University of Valencia logo Logo Master's Degree in Contemporary Philosophical Thought Logo del portal

XIIè Cicle de Conferències Càtedra Blasco: “La banalitat com a misteri” - "El Camí difícil"

Cartell La banalitat com a misteri

La Càtedra de Filosofia i Ciutadania “Josep Lluís Blasco Estellés” (www.catedrablasco.cat) té com a propòsit constituir un fòrum en el qual les dues màximes vocacions de Josep Lluís Blasco, la vocació filosòfica i la vocació cívica i ciutadana, troben un espai de confluència. Es tracta d’acostar la filosofia als ciutadans tot sotmetent els problemes socials més urgents a la reflexió dels filòsofs i pensadors i fer arribar aquesta reflexió a la societat. A tal fi es programen activitats com són ara: conferències, taules rodones, cursos monogràfics amb la participació de personalitats destacades en l’àmbit de la reflexió filosòfica i/o social, publicacions de les conferències o cursos.

Entre els dies 16 de febrer i 2 de març de 2017 se celebrarà el XIIè Cicle de Conferències “Josep Lluís Blasco Estellés” amb el títol: “La banalitat com a misteri“. L’assistència és lliure.

LLOC:
Centre Cultural La Nau (Universitat de València)
Aula Magna
c/Universitat, 2

PROGRAMA:
16 febrer 2017, 19:00 hores
Manuel Baixauli (escriptor):

15 february 2017

EL CAMÍ DIFÍCIL

El progrés científic i tecnològic, que s’han accelerat les darreres dècades, no han anat acompanyats d’un progrés similar en la propagació de l’art de qualitat. Si bé actualment hi ha mitjans potentíssims per a la difusió i la democratització d’aquest, la realitat és que està cada vegada més ocult, soterrat per l’omnipresència d’un art banal, facilista, espectacular, fet per a satisfer a qui no li agrada o no entén d’art. D’aquesta contradictòria situació tracta El camí difícil.

 

Manuel Baixauli
Manuel Baixauli. Fotografia de Francesc Vera per a Núvol.

 

Manuel Baixauli és pintor i escriptor. Espiral (1998), primer llibre que publica, és un recull de contes brevíssims on plasma les obsessions —la fugacitat de tot, la mort, l’oblit…— que ja eren presents a la seua pintura i que es reflectiran, també, en les obres posteriors. El segueixen les novel·les Verso (2001) i L’home manuscrit (2007). Aquesta última rep una acollida inusual per part de la crítica, amb sis premis, i esdevé, tot i la seua complexitat, un èxit de vendes. El 2010 enllesteix una nova edició d’Espiral, reescrita i depurada a fons, i el 2014 publica La cinquena planta, novel·la que rep el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians i el Premi Crexells de Narrativa Catalana. El seu últim llibre és Ningú no ens espera (2016), un recull d’articles amb aire de dietari, acompanyat de dibuixos fets pel mateix autor.

Col·laboren: Vice-rectorat d’Internacionalització i Cooperació, Centre Cultural La Nau, Institució Alfons el Magnànim, Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, Societat de Filosofia del País Valencià i Departament de Filosofia de la Universitat de València.

El progrés científic i tecnològic, que s’han accelerat les darreres dècades, no han anat acompanyats d’un progrés similar en la propagació de l’art de qualitat.