Carme_Gregori
Servicio de la Universitat de València

Carme Gregori Soldevila

Dades principals

Carme Gregori és professora titular d'universitat al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València i membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

Com a investigadora, s'ha dedicat a l'estudi i la recerca de la literatura catalana contemporània i actual, en particular sobre novel·la, narrativa breu, assaig i ironia. En aquest sentit destaquen els treballs que ha dedicat, entre molts altres, a Pere Calders, Joan Fuster, Carme Riera i Quim Monzó. També és important la seua contribució al coneixement de Miquel Duran de València, de qui ha editat l'obra poètica.

Producció acadèmica

Ha publicat més d'una cinquantena d'articles i de capítols en volums col·lectius. Entre els seus llibres, cal esmentar, per exemple: Pere Calders: tòpics i subversions de la tradició fantàstica (2006), Anotacions al marge. Els aforismes de Joan Fuster (2011) i les antologies Contes del segle XX (2003) i Antologia poètica de Miquel Duran de València (1994).

Publicacions sobre ironia

Publicacions sobre hipertextualitat

  • Edicions i coordinació:
    • Juntament amb Ramon X. Rosselló: L'empremta del mite en la literatura del primer terç del segle XX, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2018.
    • Juntament amb Gonçal López-Pampló i Jordi Malé: Reescriptures literàries. La hipertextualitat en les literatures occidentals (1900-1939), Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2020.
    • Coordinació monogràfic Escriptures hipertextuals (1900-1936), Rivista Italiana di Studi Catalani, 10, 2020, pp. 112-204.
    • Juntament amb Ramon X. Rosselló: Literatura catalana contemporània: transformacions, imitacions i altres formes de reescriptura, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2021.
    • Coordinació monogràfic Versions d'autor: una reescriptura personal, Catalonia, 32, 2023, en línia.
  • Capítols de llibres
    • "Adam i Eva en la narrativa dels anys trenta: Pere Calders, Joan Santamaria, Carles Soldevila i Francesc Trabal", dins C. Gregori i R. X. Rosselló (eds.), L'empremta del mite en la literatura del primer terç del segle XX, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2018, pp. 213-232.
    • "El mite dels orígens en la literatura dels anys vint i trenta", dins M. Corretger i O. Teixell (eds.), Literatura catalana contemporània: patrimoni i identitat, Tarragona, Institut d’Estudis Catalans-Universitat Rovira i Virgili, 2019, pp. 27-45.
    • "Les fonts hipertextuals del Tomàs de Bajalta de Pere Coromines: el mite de Silè i Don Quijote de la Mancha", dins C.Gregori, G. López-Pampló i J. Malé (eds.), Reescriptures literàries. La hipertextualitat en les literatures occidentals (1900-1939), Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2020, pp. 559-575.
    • "Les transformacions de la Ventafocs: de la rondalla al teatre per a infants de Folch i Torres i a 'Una altra Ventafocs', de Carles Soldevila", dins F. Carbó, R. X. Rosselló i J. Massot i Muntaner (eds.), La mirada retornada. Estudis de literatura catalana contemporània en homenatge a Vicent Simbor, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2021, pp. 159-178.
    • "La construcció de l'escriptor: professionalització, reescriptura i actitud literària", dins F. Carbó, A. Furió, T. Grimaltos (eds.), Una posteritat de paper. Simposi internacional Joan Fuster, València, Publicacions de la Universitat de València, 2022, pp. 37-61.
  • Articles
  • Congressos: ponències i comunicacions
    • "El mite dels orígens en la literatura dels anys vint i trenta", ponència invitada a la IV Jornada LitCat de Grups de Recerca de Literatura Catalana Contemporània, Tarragona, Universitat Rovira i Virgili, 17 maig, 2018.
    • "El mite fundacional d'Adam i Eva en un conte de Pere Calders", treball presentat a la Jornada Mites i literatura: cultura universal i cultura pròpia en l'ensenyament secundari i d'adults, València, Universitat de València, 21-22 setembre, 2018.
    • "Les fonts hipertextuals del Tomàs de Bajalta de Pere Coromines: el mite de Silè i Don Quijote de la Mancha", treball presentat al Congrés Internacional Reescriptures literàries. La hipertextualitat en les literatures occidentals (1900-1939), València, Universitat de València, 12-14 novembre, 2019.
    • "Cinema i literatura: Un film (3000 metres) de Víctor Català", ponència presentada a la Jornada Víctor Català. Commemoració dels 150 anys del naixement de Caterina Albert, Venècia, Università Ca'Foscari, 28 novembre, 2019.
    • "Algunes reflexions a l'entorn de la relació entre traducció, recepció i hipertextualitat", treball presentat a la Jornada de recerca "Traducció, Recepció, Reescriptura", Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, 27 maig, 2021.
    • "La construcció de l'escriptor: professionalització, reescriptura i actitud literària", ponència presentada al Simposi Internacional Joan Fuster (Centenari del naixement, 1922-2022), València, Universitat de València, 28 febrer - 2 març, 2022.
    • "Carme Riera, l'autotraducció com a oportunitat de reescriptura", ponència presentada a les X Jornades sobre Traducció i Literatura. Afectes mutus i camins diversos: la traducció literària entre el català i el castellà, Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, 19-20 octubre, 2022.
    • "Els reculls d'articles i el disseny de les Obres Completes de Joan Fuster", ponència presentada a la Jornada Traduccions, revisions, compilacions: les reescriptures d'autor, València, Universitat de València, 12 desembre, 2022.

Contacte

carme.gregori-soldevila@uv.es

Departament de Filologia Catalana
Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació
Universitat de València
Av. Blasco Ibáñez, 32
46010 València

volver