà, que pertany al gènere Pegivirus i, alhora, a la família Flaviviridae. Els anellovirus i els pegivirus humans són considerats virus orfes, pel fet que no presenten cap malaltia associada. Per tant, els estudis del viroma de plasma poden servir per intentar conèixer el paper d’aquests virus sobre la salut i la malaltia dels individus.

María Cebriá va realitzar la seua investigació doctoral sota la supervisió de José Manuel Cuevas, professor titular de Genètica de la Universitat de València a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (UV-CSIC). El tribunal qualificador va estar format per Mireia Coscollà (I2SysBio), Xavier López Labrador (Fisabio) i Antonio Alcamí (CBM Severo Ochoa, CSIC-UAM), que va qualificar la tesi com a excel·lent.