.jpg)
IV Writing Research Across Borders (WRAB), Bogotà, Colòmbia, Pontifícia Universitat Javeriana, 14, 15, 16, 17 i 18 de febrer de 2017.
Amb l'objectiu de promoure l'intercanvi d'investigacions, idees i projectes relacionats amb l'escriptura en els diferents nivells educatius i en les diferents regions del món, durant els dies 15,16, 17 i 18 de febrer de 2017 va tindre lloc l'IV Congrés Internacional sobre investigació de l'escriptura a través de les fronteres (Writing Research Across Borders, WRAB) a Colòmbia, en la Pontifícia Universitat Javeriana de Bogotà. Promogut per la Societat Internacional per a l'Avanç de la Investigació en Escriptura (International Society for the Advancement in Writing Research, ISAWR) i sota l'organització de Blanca Yaneth González Pinzón (Colòmbia), aquest esdeveniment va reunir en la seua edició de 2017 a més de 600 ponents, de 278 institucions i de 39 països.
Les conferències plenàries van estar a càrrec de reconeguts especialistes: Anne Marie Chartier (CNRS-ENS Lió), Guadalupe López Bonilla (Universitat Autònoma de la Baixa Califòrnia, Mèxic), Theresa Lillis (The Open University, el Regne Unit), Virginia Zavala (Pontifícia Universitat Catòlica del Perú), Perry Klein (University of Western, Ontario, el Canadà) i Mirta Castedo (Universitat Nacional de la Plata, l'Argentina).
Les diferents intervencions del congrés es van organitzar en deu grans temes-eix: 1) experiències i representacions dels estudiants; 2) l'avaluació de la lectura i l'escriptura; 3) les perspectives històriques; 4) la interculturalitat L1, L2 i L3; 5) lectura, escriptura i democràcia; 6) els gèneres, les funcions i els usos de la lectura i l'escriptura; 7) el desenvolupament evolutiu del subjecte per a enfrontar la lectura i l'escriptura; 8) la formació docent i la mediació a l'aula a través de l'escriptura; 9) el disseny de materials, l'ús de tecnologies i les modalitats d'educació (a distància, educació rural…) i 10) les iniciatives institucionals. Entorn d'ells es van organitzar set tallers precongressuals, diferents sessions de comunicacions i pòsters, 37 simposis de diversos grups internacionals d'investigació i 15 taules redones.
En aquest marc, Carmen Rodríguez-Gonzalo va presentar dues comunicacions: “Els docents novells i l'ensenyament de la lectura per a l'aprenentatge. Anàlisi de pràctiques profesionalizadoras”, sobre com els estudiants de Magisteri en pràctiques intervenen quan ensenyen als xiquets de Primària a comprendre els textos; i la segona, “La revisió dels textos i l'autoregulació de l'escriptura a l'aula de Secundària”, sobre el paper dels coneixements gramaticals en la regulació de l'escriptura en estudiants de Secundària. També va participar en el taller “Escriure en el món de la investigació: un enfocament soci-retòric” desenvolupat per Paula Carlino (CONICET-UBA) i Desirée Motta Roth (CNPq / Universidade Federal de Santa Maria, el Brasil), sobre l'escriptura de resums (abstracts) per a publicacions acadèmiques.
Com va assenyalar Luis Bernardo Peña (Pontifícia Universitat Javeriana de Bogotà) en la sessió de conclusions, l'IV WRAB ha sigut un congrés pluralista –diversitat de perspectives teòriques i disciplinares, diferents nivells educatius– i incloent –des d'investigacions avançades fins a tesis de grau– i un autèntic “curs avançat d'investigació en escriptura”. L'excel·lent organització d'un esdeveniment tan complex va ser un factor clau en l'èxit d'aquesta edició, manifestat per tots els participants.
Aquesta quarta edició del WRAB dona continuïtat a les trobades anteriors celebrades en Santa Bàrbara (2008), Washington (2011) i París (2014). La pròxima, el V WRAB, se celebrarà a la Xina en 2019.
Més informació en: http://wrab2017.com/javeriana/es/
Imatges: